in ,

Ez brutál – A 18. kerületben sem hagyják az út szélén a jó elvtársakat – Kitömött zsebek

Szaniszló Sándor mögött tanácsadói szinten is összeállt a baloldal

Úgy tűnik, biztosra mentek a DK-s Szaniszló Sándor vezette 18. kerületi önkormányzatnál, s többnyire a baloldalhoz köthető tanácsadókat neveztek ki, miután 2019-ben átvették az irányítást. A megbízottak listáján szerepel többek között Mester László, Pestszentimre-Pestszentlőrinc korábbi szocialista vezetője és egy Soros-ösztöndíjas PR-os is.

Döntően a baloldalhoz szorosan kötődő tanácsadókat alkalmaz a DK-s Szaniszló Sándor vezette 18. kerületi önkormányzat, derült ki az adatRADAR közérdekű adatigényléséből. Mint megtudtuk, Mester Lászlót, aki 1994 és 2010 között a városrész szocialista polgármestere, és egy időben országgyűlési képviselője is volt, 2021 februárjától az év végéig 1,65 millió forintért foglalkoztatták.

A „Mester-éra” második felét kisebb-nagyobb botrányok tarkították. A visszaélés lehetősége vetődött fel többek között a pakura tavak felszámolásánál és egy kötvénykibocsátásnál, az önkormányzat sportszállójában pedig állítólag kupleráj működött a 2000-es évek végén. 2010-ben aztán fordult a kocka, az új, jobboldali vezetés pedig felállított egy „Elszámoltatási Munkacsoportot”, amely közel negyven gyanús ügyben tett feljelentést.

zanis

Mindenkinek jut egy falat

De, térjünk vissza a jelenbe! 2020. augusztus 15-től egy éven át, havi 250 ezer forintért adott kommunikációs és PR tanácsokat Szaniszlóéknak Volosin Hedvig Réka. Volosin a róla fellelhető információk szerint a néhai SZDSZ-hez állhatott közel. A ’90-es években Soros-ösztöndíjas volt, majd a liberális holdudvar egyik meghatározó figurája, Lengyel László vette a szárnyai alá: a Pénzügykutató Intézet munkatársa lett, neve máig szerepel a szervezet honlapján. A 18. kerület kommunikációs és PR tanácsnoka amúgy egyike volt azoknak, akik nyíltan kiálltak a szabaddemokrata Csillag István mellett, amikor Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök 2004-ben kirúgta a kormányából.

A közérdekű adatokból az is kiderült, hogy a Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) volt igazgatójával, a 2005-ben Mester László által kitüntetett Ódor Katalinnal tavaly határozatlan idejű szerződést kötöttek. Kulturális ügyeket érintő tanácsaiért Ódor 2021. január 1-től havonta 350 ezer forintot kap. Apróság, de talán érdemes megemlíteni, hogy a művelődésszervező nevére ráakadtunk egy 2008-as kiadványban. A Terézváros című önkormányzati lap a József Attila Klub elnökeként utal rá egy rendezvény kapcsán, amit az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány támogatott.

De nem ő az egyetlen, aki a VII. és a XVIII. kerületi baloldallal is jó kapcsolatot ápol vagy ápolt.

Pestszenlőrinc-Pestszentimre újdonsült baloldali vezetése sietve, már 2019. novemberében havi 395 ezer forintért megbízta a Destina Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaságot „arculati tanácsadói feladatok ellátásával”. A szerződés november 6-tól 2021. november 30-ig volt hatályban. A bt. beltagja, Hartaházi Miklós a Jobbik kerületi szervezetének vezetője, 2020. június 26-a óta pedig a Szaniszlóhoz hasonlóan DK-s Niedermüller Péter vezette Terézváros vagyonkezelőjének igazgatósági tagja.

A lista azonban még így sem teljes. Meg kell említenünk Regős János Andrást, akinek az Egészségügyi Szolgálattal összefüggő kérdésekben kérték ki a véleményét 2019 novemberétől a rákövetkező év májusáig, 350 ezer forintos megbízási díjért cserébe.  A szerződést akkor felfüggesztették, hogy miért, azt nem árulta el a kerület vezetése. Regős János mindenesetre annak a Regős Andrásnak a fia, aki Mester László szocialista alpolgármestere volt.

Regőshöz hasonlóan Máté Zsuzsanna sem dolgozott sokáig tanácsadóként, az ő esetében viszont ennek oka ismert, vagy legalábbis erősen valószínűsíthető. A valaha – egészen pontosan 2002-ben – a szocialista párt országos választási listáján sereghajtóként szerepelő Máté ugyanis 2019 novemberében és decemberében a „művelődési otthonok átszervezésével kapcsolatos szakértői, tanácsadói feladatok” ellátásáért kapott összesen mintegy 750 ezer forintot. Majd ezt követően a Kondor Béla Közösségi ház vezetője lett.

Végezetül Jószai Attilát kell megemlítenünk. Ő 2021. május 1-től december 31-ig látta el uniós pályázatokkal kapcsolatos tanácsaival Pestszentlőrinc-Pestszentimre baloldali vezetését. De ezzel párhuzamosan Szigetszentmiklós Gyurcsány-párti alpolgármestere is, felesége pedig a Pest megyei 8. számú országgyűlési egyéni választókerület közös jelöltje volt.

Jószai megbízása a párttársa által vezetett 18. kerületben azért különösen érdekes, mert egybe esik a szigetszentmiklósi koalíciós válsággal. Ez arról szólt, hogy a sajtó egy részében Márki-Zay Péter bizalmasaként emlegetett Nagy János polgármester tavaly januárban menesztette helyettesét. S bár hamarosan ezt a határozatát visszavonta, Jószai Attila bruttó 900 ezer forintos fizetését 130 ezer forintra csökkentette, így biztosan nem jött rosszul neki a Szaniszlóéktól kapott megbízási díj.

Az adatRADAR által vizsgált időszakban a Pestszentimre-Pestszentlőrinc vezetése által foglalkoztatott tíz tanácsadóból hetet szorosabb vagy lazább kötelék fűzött a baloldalhoz. S mivel az önkormányzatok jellemzően egy-egy évre kötnek megbízási szerződéseket, fontos hozzátenni, hogy az említettek közül többen akár jelenleg is közpénzért osztogathatják tanácsaikat.

 

(adatradar.hu)

 

 

Add tovább!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Liberális színvonal – Fikázással kezdte parlamenti munkáját a Momentumos Hajnal Miklós

      A baloldal tovább csicskul: már polgármesterjelöltet sem állít a baloldal a keszthelyi időközi választáson