in ,

Franciaország karácsonyra összeomlott – Zavargások törtek ki Párizsban a lövöldözés után + galéria

Zavargások törtek ki a francia fővárosban pénteken

Zavargások törtek ki a francia fővárosban pénteken, miután három kurdot megöltek egy lövöldözésben – írta a Reuters hírügynökség. Az este folyamán a kurd közösség tagjai vonultak az utcára, a feldühödött tömeg a rendőrökkel is összecsapott.

A tüntetők igazságszolgáltatást követelve autókat rongáltak, tüzet gyújtottak, illetve kukákat és éttermi asztalokat borítottak fel. A rohamrendőrök válaszul könnygázt vetettek be ellenük.

 

 

A tiltakozók a török kormányt és Recep Tayyip Erdogan elnököt kárhoztató jelmondatokat kiáltoztak. Ankara ugyanis légicsapásokat rendelt el szíriai és iraki kurdok ellen, miután a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát vádolta meg a hat halálos áldozatot követelő november 3-i isztambuli merényletért.

 

 

 

 

Párizsban péntek délelőtt adtak hírt arról, hogy három embert lelőttek, többen pedig megsebesültek. A lövések a város 10. kerületében található Enghien utcában, az ott található kurd kulturális központ közelében dördültek el.

Egy 69 éves fehér férfit őrizetbe vettek, indítékairól egyelőre nincs információ. Ismert ugyanakkor, hogy két alkalommal, 2016-ban és 2021-ben már büntették gyilkossági kísérlet miatt.

Laure Beccuau párizsi államügyész a BFM TV francia televíziónak beszámolt arról, hogy a gyanúsítottal már korábban is volt dolguk, a férfi ugyanis egy évvel ezelőtt egy szablyával támadt rá sátrakban élő bevándorlókra Párizsban.

Hozzátette, hogy a nyomozók kapcsolatba léptek a terrorelhárításért felelős ügyészséggel, egyelőre azonban nem találtak terrorcselekményre utaló jeleket – tette hozzá az MTI.

Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó rendőrségi munkatársak szemtanúkra hivatkozva azt mondták, a férfi a kurd kulturális központban nyitott tüzet, majd átmenekült a szomszédos fodrászüzletbe. A rendőrség már itt talált rá.

 

 

 

 

A hírügynökségnek egy szemtanú arról beszélt, hogy hét vagy nyolc lövés dördült, hatalmas pánikot keltve az utcán.

A támadásban három ember meghalt, egy személyt intenzív osztályon kezelnek, ketten súlyos sérülést szenvedtek, illetve a gyanúsítottat is kórházban ápolják.

Mivel a támadó a kurd kisebbség központját vette célba, nem zárható ki, hogy a támadás rasszista indíttatású volt, egyelőre azonban ezt nem tudták sem megerősíteni, sem cáfolni a francia hatóságok.

A franciaországi kurdok kegyetlen támadás célpontjai voltak Párizs szívében

– írta Twitteren Emmanuel Macron francia elnök. Hozzátette, együttérez az áldozatokkal, szeretteikkel és azokkal, akik az életben maradásért küzdenek, emellett elismerését fejezte ki a rendvédelmi szervek bátorságáért és higgadtságáért.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere Twitter-bejegyzésében leszögezte: a kurdok elleni szélsőjobboldali támadás az összes párizsi lakos elleni merényletnek számít.

„A kurdoknak, bárhol éljenek is, békében és biztonságban kell élniük” – írta, hozzátéve: ezekben a sötét órákban Párizs minden eddiginél jobban mellettük áll.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter péntek délután a lövöldözés helyszínére ment, ahol a sajtónak nyilatkozva együttérzését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. Közölte továbbá, hogy a támadó célpontjai nyilvánvalóan „külföldiek” voltak, az azonban még nem világos, hogy a férfi bármilyen szélsőséges politikai szervezettel kapcsolatban állt volna.

 

 

 

 

Franciaország 2015-ben és 2016-ban több halálos terrortámadásnak volt áldozata, melyek hátterében szélsőséges iszlamisták álltak. Emellett 2013-ban három kurd aktivistát lőttek le, akik közül az egyik nő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) délkelet-törökországi szakadár kurd szervezet alapítója volt. A gyilkossággal kapcsolatban egy török állampolgárt tartóztattak le, ám felmerült a gyanú, hogy a török titkosszolgálatnak is köze lehet az incidenshez. Törökország régóta harcol a PKK ellen, melyet nemcsak Ankara, de az EU és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősített.

 

 

 

 

null

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

Ez Németh Szilárd karácsonyi töltött káposztájának titkos receptje

Ideje fővárosunkban az új visszamagyarításnak, ideje az új honfoglalásnak