in ,

Figyelem! Ez nem játék! Veszélyes lehet a kiszáradt méhlegelő

Komoly bajokat okozhat a budapesti méhlegelő nyáron

 

Komoly bajokat okozhat a budapesti méhlegelő nyáron: egyrészt a hőségriadóra való tekintettel elég egy kidobott cigicsikk és a kiszáradt gazos terület lángra lobbanhat.  Ilyen például a kaszálatlan Gellérthegy oldala, valamint a Tabán is, ahol könnyen futótűz alakulhat ki a méteresre nőtt növényzet miatt. A rendkívül meleg időjárás miatt péntek estig hőségriadó van érvényben az egész országban. Nem csak a tűz okozhat problémát, említésre méltó az a tény is, hogy a méhlegelő környékén élő, egyébként allergiás budapestiek mennyit szenvedhetnek a pollentől.

Számtalanszor felhívtuk Karácsony Gergely figyelmét arra, hogy szerintünk hogyan is kellene kinéznie egy valódi méhlegelőnek – mondta a Magyar Nemzetnek Láng Zsolt annak kapcsán, hogy az említett helyeken készített képek tanúsága szerint a méhlegelők hamar kiszáradtak a kánikulában, sőt tűzveszélyesek is lehetnek, aminek következtében veszélyeztetettek a környező fák is. A fővárosi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője közölte: egy igazi méhlegelő nem azt jelenti, hogy nem kaszálom le a gazt, hagyom parlagon, rendezetlenül a zöldfelületet. Meg lehet nézni, hogy más országok nagyvárosaiban ez hogyan van. Mi is hoztunk erre számtalan példát, amelyek köszönőviszonyban sincsenek Karácsony méhlegelőivel – jelezte a politikus, aki úgy látja, a méhlegelőnek nevezett területek valójában rendkívül elhanyagolt, gazdátlan és kaszálatlan részei Budapestnek.

 

Elkeserítő, hogy a fővárosban számtalan frekventált helyen találkozhatunk velük. Arról nem is beszélve, hogy ez így nemcsak tűzveszélyes, hanem a gazos területek egyáltalán nem kedveznek a méheknek, de az allergiások annál jobban szenvednek tőle

– kommentálta Láng Zsolt. A politikus aggodalma nem alaptalan, mivel a katasztrófavédelem korábban arról tájékoztatott, hogy a hőség miatt száraz növényzet a legkisebb figyelmetlenségtől is könnyen hatalmas tüzet okozhat a szabadban, ezért a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket a járműből, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. Péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendeltek el az ország egész területére – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Hőségriadót akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a huszonhét Celsius-fokot. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az ország felében jelenleg is tűzgyújtási tilalom van, az ott lévő erdőkben és kétszáz méteres körzetükben még a kijelölt helyeken sem szabad tüzet gyújtani.

 

 

(pestisracok.hu)

 

Add tovább!

Agyhalál – Maki Zaj gödöllői fórumára 4 darab öregasszony volt ma kíváncsi

Nem stadion – Zalakaros: felavatták a fürdőváros új közösségi terét