in , ,

Ez maga a botrány – Párhuzamot vont Ferenc pápa a Szent család és a mai menekültek között

A Szent család menekülését a mai világban otthonukat és hazájukat elhagyni kényszerülő milliókéval hasonlította össze Ferenc pápa Szenteste mondott homíliájában a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén.

Párhuzamot vont Ferenc pápa a Szent család és a mai menekültek között

 

A Szent család menekülését a mai világban otthonukat és hazájukat elhagyni kényszerülő milliókéval hasonlította össze Ferenc pápa Szenteste mondott homíliájában a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén. A katolikus egyházfő kijelentette, a népét, otthonát, földjét elhagyó Szent József és Szűz Mária nyomdokait követik azok a családok, az a több millió ember, aki akaratán kívül hazája és szerettei elhagyására kényszerül.

Ferenc pápa azt mondta, a gyermeküket váró Józsefnek és Máriának nem volt sem kényelmes, sem könnyű az útja:

szívük tele volt reménnyel a születendő gyermek miatt, lépéseikre viszont az otthonukat elhagyni kényszerülők bizonytalansága és veszélyérzete nehezedett.

A mai világban menekülésre kényszerülőket viszont már a szent család Jézus születése utáni üldöztetéséhez hasonlította:

túl akarják élni korunk Heródeseit, akiknek hatalmuk és gazdagságuk növelésére nem jelent problémát, hogy ártatlanok vérét ontsák.

Az egyházfő kifejtette, a szent család csupán egy jászolban talált helyet, mivel máshol nem fogadták be őket. Adjunk helyet társadalmunkban, ne féljünk az embertársainkkal való kapcsolattartástól, senki se érezze, hogy ezen a földön nincsen számára hely – mondta Ferenc pápa. Arra kérte a betlehemi gyermeket, hogy sírásával ébressze fel korunk emberét a közönyből, nyissa fel szemét mások szenvedése előtt.

FÉMDETEKTOROS KAPUKON LEHETETT BELÉPNI A TEMPLOMOKBA

Ne féljetek! – idézte Ferenc pápa II. János Pál híres jelmondatát. Hozzátette, a karácsony annak ideje, hogy a másokkal szembeni félelem érzése szeretetté változzon.

Az igazi hatalom és szabadság a gyengébb támogatásában nyilvánul meg

– jelentette ki az egyházfő. A fényárban úszó Szent Péter-bazilikában az egyházfő szavait több ezer hívő hallgatta. A karácsonyi vigília szertartásának elején Ferenc pápa felemelte a főoltár előtt kiállított gyermek Jézus szobrát addig letakaró leplet. A szoborhoz a földrészek nevében gyerekek vittek virágot. A főoltár mellett volt kiállítva a Szűz Máriát és gyermekét ábrázoló szobor is, amelyet 1964-ben a brazil elnök ajándékozott VI. Pálnak. A szertartáson kínaiul az egyházért imádkoznak, arabul a világot kormányzókért, portugálul a családért, románul a bűnben élőkért, bengáli nyelven a fiatalokért. A mise végén Ferenc pápa karjába vette a gyermek Jézus szobrát, és a gyerekektől kísérve a bazilikában felállított betlehemhez vitte, és befektette a jászolba.

Olaszország templomaiban több tíz millióan vesznek részt az éjféli misén. Kiemelt a biztonsági készültség többek között a milánói és firenzei dómban is, ahova fémdetektoros ellenőrzés után léphettek be a hívők. Ferenc pápa december 25-én délben a Szent Péter bazilika központi lodzsájáról elmondja karácsonyi beszédét, amelynek szokás szerint a béke lesz a témája. Az egyházfő felsorolja a világ konfliktus dúlta térségeit. Ezt követően Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a világra. Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem köszönti egyenként a világ népeit.

MTI
(pestisracok.hu)

Leáldozott a liberális világnak

Karácsony idegenben