in ,

Gyurcsány matt részegen tárgyalt

Összeveszett a pián az ellenzék.

Az első komolyabb ellenzéki egyeztetés után jogos a kérdés: mennyire lehet komolyan venni azt a politikai egyeztetést, amelyik legizgalmasabb része, hogy kinek mennyi whisky jutott? S hogy

azok a pártok, amelyek már a pián összevesznek, mire mennének egy ország vezetésével?

Majdnem eseménytelenül, de lezajlott az ellenzék első tárgyalása az egyéni választókerületi koordinációról. A történtek legizgalmasabb pillanata az volt, amikor a megbeszélések után a tárgyalások egyik LMP-s résztvevője, Vágó Gábor az egyik forgatócsoportnak nyilatkozva azt sérelmezte, hogy a DK által feltálalt pogácsa közepesen száraz volt ugyan, de abból a whiskyből, amivel Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a tárgyalásokra magát jól láthatóan és jól érezhetően felkészítette, a vendégeinek egy cseppet sem adott – olvasható a Pesti Srácok cikkében.

„Ha én mondjuk részeg vagyok, és meghívok barátokat otthonra beszélgetni, az a minimum, hogy őt is megkínálom whiskyvel”

– jelentette ki Vágó Gábor, akiből nyilván nem az alkohol utáni vágy, hanem az értetlenség beszélt.

A forgatócsoport hitetlenkedő kérdésére válaszolva az LMP kecskeméti képviselőjelöltje megerősítette, hogy mit talált ebben megbotránkoztatónak. Arra válaszul, hogy a Gyurcsány Ferenc részegségre tett elszólását mennyire kell komolyan venni, Vágó Gábor még egyértelműbben fogalmazott. Vállalva azt is, hogy ezzel a tudatos indiszkréciójával megsérti a vendégjogot, s nem elkendőzi, hanem ország-világ előtt nyilvánvalóvá teszi, hogy olyan ötletbörzére volt hivatalos, amelynek komolyságát jól jellemzi: a résztvevők egyike, s nem mellesleg a meghívó fél első embere, a DK pártelnöke whiskytől kábán tárgyalgatott az ország sorsáról.

Mint megjegyezte,

amit Gyurcsány részegségéről mondott, azt mind fizikailag, mind a szó átvitt értelmében komolyan kell venni.

A Pesti Srácok internetes portálon megtekinthető videót annak 6. percétől érdemes itt megnézni, onnantól kezdve, ahogy Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóját követően Vágó Gábor belép a DK-s sajtószoba ajtajába, hogy lehívja a sajtót a DK irodájának helyt adó Teréz körúti épület elé.

A tárgyalásokról és a tárgyaló felek egymás iránti valódi nyitottságáról egyébként az is sokat elárul, hogy az LMP delegációja nem volt hajlandó a sajtónak a DK-s sajtószobában, a DK-s logók előtt nyilatkozatot adni – mert ezzel még a látszatát is el szerették volna kerülni annak, hogy ők valóban közel kerültek a DK-hoz. Kérdés, hogy az egymás iránt érzett ilyen mértékű ellenszenv esetén miről akarnak egyáltalán tárgyalni a baloldali pártok – akár whiskytől bódultan kedélyeskedve, akár józanul méltatlankodva, s a másik ittasságát felemlegetve.

A furcsa közjátékokat sem nélkülöző tárgyalásokat értékelve a Pesti Srácok elemzése nem véletlenül jegyzi meg, hogy

hiába ivott már előre a medve bőrére Gyurcsány Ferenc,

egyelőre sikertelennek látszik az az átkaroló hadművelete, amelynek részeként vasárnap a DK elnöke pártja Teréz körúti központjában fogadta az MSZP-Párbeszéd vezetőit, Molnár Gyulát, Karácsony Gergelyt, illetve az LMP társelnökét, Szél Bernadettet.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt vidám volt a megbeszélés után, az egyre inkább politikai antitalentumnak tűnő mosolygós fiatalember láthatóan nem érzi annak súlyát, hogy milyen az, amikor valaki komolyan kénytelen egyeztetni Gyurcsánnyal a vezér szerepéről.

A Gyurcsány Ferenc által a márciusi közös roadshow-n meghirdetett egyeztetés ugyanis erről is szólt, talán nem véletlen, hogy a PestiSrácok.hu stábjának erre vonatkozó kérdésére a DK elnöke nagyívű kitérő választ adott. Gyurcsány körülíró magyarázatának lényege összefoglalható annyiban, hogy az erősebb kutya…

A vonakodó Vona Gábor érezhette ezt, amikor ugyan főképp Gyurcsányék 2006-os szerepére hivatkozva lemondta a vasárnapi egyeztetést, esélye ugyanakkor megmaradt valamilyen ellenzéki koalícióra, mivel az ötletbörzén résztvevő Szél Bernadett tovább keresi az együttműködés lehetőségét a Jobbikkal, ezért hétfőn tovább egyeztet velük.

Szél Bernadett a megbeszélés után nem is igyekezett leplezni csalódottságát, és nem is volt hajlandó odaállni a DK főhadiszállásának pártlogóval díszített sajtóemelvényére. Az LMP miniszterelnök-jelöltje az utcára vonulva elmondta, Gyurcsány azzal az ígérettel hívta össze az ellenzéki pártok vezetőit, hogy együtt leválthatják a Fidesz-kormányt, de a megbeszéléseken ebből ő nem tapasztalt semmit.

Szél Bernadett ugyanakkor ígérete szerint nem adja fel, tovább akar egyeztetni a Jobbikkal, mert úgy gondolja, hogy kizárólag balról nem lehet megverni áprilisban a Fideszt, ahhoz politikai oldalak feletti összefogás kell.
(teol.hu)

Nyílt levél Erős Antóniának és Szellő Istvánnak

Kész, vége! Hivatalos: Jobbikos képviselő ajánlott pénzt az LMP-snek a visszalépésért – Ez minimum bűncselekmény (hangfelvétel)