in ,

Ezek tényleg lopnak: szocialista privatizátortól vehetnek milliárdos ingatlant Kamu Geriék

Mutyigyanús javaslatot fogadtak el szerdán Karácsony Gergelyék. A celldömölki ingatlanvásárlás ügye novemberben ismét a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet.

 

Nem ismerem Söptei Józsefnét. Néhai Kiss Péterrel nyolc évig dolgoztam együtt, ezalatt több tízezer emberrel találkoztunk fórumokon. Emlékem szerint Celldömölkön nem jártam ezen idő alatt sem, mint ahogy 2010 óta sem”

– reagált a Mandiner megkeresésére Kiss Ambrus.

Budapest általános főpolgármester-helyettesét azt követően kerestük fel, hogy portálunk megírta: Celldömölk MSZP-s alpolgármestere, Söptei Józsefné érdekeltségéhez tartozó vállalattól, a Cell-Bahnbau Kft-től vásárolna ingatlant a Fővárosi Önkormányzat. Karácsony Gergely helyettesétől azt kérdeztük, mióta ismeri a Vas megyei szocialista politikust, helyes-e az a lapunkhoz eljutott információ, miszerint a néhai Kiss Péter társaságában több alkalommal is találkozott a celldömölki MSZP-sekkel.

Mutyi készülhet

Amint arról a Mandiner beszámolt, különös közjáték zajlott szerdán a Fővárosi Közgyűlésen. A „Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre” című előterjesztéshez az utolsó pillanatban egy módosító javaslatot csatoltak Karácsonyék, amelyben a következő állt: a Baross utcai idősotthon átszervezése mellett szükséges lenne megvásárolni egy celldömölki ingatlant (Vasvirág Hotel), amivel egy korábbi, az állammal kötött megállapodás szerint az ugyancsak idősotthonként funkcionáló Knézits utcai ingatlant át kell adni a Semmelweis Egyetem (SOTE) számára.

A kormány 2017-ben döntött a „Semmelweis XXI. Fejlesztési projektről”, illetve az ennek keretében kialakítandó gyógyszerkutatási központ kialakításáról, amely érinti a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Knézits utcai telephelyét. Az ügy idén márciusban kapott új lendületet, amikor is a főváros 1 milliárd forint fölé stromfolta az eredeti, kormányhatározatban megállapított 900 milliós összeget. A SOTE időközben szándéknyilatkozatot vár Karácsonyéktól, amelyben azt vállalja, hogy december 31-ig, de legkésőbb 2022. június végéig kiüríti és átadja az ingatlant. A főváros az ingatlan pótlására (amely nincs is a tulajdonában) tavaly decemberben felhívást tett közzé, erre érkezett Cell-Bahnbau Kft. ajánlata. Csak az MSZP-s alpolgármester érdekeltségébe tartozó cég pályázott.

A módosító javaslat a baloldali képviselők között zavart okozott. Baranyi Krisztina, Ferencváros liberális polgármestere például többször kérte, hogy vegyék le a javaslatot a napirendről. Ugyanezt javasolta a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Láng Zsolt és képviselője, Hassay Zsófia. A kormánypárti frakcióvezető azt is megkérdezte Karácsonyéktól, mennyire indokolható morálisan a celldömölki ingatlan akvizíciója? Kiss Ambrus szerint mivel nem közbeszerzési eljárásról van szó, nem merül fel probléma. A Momentum képviselői ezt követően frakciószünetet kértek, ám az ülés újrakezdését követően már – baloldali szövetségeseikkel egyetemben – megszavazták a javaslatot, holott korábban a Fidesz-KDNP-s képviselőkhöz hasonlóan szükségtelennek tartották a vásárlást.

A mutyigyanús ügy még a szerződés aláírása előtt visszakerül a közgyűlés elé. Várhatóan novemberben.

Régi kapcsolatok

Ugyan az idősotthonokkal kapcsolatos javaslatot Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős DK-s főpolgármester-helyettes terjesztette be, a vita folyamán a fővárost inkább Kiss Ambrus képviselte. Az általános főpolgármester-helyettes egykoron a néhai Kiss Péter szocialista alelnök kabinetfőnöke volt.

Karácsony általános helyettese 2002-től Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban kezdett dolgozni, 2003-tól tanácsadóként ténykedett a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH). Ezt a tárcát 2003 és 2006 között Kiss Péter vezette. A 2006-os választásokat követően is Kiss Péter közelében maradt, előbb a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke, majd a MeH-et vezető tárcavezető kabinetfőnöke volt. 2009 és 2010 között társadalompolitikáért felelős szakállamtitkárként dolgozott. Ebben az időszakban Kiss Péter már a kormány társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli minisztereként tevékenykedett.

Kiss Péter Celldömölkön született, kormányzati pozíciók mellett betöltötte a Vas megyei MSZP elnöki posztját is. Ennek fényében különösképp érdekes,

hogy Kiss Ambrus szólalt fel a celldömölki ingatlan megvásárlása ügyében, melynek résztulajdonosa Söptei Józsefné.

MSZP-s privatizátor

Amint arra a Bennfentes felhívta a figyelmet, Söptei Józsefné egy bonyolult celldömölki privatizációs történet főszereplője. A portál cikkéből kiderült, a Vas megyei városban egykori párt- és KISZ-vezetők 1993 és 2008 között – Söptei Józsefné irányítása alatt – privatizálták és játszották át külföldieknek a MÁV vagyonát, így az állami vasúttársaság celldömölki építési főnöksége nagy múltú leánycégének a jogutódját, a MÁVÉPCELL Kft-t. A MÁVÉPCELL az osztrák Swietelsky Csoport tulajdonába került.

 

(Nagy Gábor, mandier.hu)

 

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Megmondta a bíróság, hogy Jakabnak nincsenek testőrei – És ha ők egyszer “aztat” megmondták, akkor meg van mondva

Köhög a bolha – Donáth Kacsa felrázná a Momentumot, leváltaná a kormányt, mert Orbán nem maradhat hatalom