in , ,

Gulyás Gergely első Kormányinfója – Gulyás Gergely: Megbukott az ellenzéki sajtó stratégiája

A kormánnyal kritikus baloldali, ellenzéki sajtó a kampányban elgondolta, hogyan kellene indulnia a baloldali pártoknak

A kormánnyal kritikus baloldali, ellenzéki sajtó a kampányban elgondolta, hogyan kellene indulnia a baloldali pártoknak a választásokon és az orgánumok mindvégig ezt próbálták számon kérni a pártokon, amely miatt kijelenthető, Magyarországon is a baloldali média vált a leghangosabb ellenzéki erővé, de téves stratégiája nem kormányváltáshoz, hanem ellenzékváltáshoz vezetett – jelentette ki a PestiSrácok.hu kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

A tárcavezető portálunknak elárulta, a sajtónak természetesen jogában áll ez is, de az önálló politikai formálás joga a pártok esetében erősebb és legitimebb. Ténykérdésnek nevezte, hogy megváltozott a nyilvánosság szerkezete.

Gulyás Gergelytől megkérdeztük azt is, az amerikai jobboldalon is megosztó személyiségnek számító Steve Bannon tegnapi budapesti fellépése mennyire mozdítja előre a magyar-amerikai kapcsolatokat és hogy a Miniszterelnökség vezetőjeként vitapartnerként, vagy szövetségesként tekint-e Steve Bannonra. Gulyás Gergely kifejtette, Steve Bannon már nem tagja Donald Trump amerikai elnök stábjának, így a „mi útjaink nem keresztezik majd egymást”. „Bannon a kampányban együtt dolgozott Donald Trumppal, történelmi teljesítmény, hogy nem Hillary Clinton lett az Amerikai Egyesült Államok vezetője. Ezt Trumpnak köszönhetjük” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszternek azt a kérdést is nekiszegeztük, hogy miután Lázár Jánostól vette át a stafétát a Miniszterelnökségen és a Kormányinfón, mit csinál majd másként, mint elődje. Gulyás Gergely nyomatékosította, saját magát adja majd, de a Kormányinfókkal Lázár János teremtett műfajt, így Lázár, mint műfaj tovább él velünk a következő időszakban is.

Gulyás az új kabinet megalakulása után tartott első kormányinfón bejelentette, már kedden az Országgyűlés elé terjesztik a Stop Soros törvénycsomagot. A Stop Soros törvénycsomag elfogadása után büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz a törvénytelen bevándorlás szervezése – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kifejtette: a kormány első érdemi ülésén megtárgyalta a Stop Soros törvénycsomagot, valamint a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatot, amelyek – a Stop Soros esetében a módosított előterjesztés – jövő héten kerülhetnek az Országgyűlés elé, tárgyalásuk pedig az azt követő héten kezdődhet a parlamentben. Erre kaptak felhatalmazást a választáson – jelezte. A Stop Sorosról elmondta: módosul a rendőrségi törvény, a büntető törvénykönyv, a menedékjogi, az államhatárról szóló és a szabálysértési törvény. Rögzítik, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezése illegális cselekmény, létrejön egy ilyen Btk.-tényállás.

Az alkotmánymódosítási javaslattal kapcsolatban Gulyás közölte: egyértelművé teszik, hogy Magyarország csak első biztonságos országként hajlandó menedékjogot biztosítani. Emellett az alaptörvény-módosítás tartalmazza majd az önálló közigazgatási bíráskodás létrehozását. A tervek szerint a legfelsőbb közigazgatási bíróság a Kúriával egy szintű jogorvoslati fórum lesz – ismertette a miniszter, hangsúlyozva, hogy ez a bírósági szervezeti rendszert nem érinti. Az otthon védelme is része lesz az alaptörvénynek, a javaslat szerint ugyanis kimondják az alkotmányban: a magánlakás, az otthon védelme mindenkit megillet – tette hozzá.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszter. Fotó: MTI/Kovács Attila

A Kormányinfón újságírói kérdésekre több téma is napirendre került. Gulyás Gergelytől megkérdezték, korábban arról beszélt, hogy nem szeretne miniszter lenni, most mégis az lett, elfogadta-e már a helyzetet. „Tudomásul vettem, hogy miniszter lettem. Szabad akaratomból állok itt és mégsem tehetek másként” – mondta. Soros magánegyetemének, a CEU-nak az ügyéről azt közölte, az év vége, december 31-e határidő a megállapodásra, amelyet az Országgyűlésnek is el kell fogadnia. Mészáros Lőrinc vállalkozó gazdagodására vonatkozó kérdésre azt válaszolta a miniszter, hogy nem tulajdonít nagy lehetőséget annak, hogy egy lista szerint Mészáros Lőrinc Magyarország második leggazdagabb embere. „Jogszabályok tisztázzák, hogy a cégeknek milyen mérlegeket kell elkészíteniük és benyújtaniuk. Ezekből sok statisztika készíthető. Hírlik, hogy emberek két esetben szoktak fizetni, azért, hogy felkerüljenek, vagy azért, hogy lekerüljenek egy ilyen listáról” – kommentálta a kérdést a tárcavezető.

A Human Rights Watch akciójáról, arról, hogy a szervezet a Fidesz néppártból való kizárását kívánja elérni Gulyás Gergely nyomatékosította, a Human Rights Watch Soros-szervezet. „A Fidesz az európai néppárt legsikeresebb tagpártja. Az elmúlt 6 választáson mindig mi értük el a legjobb listás eredményt Európában. Furcsának tartanám, ha a legsikeresebb pártot ki akarná zárni a soraiból a néppárt” – egyértelműsítette Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség vezetője a magyar gazdaság helyzetéről is hosszan beszélt. Ismertette, a munkanélküliség ismét csökkent, január és március között 29 ezer fővel, jelenleg 3,9 százalékos a munkanélküliségi ráta hazánkban. Ez a valaha mért legalacsonyabb adat – mondta. „A közfoglalkoztatottak száma csökkent, mert ők a piacon találnak munkát. Az első negyedévben 4,4 százalékkal emelkedett a GDPMagyarországon, az Európai Unióban ezzel a harmadik helyet foglaljuk el, csak Lettország és Lengyelország előz meg minket. A nettó átlagkereset 229 ezer forintra emelkedett. Összességében egyértelmű, hogy az a gazdaságpolitika, amelyet 2010 óta folytatunk, az sikeres. Az a cél, hogy a teljes foglalkoztatottság megvalósuljon. A költségvetési hiányt két százalék alatt kívánjuk tartani, a növekedésnek pedig meg kell haladnia a 4 százalékot. Ez a kormány célja” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Vezető fotó: Kovács Attila/MTI

(forrás:Szarvas Szilveszter, pestisracok.hu)

SIKER! – A világ tíz legnépszerűbb látványossága között az Országház – Sosem látott fotók a Parlamentről

Ma is Orbán Viktor ellen gyűlölködött a liberális média. De valami elképesztő módon – mutatjuk. Agymosás magas fokon