in ,

Győrfi Pál is megszólalt a kamu MSZP videóval kapcsolatban! Óriási felelőtlenség volt ilyen lehetetlen történetekkel riogatni az embereket

Szinte mindenki ismeri már az MSZP vasárnapi videójában felbukkant Németh Athinát

Szinte mindenki ismeri már az MSZP vasárnapi videójában felbukkant Németh Athinát, aki – mint állítólagos mentőtiszt – elképesztő történeteket mesélt el Korózs Lajos szocialista képviselőnek a koronavírus miatt hazaszállított betegekről. Egy nappal később azonban kiderült: sem az OMSZ, sem más mentőszolgálat nem alkalmazza a nőt, sőt, azóta több hajmeresztő történet is napvilágra jutott már Németh személyével kapcsolatban. Azonban, ha a fake news egyszer elindul, akkor végigsöpör a médián, megállítani nem lehet, a súlyos rágalmak pedig továbbra is ott virítanak a lapokban. A PS felkereste az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét, Győrfi Pált, aki többek között elmondta: az azóta már törölt videóban elhangzott vádak a mentősök becsületét is sértik.

Németh Athina kamu mentőtiszt hajmeresztő történetekkel állt a szocialisták kamerája elé. A nő három „konkrét” történetet mesélt el. Állításai szerint egy csepeli nőt a kórházból hívtak fel, hogy hozzák haza az anyját mentővel, ha tetszik, ha nem. Az idős beteg teljesen magatehetetlen volt, haza se lett volna szabad engedni, már haldoklott. Egy másik nő apját Budakeszire vitték haza, májdaganattal. Németh Athina kiment hozzá, és többek között azt tapasztalta, hogy a ráadott szűk pelenka alatt véraláfutások keletkeztek a beteg testén. Az idős beteg kézzel írott zárójelentése szerint a saját akaratából távozott az otthonába, csakhogy a férfi már három hete nem volt magánál. A nő visszaemlékezése szerint volt olyan tumoros beteg – 58 éves nő –, akit szombati napon úgy küldtek haza, hogy félig volt csak összevarrva a hasa.

 

A történeteket a balliberális média rögtön átvette, mellőzve bármilyen hitelesség-vizsgálatot, kutatómunkát, háttérellenőrzést. Hiába írják már tele a cikkeket frissítésekkel, az eredeti cikkben megjelent rágalmak benne maradtak. Szintén kiderült az is, hogy a nő már áprilisban a Klubrádiónak is nyilatkozott a témában, ahol ugyanezt a történetet mesélte el. Akkor azonban még nem jutott eszébe, hogy mentőtisztként hivatkozzon magára.

 

 

 

KORÓZS MENTŐTISZTJÉRŐL LEHULLT A LEPEL, DE KI VÉDI MEG A MENTŐSÖK BECSÜLETÉT?

Az Országos Mentőszolgálat jelmondata egyszerű, de sokat elárul: Hivatás az Életért – olvasható az OMSZ honlapján, illetve a mentőautók oldalán. A mentősök feladata az élet védelme, a betegek segítése. Ilyen súlyos vádakat állítani, majd leközölni úgy, hogy tényként tüntetik fel, felér egy becsületsértéssel. A mentős hivatás becsületének megsértésével.

Dr. Csató Gábor a Mandinernek arról beszélt, hogy a mentőszolgálat székháza elé kiállva valótlanságokat állítani nem érzékenység, hanem felelősség kérdése.

Ilyet jóérzésű ember nem tesz, sem politikai, sem egyéb céllal

– szögezte le Csató Gábor. Mint mondta: biztosan alkalmas arra ez az ügy, hogy megingassa az egészségügybe vetett bizalmat, és azt a munkát, amit a bajtársai vagy akármelyik egészségügyi dolgozó az elmúlt hónapokban végzett.

Ez pedig nemcsak, hogy nem etikus, de emberileg sem fair

– mondta Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Hozzátette: a mentők körében az váltott ki leginkább felháborodást, hogy a horrorisztikus történeteket felvázoló nő a szakdolgozói regisztrációban sem szerepel. Márpedig sehol a világon nem lehet az egészségügyben dolgozni szakdolgozói regisztráció nélkül.

Nemrég még kórházban praktizáló orvosként biztos vagyok benne, hogy egyetlenegy kollégám – sem orvos, sem ápoló – nem küldött haza olyan beteget, akinek az állapota ezt nem tette volna lehetővé. Mind a mentésben, mind a betegszállításban empatikus, jóérzésű szakemberek dolgoznak, akik a beteg érdekét nézik

– mondta az OMSZ főigazgatója, akit leginkább a felelőtlenség bántja az ügyben; szerinte – mint mondta – elfogadhatatlan, hogy bárki bármit megtehet, és a közvéleményt befolyásolhatja, valamint a bizalmat megingathatja azzal, hogy a közösségi médiában valótlanságot posztol, amit aztán egy politikai párt felkarol, és saját céljaira használ.

