in , ,

Ez életveszélyes: az ukrán külügyminiszter titokban egyeztetett Márki-Zay stábjával Zelenszkij brüsszeli beszéde előtt

Az ukrán elnök azt a baloldali kormányfőjelöltet segítené hatalomra, aki fegyvereket és magyar katonákat küldene a háborús övezetbe

Az ukrán elnök azt a baloldali kormányfőjelöltet segítené hatalomra, aki fegyvereket és magyar katonákat küldene a háborús övezetbe, írja a Magyar Nemzeten a Mediaworks Hírcentrum.

 

 

Az ukrán külügyi tárca nemtetszését váltotta ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter március 21-én a külügyminiszteri tanácson, Brüsszelben tett kijelentése, amely szerint Magyarország ellenzi a repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett és a békefenntartónak minősített szárazföldi alakulatok küldését.

SZIJJÁRTÓ AZ ÜLÉSEN EGYÉRTELMŰVÉ TETTE, HOGY HAZÁNK NEM FOG FEGYVEREKET SZÁLLÍTANI UKRAJNÁBA, ÉS NEM IS ENGEDI ÁT A FEGYVERSZÁLLÍTMÁNYOKAT MAGYARORSZÁG TERÜLETÉN.

 

 

A Magyar Nemzet úgy tudja, a magyar diplomácia vezetőjének állásfoglalása után Dmitro Kuleba külügyminiszter felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, és Ljubov Nepopnál arról érdeklődött, hogy miként lehetne elősegíteni a baloldali ellenzék választási győzelmét.

A LAP NEMZETBIZTONSÁGI FORRÁSBÓL ÚGY ÉRTESÜLT, HOGY MÁRKI-ZAY PÉTER BALOLDALI MINISZTERELNÖK-JELÖLT STÁBJA ÉS VOLODIMIR ZELENSZKIJ UKRÁN ELNÖK KÖZÖTT MEG IS TÖRTÉNT A KAPCSOLATFELVÉTEL.

Ezt követően az Európai Tanács március 24-i ülésére videókapcsolattal bejelentkező Zelenszkij a diplomáciában meglehetősen szokatlan stílusban szólította meg Orbán Viktor kormányfőt.

 

Figyelj, Viktor, tudod, mi történik most Mariupolban? Ha tudsz, menj le a [Duna-] partra, nézd meg a cipőket, és meg fogod látni, hogy ilyen tömeggyilkosságok most is folynak a világban. Oroszország ma is ezt hajtja végre

– hangoztatta. Az ukrán elnök ezt követően kérdőre vonta a magyar miniszterelnököt, hogy miért habozik szankciókat bevezetni, fegyvereket átengedni Magyarországon, illetve miért dilemmázik azon, hogy kereskedjen-e Oroszországgal.

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel

– közölte a tanácskozást követően Havasi Bertalan. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője leszögezte: Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy hazánk minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, akiknek humanitárius segítséget nyújt.

 

Zelenszkij a tegnapi napot sem hagyta ki Budapest-ellenes éllel megfogalmazott nyilatkozat nélkül, hiszen a dán parlamenti képviselőknek küldött videóüzenetében kijelentette:

Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse. Mindenki pontosan tudja, hogy az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit nem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább a magyar kormány kifogásait.

A fentiek tükrében tehát egyáltalán nem meglepő Zelenszkij és Márki-Zay színfalak mögötti együttműködése, hiszen a baloldal kormányfőjelöltje többször nyilatkozott arról, hogy a kemény szankciók elrendelése mellett fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába. Az a körülmény sem elhanyagolható, hogy mindketten főként a most regnáló amerikai adminisztráció kottájából játszanak.

NAGY KÉRDÉS AZONBAN, HOGY ZELENSZKIJ MILYEN ESZKÖZÖKKEL TUDJA SEGÍTENI A MAGYAR BALOLDAL KORMÁNYFŐJELÖLTJÉNEK A KAMPÁNYÁT. ENNEK EGYIK FORMÁJA LEHET AZ A FAJTA RETORIKAI HADVISELÉS, NYOMÁSGYAKORLÁS, AMELY AZ EURÓPAI TANÁCS ÜLÉSÉN KEZDŐDÖTT A MAGYAR KORMÁNY ELLEN, MAJD TEGNAP A DÁN PARLAMENTI KÉPVISELŐKNEK KÜLDÖTT ÜZENETTEL FOLYTATÓDOTT, DE AZ UKRÁN ELNÖK ÉS MÁRKI-ZAY PÉTER TWITTERES KAPCSOLATFELVÉTELE IS HOZHAT MÉG MEGLEPETÉSEKET.

Egy azonban biztos: a magyar kormány álláspontja az Ukrajna területén dúló fegyveres konfliktusról már az első pillanattól kezdve változatlan, vagyis hogy hazánk semmiképpen nem keveredhet bele a háborúba. A fegyverszállítást és katonai részvételt követelő baloldali politikusokról Orbán Viktor elmondta, nincs rutinjuk, nincs tudásuk és hiányzik belőlük a felelősségérzet. – Felelőtlen nyilatkozataikkal csak olajat öntenek a tűzre, ez pedig Magyarország érdekeivel ellentétes – fogalmazott. A miniszterelnök hozzátette, kalandorpolitika helyett felelős politizálásra, biztonságra és stabilitásra van szükség.

 

lyenkor nem megengedhető, hogy a kampány szempontjai a nemzeti érdekek elé tolakodjanak

– jelentette ki a kormányfő.

 

(origo.hu)

 

 

Add tovább!

Orbán Viktor: hallgass a szívedre!

Philip: sírva könyörgöm: ne higgyünk a közvélemény-kutatásoknak!