in ,

Ez egy egészen elképesztő sztori, elképesztő összefonódásokkal – Elfogták Gyurcsány volt párttársát

Van itt meghamisított Fideszt lejárató videó, van itt minden – Kommandósnak adta ki magát Kőrös Gusztáv

Elfogták a terrorelhárítók és előzetes letartóztatásba került Kőrös Gusztáv, a solti cigány önkormányzat vezetője, a Demokratikus Koalíció volt tagja, aki három éve a bajai videóhamisítás miatt került reflektorfénybe. Akkor hamis vád miatt indult ellene büntetőeljárás, most négy társával a gyanú szerint kommandósnak adta ki magát, és politikusi kapcsolatokra hivatkozva csalt ki 80 milliót egy vállalkozótól.

 

Ötödmagával fogta el még pénteken a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik felszámolóegysége Kőrös Gusztávot, Gyurcsány Ferenc volt párttársát a Demokratikus Koalícióban (DK), a szocia­listákat 2013-ben megrázó bajai hamis videó egyik készítőjét, a solti cigány önkormányzat vezetőjét. A PestiSrácok adta közre elsőként a hírt, amit tegnap lapunknak illetékes hatósági forrásból megerősítettek.

A DK egykori választókörzeti elnökségi tagja politikusi kapcsolatokra hivatkozva csalt ki 80 milliót

Csapó Gábor, a Somogy Megyei Főügyészség szóvivője szerint a TEK munkatársának adta ki magát öt csaló egy Kaposvár környéki településen. Nyolcvanmillió forint kenőpénz fejében, politikai kapcsolataikra hivatkozva, azt ígérték egy vállalkozónak, hogy megnyerhet egy több száz milliós közbeszerzési pályázatot. A csalók fekete kommandósruhába öltöztek, és az igazira megtévesztésig hasonlító fegyverutánzatok voltak náluk, továbbá egy olyan autót is beszereztek, amilyet a TEK műveleti egységei is használnak, még kék villogót is felszereltek rá.

A csalást a Nemzeti Védelmi Szolgálat leplezte le. Az öt férfit a Terrorelhárítási Központ valódi kommandósai fogták el múlt pénteken. A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt kezdeményezte az öt gyanúsított előzetes letartóztatását. Ezt a Kaposvári Járásbíróság hétfőn 30 napra elrendelte, mondván, a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén meghiúsítanák vagy megnehezítenék az eljárás sikerét, és tartani lehet a szökésüktől, illetőleg a bűnismétléstől is. A rendőrség vizsgálja, hogy a társaságnak lehetnek-e még áldozatai.

A PestiSrácok úgy tudja, az ügy előzménye, hogy még tavasszal a hatóságok olyan adatok birtokába jutottak, miszerint egy akkor még azonosítatlan férfi és társai csalást követett el Debrecenben, több millió forintot vettek át az ügy egyik sértettjétől, feltehetően fiktív üzleti tevékenység lebonyolításához. Az átvert károsult elmondta a nyomozóknak, hogy a pénz átvételére a csaló egy fekete színű, feltehetően páncélozott Mercedes gépkocsival érkezett, két kommandós kíséretében. Ők fekete nadrágot, bakancsot, barettsapkát és TEK-es feliratú pólót, oldalukon pisztolyt viseltek.

A csaló férfi azt állította rászedett áldozatának: politikai kapcsolatai is vannak, és a kormány ezért biztosít neki ilyen fokú védelmet. Néhány hónappal később a Józsefvárosban tűnt fel a „TEK-es különítmény”, egy mikrobusz, egy sötét színű Audi Q7 és egy Mercedes. A PestiSrácok szerint a járműveken kék megkülönböztető jelzést adó lámpa volt, autónként egy-két fő ült TEK-feliratú öltözetben, fegyverrel, bilinccsel. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálatot kezdett. Napok alatt megállapították, hogy a magukat terrorelhárítóknak kiadó banda vezetője Kőrös Gusztáv, aki korábban a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióban politizált, valamint ő készítette 2014-ben a bajai hamis videót, állítása szerint az MSZP megbízásából. Az elfogáskor többen viseltek fekete bevetési ruhát, taktikai mellényt, rajta elöl jelvényszámot imitáló számsort, TEK Police, hátul TEK felirattal.

A taktikai mellényeken kívül több személynél volt maroklőfegyver, illetve géppisztoly. Az elfogásuk során a TEK feliratú bevetési ruhában lévő gyanúsítottaktól és járművükből kerültek elő a lőfegyverek. A szakértők megállapították, hogy a maroklőfegyverek gáz-riasztó fegyverek, a géppisztolyok airsoftfegyverek, a bilincseik fémből készült valódi bilincsek, olyanok, amilyeneket a hatóságok is használnak.

A bajai hamis videó ügye

Kőrös Gusztáv a videóbotrányig a Demokratikus Koalíció Pest megyei 3. választókörzet elnökségi tagja volt. 2013. október 18-án megjelent egy általa készített videó a HVG.hu-n, amelyen úgymond a Fidesz választási csalását leplezték le, amint pénzt és tűzifát ígérnek szavazatokért romáknak. Hamar kiderült azonban: a felvétel primitív, megrendezett, a 2013. őszi bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben a Fideszt akarták lejáratni a kamuvideóval.

Gavra Gábor, a Hvg.hu főszerkesztője vállalta a felelősséget azért, hogy a megrendezett videót bemutató cikkük címében azt írták: itt a leleplező videó a Fidesz választási csalásáról – és lemondott. A videó készítője, Kőrös Gusztáv azt állította: a felvételt az MSZP sporttagozatának a megrendelésére készítették, de úgy tudták, csak oktatóvideó készül, amellyel bemutathatják majd a választásokon őrködő szocialistáknak, miként csalhat a Fidesz. A botrány következtében az MSZP kommunikációs igazgatója, Déri Balázs – akitől Gavra a videót kapta – szintén távozott a posztjáról. Kőröst eltávolították a DK-ból.

Az ügyben indult nyomozást 2014 áprilisában a parlamenti választások miatt felfüggesztették, majd a voksolás után folytatták. 2014. szeptember elején a Központi Nyomozó Főügyészség közölte: vádat emeltek a hamis bajai videó készítője ellen. A KNYF kaposvári regionális osztálya Kőrös Gusztáv ellen négyrendbeli közvetett tettesként elkövetett hamis vád bűntette miatt emelt vádat. A vádirat szerint Kőrös volt az, aki a videó létrehozását elhatározta, és akinek a kezdeményezésére és jelenlétében a valótlan, fiktív jeleneteket tartalmazó felvétel elkészült. A büntetőeljárás ellenére Kőrös maradt a solti cigány önkormányzat vezetője. A videó készítője hat, a videón „színészként” szereplő társával együtt kártérítést követelt a szocialista párttól, mondván: becsapták őket, a botrány miatt elvesztették a megélhetésüket is. Nincs tudomásunk arról, hogy az MSZP kártalanította a felvétel készítőit.

(Fotó: Mediaworks, magyaridok.hu)

A „tolvaj Fidesz” most meg adót csökkent! Skandallum! Varga Mihály: jövőre 40 milliárd forinttal marad több a vállalkozásoknál

Tudjuk a libsi mantrát: nincssorostervnincssorosterv…