in , ,

Gyurcsány megköszönheti a határon túliaknak a Fidesz kétharmadát

Szép volt, Fletó!

A levélben leadott szavazatok összeszámolása során szerzett szavazatokkal eggyel bővült, 134-re nőtt a Fidesz-KDNP által elnyert mandátumok száma, a Jobbiké eggyel csökkent – derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfő délután frissített adataiból, amely 98,96 százalékos feldolgozottságot mutat.

Az NVI vasárnap kezdte meg a levélben érkezett szavazatok számlálását. Hétfő délelőttig 96 751 érvényes levélszavazatot számoltak össze, ebből 91 660-at a Fidesz-KDNP pártszövetség kapott, míg a Jobbikra 1113-an, az LMP-re 1099-en, az MSZP-Párbeszéd szövetségre 686-an, a Momentumra 492-en, a DK-ra 368-an, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 351-en, az Együttre 160-an szavaztak; a többi párt száznál kevesebb voksot kapott.

A határon túli magyarok által leadott levélszavazatokat az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe.

Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz-KDNP pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott, egyúttal a Jobbik elveszített egy listás mandátumot, mert már nem volt elég szavazata az utolsóként kiosztandó mandátum megszerzéséhez, így összesen már csak 25 mandátuma van.

A Fidesz-KDNP listájáról Csizi Péter kaphat mandátumot, a Jobbiktól Stummer János csúszott le a bejutó helyről. A többi pártnak nem változott a mandátumszáma.

Az NVI folyamatosan ellenőrzi a visszaérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait és számlálja össze az érvényes nyilatkozatokhoz tartozó szavazatokat, így az országos listás mandátumok megoszlása az egyes pártlisták között még változhat. Mint ismert, a 2018. április 8-i parlamenti választás a Fidesz-KDNP ismételt kétharmados győzelmét hozta.

(forrás: Sümeghi Lóránt, 888.hu)

Orbán Viktor: „új ciklust fogunk megnyitni, számos változásra kell számítani”

Bayer Zsolt: Egy csodálatos nemzet