in

FIGYELEM! NEM STADION! – Négy hónap alatt elkészült a Szegedi Ifjúsági Centrum szerkezete

A 24,5 méter magas épületre felkerült a bokréta, a Market munkatársai a belső munkálatokkal és a homlokzattal folytatják az építkezést

Az áprilisi alapkőletétel óta elérte legmagasabb pontját a Szegedi Ifjúsági Centrum épülete. A kivitelező Market Építő Zrt. bokrétaünnepség keretén belül köszönte meg a dolgozók eddigi munkáját. A bokréta ezúttal 24,5 méter magasra került, később az épület mellett kap helyet a földlabdás facsemete.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízásában készülő, 8000 fő befogadására alkalmas stadion és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítmények, valamint a sportszálló építése átlagosan 200 embernek ad munkát, többségük helyi és környékbeli.

A UEFA 4-es előírásoknak megfelelő épület szerkezetépítési munkáinak befejeztével hamarosan megkezdődhetnek a belső munkálatok és a homlokzat „becsomagolása”. A tetőlemezelési folyamatokkal párhuzamosan zajlik a szigetelés, a lépcsőelemek elhelyezése, az útépítési munkák egy része, valamint az edzőpályák kivitelezése.

A kivitelezés egyik érdekessége, hogy az országban először itt készült ún. előfeszített pillér, melynek a tömege meghaladja a 33 tonnát.

 

Több mint nyolcezer daruórába került a szerkezetépítés

Az épület alapozását 10 ezer folyóméternyi, összesen 762 darab cölöp adja. A földmunka során a földkiemelés 4900 köbméter volt, 3100 köbmétert pedig vissza is kellett tölteni. Az utak és épületalapok bontásából 3500 köbméter daráltbeton keletkezett, ezt a későbbiekben újrahasznosítják, beépítik.

A tető acélszerkezete közel ezer tonnát nyom, s csak az acél főszerkezet kb. 25 ezer csavart tartalmaz. Az 5978 darab előregyártott elembe 3510 köbméter beton épült be, ami összesen 9673 tonnát nyom. A szerkezetbe 671 tonna betonacél került, a monolit vasbeton szerkezetbe pedig 3800 köbméter betont és 300 tonna acélt építettek be a Market munkatársai.

Az épületen 3 toronydaru, 5 autódaru, 3 villás daru és 8 emelő tevékenykedett, a toronydaruk 6020 órát, az autódaruk 2310 órát dolgoztak.

(forrás:magyarepitok.hu)

A hazaáruló baloldal nem emlékezik meg az államalapításról

HOPPÁ! – Karcag díszpolgára lett Varga Mihály