in , ,

Frédi ki van akadva Orbán Viktorra – Manfred Weber: elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk

Az EPP elnöke szerint a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal.

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában közölt interjúban kiemelte, hogy az EU nem részese Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának, de „háborús célpont”, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök „gyűlöli az életmódunkat, és visszataszítónak tarja a szabadságot, demokráciát és a jogállamiságot”.

„Nehéz télre kell számítanunk”

Weber szerint ezért „nehéz télre kell számítanunk”, mert az orosz államfő eddigi tevékenysége alapján abból kell kiindulni, hogy tovább korlátozza vagy akár teljesen leállítja a földgázszállítást az EU-ba, erre pedig már most fel kell készülni. Mint a politikus fogalmazott, a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak még júliusban rendkívüli ülést kell tartania, amelyen előkészítik az EU „vészhelyzeti ellátását” őszre és télre.

Feltétlenül dönteni kell a „kötelező érvényű energiaszolidaritásról” – húzta alá, kifejtve: el kell kerülni a koronavírus-világjárvány első szakaszában kialakult „zűrzavart”, amikor mindenki lezárta a határokat és „Európa kudarcot vallott”.

„A kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal”

Weber hozzátette azt is, hogy szerinte át kell alakítani az EU-t, mert nincs felkészülve a jelenkor „viharaira”, megpróbáltatásaira. Arról is szólt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal.

Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében”

– mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

(MTI)

Pilhál 1500 karakterben rúg bele (nagyon helyesen) a földön fekvő főpolgármesterbe

Szijjártó Péter: az adóemelésre továbbra is nemet mondunk