in ,

Gólyahír! – Megérkezett telelőhelyére Báró

Augusztus 21-én hajnalban a libanoni–szír határról, telelőhelyéről, a Damaszkusz és a Hermon-hegy környékéről adott jelet az ország legismertebb gólyája, Báró

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt, augusztus 6. óta üres a Nógrád megyei Őrhalomban található bekamerázott gólyafészek. Báró és párja nemsokkal fiókáik után repültek el telelőhelyükre. A madarat még 2016-ban látták el jeladóval, azóta számos hasznos információt szolgáltatott a szakembereknek.

A repülési koordinátáinak elemzése során jöttek rá a szakemberek, hogy Báró fajtársaival ellentétben nem Afrikában, Szudán és Csád térségében, hanem Kis-Ázsiában, Izrael térségében telel.

Báró a tavalyi vonulásakor, 2017. szeptember 21. után, hónapokon át nem adott jelet magáról, ezért már sokan arra gondoltak, hogy a fehér gólya elpusztult. A madár végül ismét az elsők között tért haza, március 11-én szállt le Őrhalomban a fészkére. Párjával idén öt fiókát neveltek fel.

A gólya most is a Közel-Keleten tölti az őszi és téli hónapokat: augusztus 21-én hajnali 4 órakor a libanoni–szír határtól, Damaszkusz és a Hermon-hegy környékéről adott jelet. A szakértők úgy vélik, hogy most is vélhetően február végéig marad a térségben.

(forrás:www.hirado.hu)

Az ellenzéknek egy sz*ros pelenka az utolsó reménye

Minket másolnak – Bulgáriának is bejöttek a magyar megoldások