in

Fájó év lesz a libsiknek – A csökkenő adók éve lesz 2018

Összesen mintegy 260-280 milliárd forinttal csökkennek a vállalkozások és a lakosság adóterhei 2018-ban.

Összesen mintegy 260-280 milliárd forinttal csökkennek a vállalkozások és a lakosság adóterhei 2018-ban. Olcsóbb lesz több termék az áfaváltozások miatt, módosulnak a járulékok, és jelentős kedvezményt kapnak a kétgyermekes családok is. A 2018-as év legfontosabb adóváltozásait szedtük össze.

2018. január 1-től több, az emberek mindennapjait, és adózását érintő jogszabály is hatályba lép. Ezek többsége már a 2018-as költségvetési tervezetben szerepelt, de azóta több ponton is történtek kisebb változtatások.

Sok minden olcsóbb lesz

A kormány – az elmúlt évekhez hasonlóan – több termék áfájának csökkentését is bejelentette 2017-ben. Tovább folytatódik például az 5 százalékos áfakörbe tartozó húsfélék bővítése.

2018-tól 5 százalék lesz a fogyasztási célú halak, valamint a házi sertés vágási melléktermékek, belsőségek áfája.

Mi az a sertés vágási melléktermék és belsőség?

A sertés legtöbb emberi fogyasztásra alkalmas része már az 5 százalékos áfakulcs hatálya alá esik. A NAV közlése szerint 2018-tól azonban már fej és annak részei (pl.: fül, orr stb.), köröm és láb (csülök nélkül), farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont is olcsóbb lesz.

Mint ismert, először a sertéshús áfája mérséklődött, de később a baromfitermékek is követték azokat.

Olcsóbb lesz a halFORRÁS: MTI/OLÁH TIBOR

Csökken az éttermi szolgáltatások áfája is, ez jövőre szintén 5 százalékos lesz.

Azonban nem csak az élelmiszereknél vagy vendéglátóhelyeknél csökkennek az árak. Az egyik legfontosabb intézkedés, hogy

2018-tól 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik az internet áfája is.

A digitális rezsicsökkentés miatt összesen 22 milliárd forint marad a családoknál.

A magyar családok költségvetése

2018-tó kezdve a kétgyermekes családok az eddiginél nagyobb kedvezményeket kapnak. Jövőre ötezer forinttal emelkedik a kétgyermekes szülők adókedvezménye.Ennek értelmében havonta 35 ezer forint,éves szinten pedig 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél 2018-ban.

Ez nagyjából 390 ezer szülőt érint.

További segítség, hogy a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból.

IllusztrációFORRÁS: THINKSTOCK

Emellett a gyermekvállalást ösztönző program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező, fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát,

három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik.

Örülhetnek, akik kiadják ingatlanjaikat

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint jövőre jóval kevesebb járulékot kell fizetniük azoknak, aki kiadják lakásukat. Ez nem csak a klasszikus főbérlőkre vonatkozik, hanem az airbnb-zőkre is.

2018-tól már senkinek nem kell 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetniingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után.

Mindössze 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást.

IllusztrációFORRÁS: SHUTTERSTOCK

A rövid távú bérbeadók, így az airbnb-zők pedig már három lakásra választhatják a tételes átalányadót.Az évi átalány díja szobánként továbbra is 38 400 ezer forint marad.

A minisztérium a lépéstől azt várja, hogy tovább fehéredik a gazdaság, és egyre többen adják ki legálisan ingatlanjaikat. Az szja-bevallások alapján körülbelül 100 ezren adták bérbe ingatlanjaikat, a tényleges szám azonban ennél vélhetően jóval magasabb.Az intézkedés az NGM szerint 3 milliárdot hagy a lakáskiadóknál.

Tovább korszerűsödik az SZJA-bevallás

Nagyon fontos változás hoz 2018 az a személyi jövedelemadó bevallásának területe.

Ebben az évben ugyanis megszűnik a munkáltatói adómegállapítás.

Ennek oka, hogy a NAV által elkészített tervezet feleslegessé teszi ezt az eljárást.

Ez azt jelenti, hogy a magánszemélyek már csak kijavítani vagy kiegészíteni tudják az adóhivataltól kapott tervezetet. (Természetesen az önálló elkészítés és benyújtás továbbra is opció marad.)

Egyre kevsebb a papírmunka, megszűnik a munkáltatói bevallásFORRÁS: MTI/MOHAI BALÁZS

Jövőre már az őstermelőknek sem bajlódniuk a bevallás elkészítésével,egyedül az egyéni vállalkozók azok, akiknek nem segít a NAV.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szerint a hosszú távú cél az adózás teljesen elektronikussá tétele, ezt 2021-re tervezi elérni az ország.

Az intézkedés várhatóan a GDP 2 százalékát,mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg az államkassza javára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterFORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Fontos változtatás az adóbevallás kapcsán,hogy január 1-től az egyházi 1 százalék automatikus utalásra kerül annak az egyháznak a részére,ahová előző évben történt az utalás. Ez egészen addig így fog történni a jövőben, amíg az adózó meg nem változtatja vagy vissza nem vonja a nyilatkozó.

Könnyítés a cégeknek

Varga Mihály egy másik, igencsak fontos változtatást is bejelentett 2017-ben. Egységes lesz ugyanis a SZOCHO, az EHO és az EKHO mértéke is.

A szociális hozzájárulás mértéke 22 százalékról csökken 19,5 százalékra.A SZOCHO-hoz hasonlóan az egészségügyi hozzájárulás is 19,5 százalék lesz. Ezekhez igazodik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértéke is.

IllusztrációFORRÁS: PHOTOALTO/ERIC AUDRAS / ALTOPRESS/ERIC AUDRAS

A nemzetgazdasági miniszter szerint emiatt

40 milliárdnyi pluszpénz marad a vállalkozásoknál.

A társasági adó mértékét tekintve nem változik, azonban több jogcímen csökkentheti a vállalatok az adóalapot. Kedvezményt kaphatnak azok, akik

  • elektromos töltőállomásokat telepítenek,
  • bérlakást építenek, de
  • fejlesztési (beruházási vagy munkahelyteremtési) adókedvezmények is elérhetőek.

Apró, de fontos változatás, hogy 2018-tól már az ügyvédi irodák is választhatják a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA), míg a kisvállalati adó (KIVA) mértéke 13 százalékra csökken.
(origo.hu)

A Bundestag kvázi kijelentette, hogy orbitális hülyeség Schulz ötlete – Schulz egyre jobban becsicskul

Rengeteg hosszú hétvége lesz 2018-ban