in ,

Frappáns, mint mindig – Orbán Viktor Rejtőt idézve kívánt sok sikert Vonának

A miniszterelnököt kérdezhették az Országgyűlésben, Orbán Viktor pedig válaszolt Vona Gábor heves támadásaira és a személyeskedő MSZP-s szónoknak is.

Orbán Viktor higgadtan reagált a Jobbik elnökének heves szavaira az Országgyűlés hétfői ülésén. Az azonnali kérdések során rukkolt elő azzal az ötlettel Vona Gábor, hogy szerinte Orbán Viktornak és neki – mint az aktuális kormányfőnek és az ellenzék legerősebb pártja miniszterelnök-jelöltjének – vitát kellene tartani a jövő évi parlamenti választás előtt.

A kormányfő erre azt felelte: „26 alkalommal vitáztunk itt, látom, most pótvizsgára jelentkezik, megfontoljuk”.

A Jobbik elnöke úgy értékelte a választ, hogy Orbán Viktor „továbbra is menekül”. Szavai szerint a miniszterelnök veszíteni fog 2018-ban, és így „végig kell majd néznie, ahogy a Jobbik felemeli Magyarországot”.

Orbán Viktor úgy reagált: Fülig Jimmy jutott eszébe, aki azt mondta, uralkodni könnyű, csak trónhoz jusson az ember ebben a nagy tolongásban. „Sok sikert kívánok az ellenzéki oldalon folyó küzdelmekhez” – zárta válaszát.

A kormány minden családtámogatási formát hajlandó emelni, amely munkához kötött.

Szél Bernadett (LMP) az egyszülős családok családi pótlékának 13 700 forintról 20 ezer forintra emelését szorgalmazta. A szegénységi kockázat ezekben a családokban akkora, mint a nagycsaládokban – mutatott rá.

Orbán Viktor miniszterelnök erre azt mondta: a kormány minden családtámogatási formát hajlandó emelni, amely munkához kötött.

Az LMP-s politikus viszonválaszában kérte a tartásdíjak rendezését is.

A miniszterelnök ezt is úgy kommentálta: a kormány minden olyan javaslatot támogat, amely a tartásdíj egyszerűsítéséről, korrektté alakításáról szól.

Amikor Vona és a jobbik nemmel szavazott

Z. Kárpát Dániel egyfajta szakmai konszenzust emlegetett a devizahitelesek megsegítése érdekében. Mint kiemelte: van 140 ezer ember, akiken nem tudtak, vagy nem akartak segíteni, és 90 napot meghaladó tartozásuk könnyen kilakoltatáshoz vezethet. Bár a moratórium most eltolja a problémát, de végső megoldást nem jelent – hangsúlyozta a jobbikos politikus. Azt szorgalmazta, hogy pártok feletti megoldást találjanak, s azt kérdezte: mit üzen a kormányfő ezeknek az embereknek?

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában felsorolta a probléma megoldására hozott kormányzati intézkedéseket, közte a végtörlesztést, az árfolyamgátat, a bankok elszámoltatását, a forintosítást, az áron aluli árverések tilalmát, a kilakoltatási moratórium kiterjesztését. Kiemelte: a magyar parlament az elmúlt években jól dolgozott, nagyon fontos törvényeket fogadtak el. Az áron aluli árverezés tilalmáról szóló törvény megalkotása után ma egyetlen családot sem lehet kiforgatni a lakásvagyonából, senkit nem fenyeget a kilakoltatás és mindig meg tudták akadályozni eddig azt is, hogy ez tömeges méretű legyen. Kitért arra is, hogy ennek érdekében mindig együttműködtek az önkormányzatokkal.

Magyarország olyan ország, amire a legkevésbé jellemző az európai kultúrkörben, hogy az embereket ki lehet tenni az otthonaikból. Hozzátette: minden értelmes párbeszédnek hívei.

Ugyanakkor felidézte, hogy a devizahitelek betiltásáról szóló törvényt, és a bankok általi egyoldalú kamatemelések korlátozását Vona Gábor nem szavazta meg, s hasonló volt a helyzet az árfolyamgát esetében is, ezt sem a pártelnök, sem a Jobbik-frakció nem szavazta meg.

