in

Felháborító, sehol egy stadion! – Újjáépítik 2021-re a Velencei tó környezetét

Már megint épül valami

Újjáépítik 2021-re a Velencei tó környezetét

Tizennégy milliárd forintos európai uniós támogatásból elkezdődik a Velencei-tó partfalának komplex felújítása, a tó vízminőségének javítása, a part menti területek természet-közeli állapotának biztosítása, illetve a környezettudatos rehabilitációja. A csütörtöki, gárdonyi projektnyitó rendezvényen Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos Fejér megye legnagyobb beruházásának nevezte a beruházást, hiszen a megye Top-forrásaira összesen harminchatmilliárd áll rendelkezésre.

Tessely Zoltán beszédében emlékeztetett arra, hogy a négy évvel ezelőtti székesfehérvári kihelyezett kormányülésen született döntés a beruházás elindításáról, majd a tervezésre a Velencei-tó-Vértes Kiemelt Térségi Fejlesztési Tanács 792 millió forintot nyert pályázaton. A munkálatok tervezett befejezése 2021 augusztusában várható. A politikus hozzátette: ha egy másik kormánydöntéssel kiemelt turisztikai területté válhat a tókörnyék, akkor újabb fejlesztési lehetőségek nyílhatnak meg. A folyamat a végső szakaszába lépett, mert a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökség előterjesztését első olvasatban támogatta, s a budapesti agglomeráció részeként, Etyek és térségével és a főváros keleti agglomerációjával együtt kiemelt turisztikai területté teheti.

L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, hogy jelenleg a partszakaszok „retro hangulatot árasztanak”, a strandok és kikötők pedig katasztrofális állapotban vannak, ezért a beruházást nagyon szükségesnek tartja. A tervekben szereplő összes fejlesztés megvalósításához szerinte további három-négymilliárd forint kellene. Amit a kivitelező cég a projektben áfaként befizet a költségvetésbe, fedezné a plusz forrásszükségletet, és ennek átengedését kérni is fogják a kabinettől. A Kehop keretében megvalósuló projektre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma nyert támogatást.

Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese kiemelte, hogy a beruházás végeredményeként a tó a távoli jövőben is fenntartható és üzemeltethető lesz, nem úgy, mint az utóbbi ötven évben, amikor folyamatosan romlott a vízminőség, illetve kezelhetetlen területek, nádasok alakultak ki sok helyen. Csonki István a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a mai partfal az 1970-es években alakult ki, azóta jóformán semmi nem történt a tavon, ami akár a vízminőség javítását, akár a turizmust szolgálta volna, kivéve a Velencei-tó Kapuja projekt, amely megvalósulása óta igen népszerű a strandolók körében.

Forrás: MTI Fotó: PS
(pestisracok.hu)

Múltkor a HVG a V4-eket temette. Hazudtak. – A visegrádi együttműködés a legsikeresebb

Erről van szó! Csicskulnak a Soros-szervezetek – Elfogadták a „Soros-kampányközpont” elleni nyilatkozatot