in ,

Garázsadóval sarcol a zuglói vezetés

Az ellenzéki többségű zuglói önkormányzat megsarcolná a kerületi garázs- és gépjárműbeálló-tulajdonosokat

Az ellenzéki többségű zuglói önkormányzat megsarcolná a kerületi garázs- és gépjárműbeálló-tulajdonosokat. Mélygarázsos társasház esetén akár évi ötvenezer forint pluszteher is sújthatja parkolóhelyenként az ott élőket. A Fidelitas szerint a baloldal újra pénzszivattyúként használja a XIV. kerületet.

„Garázsadó lesz Zuglóban. Az ötlettel egyszer már 2015-ben is megpróbálkoztak a szocialisták” – írta blogján Várnai László. A CivilZugló Egyesület önkormányzati képviselője azt is közölte, hogy a hozzávetőlegesen tizenöt százalékos építményadó-emelést Rózsa András momentumos alpolgármester terjesztette elő, amely a kerületi cégeken, telephelyeken és az üresen álló telkeken túl a garázsokra is vonatkozna, kivéve a súlyos mozgáskorlátozottakat és családtagjaikat. Az indoklás szerint ezzel növekedhetnek az adóbevételek, a többlet pedig a bérrendezéshez kell.

Várnai szerint mivel a garázsokra is 1400 forint négyzetméterenként az éves ingatlanadó, egy garázs pedig minimum 5×3 méter, ezért autóhelyenként minimum 21 000 forintot kellene fizetni évente. „Sőt, akiknek a kertjükben vagy a házuk alatt kétautós garázs van, azoknak minimum 50 400 forint lehet az adó, ami több mint a duplája, mint a maximálisan kivethető 25 000 forintos kommunális adó” – tette hozzá viszonyításképp. Várnai arra is felhívta a figyelmet, hogy akiknek teremgarázsban van helyük, azok duplán fizethetnek, mert nem elég, hogy két-három millióért megvették a parkolóhelyet, de adózási szempontból az egész garázsterületet osztják szét, azaz a közlekedési utakat is, tehát egy tulajdonosra akár harminc-negyven négyzetméter is juthat. „Van olyan új építésű lakópark, ahol 3000 négyzetméteres teremgarázs van minden egyes épület alatt” – tette hozzá.

Az október 13-án győztes kerületi ellenzéki koalíció választási programjában nem szerepelt a garázsadó, sőt a választáskor azzal kampányoltak, hogy az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott, 3,8 milliárdos folyószámla-egyenleggel adták át a kerületet.

– Zuglót már Karácsony Gergely vezetése idején is pénzszivattyúként használta a baloldal – adta meg a választ Borbély Ádám, a Fidelitas budapesti elnöke. A fiatal kormánypárti politikus Facebook-videójában kifejtette: az MSZP-s Horváth Csaba vezette XIV. kerület saját magának gátlástalan fizetésemeléssel, a lakosságnak adóemeléssel kezdett. – A zuglói balos testület egyik első lépése nyomán a polgármester egymillió, az alpolgármesterek 900 ezer, a baloldal képviselői 540 ezer forintot keresnek – fogalmazott, megjegyezve: eközben a lakosság számára 15 százalékkal emelkedik az építmény-, a telek- és az ingatlanadó.

(hirtv.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Kijavítottuk Kálmán Olga új Facebook boritóképét! – Így már sokkal jobb

Bayer Zsolt a 22 éves Rácz Zsófia védelmében