in ,

Frédi most az olaszokat fenyegette meg

Manfred Weber kifejtette: Meloni akkor kapja meg Olaszország az uniós újjáépítési forrásokat, ha Mario Draghi – a távozó olasz kormányfő – reformjait valósítja meg. Weber szerint Silvio Berlusconi Európa-párti politikus, párttársai szerint viszont fasisztáknak tart bakot.

Mikor Manfred Weber az olasz választási kampányban többszörösen kiállt az Európai Néppárt olasz tagpártja, a Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! (Forza Italia, FI) mellett, még nem tudta, hogy darázsfészekbe nyúl. „Mindenkinek, aki stabilitásra vágyik, a jobbközép koalícióra kell szavaznia” – nyilatkozta az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője és elnöke, aki azt a véleményt is megfogalmazta, hogy Berlusconi pártja „a jövő Európa-párti kormányának őre” Olaszországban, emellett „mélységesen Európa-párti erő”. Döntése logikusnak tűnhet, hiszen

meglepő lenne, ha az EPP vezetése nem a saját tagpártját támogatná bármely választáson.

Söderék fasisztáznak

Pártjában azonban ezzel nem aratott osztatlan sikert: Markus Söder CSU-elnök, Bajorország miniszterelnöke nyilvánosan megfeddte az egyébként CSU-s Webert, felhánytorgatva neki, hogy „az EPP-nek és polgári pártoknak nem dolga, hogy jobboldali nemzeti kormányokat segítsenek hatalomra”. Söder szerint az oka ennek mindössze annyi, hogy „mindig is világossá tettük, hogy tűzfalat húzunk a szélsőjobboldali, neofasiszta csoportok felé, ez a CSU-ban is az elsöprő többségi vélemény”.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a CSU parlamenti frakcióvezetője, Alexander Dobrindt is, aki szerint

„soha nem támogathatunk olyanokat, akik Európában jobboldali nacionalistáknak tartanak bakot”.

Manfred Weber a maga módján megpróbálta megvédeni a néppárti Berlusconit, miközben meghökkentő nyíltsággal üzent az olasz kormánynak is. A Politico tudósítása szerint kifejtette: szerinte is kell egy „tűzfal” a szélsőjobb ellen, és ő maga az első abban, hogy köveket hozzon a falba – Németországban.

De hozzátette: „Olaszország, az Olaszország”. Weber arról is beszélt: „Meloni tudja, hogy akkor kapja meg Olaszország az uniós újjáépítési forrásokat, ha Mario Draghi – a távozó olasz kormányfő (a szerk.) – reformjait valósítja meg”.

A vita természetesen nem kizárólag Weber és az olasz jobboldal viszonyáról szól, hanem az egyre inkább felerősödő CSU-s belharcról is: Weber nemrég jelentette be, hogy ahogy az Európai Parlamentben, úgy Bajorországban sem lesz automatikusan miniszterelnök egy CSU-s csúcsjelöltből. Ezt a bejelentést nem nehéz úgy érteni, hogy Weber bejelentkezett a bajor miniszterelnöki pozícióra a jövőre tartandó bajor tartományi választáson. E törekvésének pedig valóban árthat az, ha azt csinálja, ami EPP-vezérként a dolga: megpróbálja összetartani valahogy a frakciót.

Az EVP és Orbán Viktor magyar miniszterelnök jobboldali nemzeti Fidesz pártja közötti törés után Weber már nem akarja megkockáztatni azt, hogy Berlusconi pártját is elveszítse. Ez a hozzáállás azonban árthat a CSU-beli megítélésének. Söder és Weber így is riválisoknak számítanak” – írja az ügyről a Süddeutsche Zeitung.

Weber szilárdan kitart

Weber egyelőre védi magát. Szombaton a CDU ifjúsági tagozatának tartott előadásán hangsúlyozta, „nem hagyom bebeszélni magamnak, hogy a Forza Italia támogatása problematikus”. Emellett ugyanakkor kiállt a jobboldal elszigetelésének taktikája mellett, hangsúlyozta, hogy „szükségünk van a tűzfalra, főleg az AfD-vel kapcsolatos német tapasztalatunk miatt”, ugyanakkor „Olaszország az Olaszország”, szerinte pedig az új kormány egyébként is Európa megerősítése mellett tesz majd hitet.

Emellett ugyanakkor igyekszik békülékenynek mutatkozni párttársai irányába, megérti, hogy Söder „bajor, német szemszögből” nézi az olaszországi fejleményeket, neki ugyanakkor „európai felelőssége van”, az a dolga, hogy „tartsuk a fedélzeten Olaszországot”. Dicsérte az olasz demokráciát is: „Óva intek attól, hogy túlzottan egyoldalúan ítéljük meg az olasz választásokat.

Az olasz demokrácia működik.”

A német szociáldemokraták természetesen azonnal rárepültek az adódó lehetőségre. Katarina Barley SPD-s EP-képviselő, az EP alelnöke kifejezetten Weber számlájára írta az olasz jobboldal győzelmét, s úgy nyilatkozott, „ezek nehéz idők lesznek Európa számára. Manfred Weber, elégedett?”

 

 

 

(Kohán Mátyás, mandiner.hu)

 

  

 

 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

 

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 

Futóbolondok – Hadházy: csak egy dolognak van értelme, visszafoglalni az állami tévét és rádiót

Zseniális – Bohár Dani most Jakab Pétert trollkodta szanaszét – Videó