in ,

Ezt sem az EU-tól kaptuk! Ötezer vakcinával hálálja meg a magyar orvosoknak Banglades a sziámi ikrek életét

A magyar orvosok által végzett ötszáz ingyenes égési sebészeti és helyreállító plasztikai műtét, valamint a sziámi ikerpár, Rukia és Rabia sikeres szétválasztása miatt ajánlott fel Banglades ötezer dózis oxfordi licensz alapján készült vakcinát Magyarországnak.

A magyar külügyminisztérium a Blikknek megerősítette, hogy ötezer vakcina érkezhet Bangladesből. Azt írták, az oltóanyagot Banglades ajánlotta fel, mégpedig hálából, amiért a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész vezette magyar orvoscsoport sikeres műtétet hajtott végre a fejüknél összenőtt ikerlányokon, Rukián és Rabián.

Mint azt a PestiSrácok.hu is megírta, magyar orvosok választották szét a bangladesi sziámi ikreket, Rukiát és Rabiát. Banglades a köszönetét szeretné kifejezni a magyar orvosok fantasztikus teljesítményért, ezért ajánlott fel ötezer dózis Covishield vakcinát, amelyet az AstraZeneca licensze alapján gyártanak Indiában – közölte a Blikkel a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtó főosztálya hozzátéve, egyelőre a megbeszélések zajlanak az üggyel kapcsolatban. A Blikk információi szerint, Rukia és Rabia szétválasztása azonban csak egy ok volt a több száz közül: a bangladesi állam valójában azt az ötszáz elvégzett ingyenes plasztikai műtétet akarta meghálálni, amit a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja 2010 óta Bangladesben elvégzett helyreállító plasztikai és égési sebészeti missziói során. A beavatkozások között életmentő műtétek is voltak. Nagyon örülök, hogy ebben a helyzetben képesek voltunk a vakcina beszerzésben segíteni. Ismerve Banglades lehetőségeit és körülményeit, ez az adomány különösen nagylelkű és értékes ajándék Magyarországnak, amely ékesen bizonyítja, hogy munkatársaim többéves munkája nagy megbecsülést élvez nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is – mondta dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a bangladesi orvosi misszió és a Cselekvés Alapítvány alapítója. Életmentő, önzetlen és áldozatos tevékenységüket most életmentő oltóanyaggal hálálják meg a legmagasabb szinten, amellyel kétezerötszáz magyar ember és azok családja egészségéhez és életminőségéhez járulhattunk hozzá – tette hozzá a plasztikai sebész.

 

Az orvoscsoport másik kulcsfigurája, Dr. Csókay András is örömmel vette a bangledesi segítséget, szerinte ez nagyon kedves dolog a bangladesi kormánytól. Tény, hogy a szívünkbe zártuk egymást a helyiekkel. Legutóbb október végén voltunk kint Pataki doktorral, amikor helyreállító műtétet végeztünk az egyik szétválasztott bangladesi sziámi iker, Rabia koponyáján – mesélte az idegsebész, aki a szétválasztott ikrek családjával azóta is tartja a kapcsolatot; legutóbb újévkor váltottak levelet. Mint korábban megírtuk, Rukiát és Rabiát 2019 augusztusában, egy harminc órás műtéttel választotta szét a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezésében összeállt harminchárom fős magyar egészségügyi csapat. A beavatkozást Rukia viselte jobban, dr. Csókay elmondása szerint ő azóta is rendületlenül gyógyul. Rukia gyakorlatilag szétválasztó műtét óta jól van. Három hónappal a beavatkozás után már gyakorlatilag önállóan járt, és azóta csak fejlődött – mondta el az orvoscsoport vezetője. A másik kislány, Rabia azonban továbbra is nagyon le van maradva a rehabilitációban. Bízzunk a gyerekek döbbenetes regenerációs képességében – reménykedett dr. Csókay, aki szerint két-három év is eltelhet, mire kiderül, mennyire tudja Rabia kiheverni a műtétet és a – nem sebészi szövődményként bekövetkezett – rejtélyes bevérzést.

Bangladesnek egyébként van miből vakcinákat felajánlania a magyar kormánynak, hiszen már most ötmillió oxfordi vakcina érkezett az országba, és további huszonöt millió oltásra van szerződésük. Az indiai Serum Intézet ugyanis licensz alapján egymilliárd Oxford-AstraZeneca vakcinát állíthat elő, hogy abból a térség nagyon vagy közepesen szegény országaiba juttasson. Ezek közül kerülhet az említett ötezer vakcina Magyarországra. Banglades egyébként darabjáért négy dollárt (1180 forintot) fizet a vakcinákért az indiai üzemnek. Az AstraZeneca vakcinája január 29-án kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Az Európai Unió háromszázmillió dózissal rendelt az oltóanyagból, és további 100 millió vakcina vételére van opciója.

 

 

(pestisracok.hu)

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Az EU lehúzhatja a rolót – Tóth Edina: kudarcot vallott az uniós vakcinaprogram

Az EU totális hanyatlásának végstádiumában vagyunk – Fejeket behúzni!