Ha Korózs beszélgetett ezzel az emberrel, az is kiderülhetett volna számára, hogy semmi köze nincs a mentőszolgálathoz. Az is teljességgel érthetetlen, miért a mentőszolgálat épülete előtt vették fel, miért nem mentek az állításuk szerint 1979 óta működő szervezet kapuja elé – amilyen cég, mint mondtam, nincs is Magyarországon

– hangsúlyozta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

GYŐRFI: ÓRIÁSI FELELŐTLENSÉG VOLT A KAMUSZTORIVAL VALÓ RIOGATÁS

A kamuvideós botránnyal összefüggésben megkérdeztük Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét is, aki elmondta: csak olyan betegeket szállíthatnak haza, akiknek útközben is szükségük lehet a mentési készenlétre, és akinek az ellátása otthon is biztosított. Tartós lélegeztetésre szoruló beteget például az OMSZ szállíthat haza, de csak abban az esetben, ha otthon bizonyítottan biztosítva vannak a beteg ellátásához szükséges gépek, feltételek. Máskülönben a beteget nem lehet hazaszállítani a kórházból. 

Győrfi Pál azt is elmondta: ha mégis előfordulna ilyen eset, akkor azt a beteg, vagy annak hozzátartozója is jelezheti a mentőszolgálat felé, ahol azonnal kivizsgálják az esetet. Hozzátette: egyetlen ilyen esetről sincs tudomása.

Ilyen lehetetlen történetekkel riogatni az embereket óriási felelőtlenség

– mondta portálunknak a szóvivő. Hozzátette: a videóban elhangzott vádak a mentősök becsületét is sértik.

Elképzelhetetlennek tartom azt is, hogy félig összevarrt hassal szállítsanak haza beteget

– mondta Győrfi Pál.

A FELELŐSSÉGET SENKI SEM VÁLLALJA

Érdekes volt megfigyelni Korózs Lajos első reakcióit, miután kiderült, hogy az OMSZ elhatárolódott Németh Athinától. A szocialista képviselő azzal magyarázta a videó törlését, hogy nem vették figyelembe az Országos Mentőszolgálat érzékenységét. Tehát akkor a szoci politikus szerint érzékenységnek számít az, ha a mentősök kikérik maguknak a súlyos rágalmakat, amelyeket egy szélhámos nő állított róluk több felületen is. Érdekes.

 

 

A Hír TV információi szerint ráadásul Tóth Bertalan pártelnök, Molnár Zsolt parlamenti képviselő és Nyakó István hagyta jóvá az MSZP álmentős videóját. Vagyis az országos botrányt okozó felvételt látták a párt vezetői, mielőtt megjelent, így nekik kellene vállalni a felelősséget is. Ezt azonban nem akarják megtenni, pedig Tóth Bertalan elismerte, hogy látta a felvételt. Az, hogy Tóth Bertalan is felelős a hamisításért és a hazug videóért, megmagyarázza, hogy miért nem kell lemondania Korózs Lajosnak sem, hiszen ez azt jelenti, hogy már nem Korózs széke a tét, hanem Tóth Bertalané.

Még hétfőn, az ATV esti adásában Szakács László szocialista elnökhelyettes azt mondta, hogy a párt kommunikációs stábja engedélyezte a felvétel elkészítését és közzétételét. Szakács szavaiból egyébként még hétfőn az is kiderült, hogy a pártban belső vizsgálat indul a Korózs-féle videó miatt, azt viszont szintén nem árulta el, hogy ki ellen folyik az eljárás. Végül nem is derült ki, hogy ki ellen nyomoztak, ugyanis nincs felelőse a szocialisták hamis videójának – ezt szerda este mondta az MSZP elnöke az ATV-ben. Tóth Bertalan az Egyenes beszéd című műsorban beszámolt arról, hogy lezárult a párt belső vizsgálata és nem találtak felelőst az ügyben, Korózs Lajos pedig – mint a pártelnök mondta – egy elhivatott politikus.

(Zelenka Dóra, pestisracok.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Varga Mihály tett rendet! Az index.hu-n durva álhír terjed a Balatonról! – Nem lesz több fizetős strand! Hazugság!

Varga Judit végre kimondta: Az Európai Parlament semmit nem tett a vírus elleni küzdelemben