in ,

Ferenc pápa szerint a nemzeti programok veszélyeztetik a békét Európában

#notinmyname #notmypope

A katolikus egyházfő egy szombati, Európa jövőjével kapcsolatos konferencián beszélt a vízióiról.

Fotó: AFP

A Dél-Amerikából érkező Ferenc pápa előadásában arra kereste a választ, miért tart ma itt Európa. A katolikus egyházfő szerint a földrész a hatvanas évek óta „túlságosan steril”, főleg a keresztény értékek hiányoznak a társadalmakból. Ezért Európa keresztényeinek ma az a feladata, hogy megőrizzék erkölcsi méltóságukat, és az, hogy „újraélesszék” a kontinenst, melyet a kultúrák és vallások sokfélesége különböztet meg más földrészektől.

Napjainkban a keresztényeket arra szólítják, hogy élesszék újra Európát, ébresszék fel annak lelkiismeretét; és nem az a feladatuk, hogy elfoglalják a tereket, hanem az, hogy új folyamatok létrehozásával teremtsenek új energiákat a társadalomban”

– mondta Ferenc pápa, aki ismét amellett állt ki burkoltan, hogy a „menekültkérdés” nem kár, hanem haszon Európa számára. Majd így folytatta az egyházfő: Volt már két világégés is a kontinensen, Európa ezért is érdemel békét, de

a nemzeti programok veszélybe sodorják Európa alapítóinak bátor álmait.”

Fotó: AFP

A pápa beszédében kitért a politikára is:

A keresztények Európa jövőjét a politikai párbeszéddel tudják kialakítani; épp ott, „ahol fenyegetik, vagy úgy tűnik, hogy fenyegetni fogják mindazt”.

Sajnos ma azonban ott tart a kontinens – tette hozzá az egyházfő, hogy szélsőséges és populista csoportok termékeny táptalajt találtak több országban; a tiltakozás áll a politikai üzeneteik központjában – úgy, hogy konstruktív politikai alternatívát nem is kínálnak.

Az európai vezetőknek pedig közösen kellene felelősséget vállalniuk Európa sorsáért – zárta a katolikus egyházfő.

 

(Nagy Gábor, 888.hu)

Őrtüzek gyúltak Székelyföldön az autonómiáért

Így csicskítja be az ellenzéket Orbán Viktor a Parlamentben