in , , ,

Felháborító – Ukrajna kiutasította a magyar konzult

A beregszászi magyar konzulnak 72 órán belül el kell hagynia Ukrajna területét.

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét – tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca a honlapján megjelent közleményében.

 

Ha Ukrajna kiutasítja a beregszászi konzult, Magyarország is konzult utasít ki

Amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, hazánk is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy korábbi interjújában.

Az, hogy a magyar állampolgárságra jogszabály szerint jogosult emberek állampolgárságot kapnak, semmilyen magyar vagy nemzetközi jogszabállyal nincsen ellentétben.”

“Hamis és hazug az a hivatkozás az ukrán fél részéről, amely azt a látszatot kelti, mintha a magyar állampolgárság megadása a Kárpátalján élők számra valamifajta nemzetközi joggal ellentétben állna” – tudatta Szijjártó.

Ukrán kémek készítették a felvételt

A két ország viszonyában az okozott újabb feszültséget, hogy pár héttel ezelőtt a YouTube-on egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi konzulátuson. Pavlo Klimkin ezt követően azzal fenyegetőzött, hogy Kijev kiutasítja a konzult.

Közben kiderült, hogy egy jelenleg is állományban lévő, vélhetően beépített ukrán határőr készítette a rejtett kamerás videofelvételt az állampolgársági eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson. A videofelvételt készítő hivatásos határőr maga is magyar állampolgársági esküt tett a beregszászi konzulátuson.

 

(forrás:888.hu)

Csak erős idegzetűeknek! – Ezt mondta az áruló ellenzék a Sargentini-vitában

Szijjártó: Ukrajnának nincs jogalapja a beregszászi magyar konzul kiutasítására