in

Ez se stadion! – Új autókat és állomásokat kap a Mentőszolgálat

Majdnem hatmilliárd forintot fordíthat jövőre az Országos Mentőszolgálat 117 új mentőgépkocsi beszerzésére.

ÚJ AUTÓKAT ÉS ÁLLOMÁSOKAT KAP A MENTŐSZOLGÁLAT

ISMÉT JELENTŐS PLUSZFORRÁST HAGYOTT JÓVÁ AZ OMSZ SZÁMÁRA A KABINET
Majdnem hatmilliárd forintot fordíthat jövőre az Országos Mentőszolgálat 117 új mentőgépkocsi beszerzésére. Erről, valamint arról is döntött a kormány a közelmúltban, hogy országszerte további 21 mentőállomás teljes felújítása kezdődhet meg.

öbb mint 3,9 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány jövőre új mentőautók, illetve az azok felszereléséhez szükséges mentéstechnikai eszközök beszerzésére – derül ki az egyik friss kormányhatározatból. Ezzel és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) költségvetésében korábban rögzített kétmilliárd forinttal együtt csak jövőre összesen 5,9 milliárd forint áll rendelkezésre 117, kompletten felszerelt mentőautó megvásárlására. Ebben az évben a mentőszolgálat számára a kormány 193 új mentőautó beszerzését tette lehetővé, ebből több mint 120 autó már az utakon fut, a többit március végére szállítják le.

Fotó: Bach Máté

2010 óta már több mint félezer gépkocsit cseréltek le, míg 2008 és 2010 között egyet sem

A mentőszolgálat megerősítése érdekében a kormány 2010 óta már több mint félezer új mentőgépkocsit vásárolt, miközben 2008 és 2010 között az akkori kormány egyetlen jármű cseréjére sem áldozott. A mentőautók folyamatos cseréje elengedhetetlen: a jogszabály 13 évben maximálja a mentőautók átlagéletkorát, amit 2020-ra 10, majd 8 évre csökkentenének. Az idei és a jövő évi beszerzésekkel pedig már el lehet érni, hogy a mentésben napi szinten részt vevő mintegy 760-780 mentőautó közül egy se legyen 6 évnél idősebb.

A kormány döntésének köszönhetően folytatódik a mentőállomások modernizálása is. A kabinetnek a Magyar Közlöny legújabb számában megjelent határozata szerint országszerte 21 mentőállomás felújítása, újjáépítése kezdődhet meg, az előkészületekre a kormány több mint 266,5 millió forintot hagyott jóvá. Többek között Sárbogárdon, Szigetszentmiklóson, Hatvanban és Letenyén is új mentőállomás épülhet.

Az előző kormány idején, 2010-ben 223 mentőállomás működött Magyarországon. Ezek hálózata nem mindenhol biztosította a sürgősségi ellátás szempontjából megfelelő lefedettséget, a távolság miatt számos térségben nem voltak meg a feltételek a 15 percen belüli kiérkezéshez. A mentőállomások legnagyobb része leromlott állagú, felújítást igénylő volt. Az elmúlt hét évben ezért 31 új mentőállomás épült, 8 úgynevezett mentési pont létesült, és 104 jelentősebb mentőállomást felújítottak.

A mentőszolgálat költségvetése a 2010 előtti időszakhoz képest jövőre csaknem megduplázódik. Mint az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán korábban elmondta: míg 2010 előtt 22 milliárd forintból gazdálkodhatott a szervezet, addig jövőre 39,7 milliárd forint jut a mentőknek.
(Haiman Éva, magyaridok.hu)

Gajdics Ottó – BÚÉK 2018!

Schulz is szopórollerre szállt – Kukába dobhatja Schulz az Európai Egyesült Államok ötletét