A miniszterelnök kéréssel fordult az MSZP személyeskedő szónokához

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kifogásolta, hogy Magyarország, noha 2014-ben aláírta, a mai napig nem ratifikálta a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményt, és a fideszes Németh Szilárd szerint amíg a jelenlegi kormánypártok adják a parlamenti többséget, addig esélytelen is a ratifikáció. A szocialista politikus felhívta a figyelmet, hogy a megismert adatok szerint 2014-16 között 314 nő és több mint 50 gyermek vesztette életét ilyen erőszak miatt. Ön az áldozatok vagy a bűnözők pártján áll? – kérdezte a kormányfőtől.

Orbán Viktor azt válaszolta: a kormány határozottan elutasítja a nők elleni erőszak minden formáját, és elkötelezett a bántalmazás felszámolása mellett. Éppen ezért az Országgyűlés 2013-ban jelentős mértékben szigorította a családon belüli erőszakra vonatkozó büntetési tételeket, és önálló tényállássá tette a kapcsolati erőszakot – közölte, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy Magyarországon a törvény szigorúan bünteti a nőkkel szembeni erőszak minden válfaját. Megjegyezte: az MSZP nyolcéves kormányzása alatt nem tette meg a szigorításokat.

Bangóné Borbély Ildikó erre úgy reagált: az áldozatok száma eggyel sem lett kevesebb.

A miniszterelnök viszonválaszában azt mondta: a magyar és az európai kultúra egyaránt a nők tiszteletére épít.

Jelenleg azonban az illegális bevándorlással migránsok milliói érkeznek Európába, akik nem tisztelik a nőket, és nem riadnak vissza az erőszaktól. Ezért azt kérte az MSZP-s politikustól, hogy ha hozzá hasonlóan az áldozatok oldalára akar állni, akkor nyújtson segítséget a kormánynak Magyarország megvédésében a migrációtól

Bárándy és a hitelesség

Bárándy Gergely (MSZP) „Ön szerint is komcsi a teljes bírói kar?” címmel tett fel kérdést a miniszterelnöknek. A politikus azt mondta, hogy Budai Gyula, az igazságügyi bizottság fideszes alelnöke a testület ülésén „lekomcsizta” a teljes bírói kart. Ez a Fidesz és a kormány valamint a miniszterelnök személye véleménye a bírói karról – tette fel a kérdést a képviselő, aki elhatárolódásra szólította fel Orbán Viktort.

A mostani esetet a Magyar Bírói Egyesület is szóvá tette és arra kérte a törvényhozó és végrehajtó hatalom meghatározó szereplőit, hogy lépjenek fel és határolódjanak el az igazságszolgáltatás függetlenségét sértő kijelentésektől – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor miniszterelnök a képviselő kérdésének írásbeli címére felelve azt mondta, „nem szerintem a teljes bírói kar nem komcsi”.

Bárándy Gergely válaszul úgy fogalmazott, ezzel a kormányfő „gyakorlatilag lekomcsizta”, ha nem is a teljes bírói kart, de legalábbis egy részét. Újra azt kérte a miniszterelnöktől, hogy határolódjon el Budai Gyula kijelentésétől.

Válaszul a kormányfő kijelentette, hogy az alaptörvény kimondja, a bírák független és csak a törvénynek vannak alárendelve és a kormány ezt tiszteletben tartja.

Orbán Viktor egyúttal idézte a Magyar Bírói Egyesület 2012 januári közleményét, amelyben példátlannak nevezték, hogy egy országgyűlési képviselő a törvény erejénél fogva független bírákat politikai komisszároknak nevezett és számonkéréssel fenyegetett. „Ez az országgyűlési képviselő ön volt Bárándy úr, ennyit a kérdésének a hitelességéről” – fogalmazott.

 

(magyaridok.hu)

Gyönyörű – Tradicionális karácsonyi díszben a Fehér Ház

Még el sem kezdődött, a nyugat máris sivalkodik – A nyugati sajtó rárontott a ma kezdődött budapesti 16 + 1 csúcstalálkozóra