in ,

Ez bizony még a Holdról is látszana… – A Nézőpont Intézet legújabb kutatása szerint háromnegyedes többséggel győzne most a Fidesz

A Fidesz-KDNP támogatottsága egy évvel a választások után is változatlan (51 százalék), a tavalyi baloldali összefogás viszont 10 százalékponttal kevesebb szavazót tudhatna „most vasárnap” maga mögött (26 százalék)

A Fidesz-KDNP támogatottsága egy évvel a választások után is változatlan (51 százalék), a tavalyi baloldali összefogás viszont 10 százalékponttal kevesebb szavazót tudhatna „most vasárnap” maga mögött (26 százalék) – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális közvélemény-kutatásából. A támogatottsági arányokat mandátumokra váltva a Fidesz háromnegyedes többséget szerezne, míg a baloldali összefogás elveszítené tavaly megszerzett mandátumainak majdnem felét. 

A 2022-es választás egyéves évfordulója alkalmából a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a tavaly választáson induló pártok és pártszövetségek milyen eredményeket érnének el egy év elteltével. A legtöbb akkor induló párt ma is aktív részese a politikai életnek, csak a baloldali ellenzék soraiban történt sok változás. Az egyértelműség érdekében a tavaly összefogó baloldali pártokra a „2022-es választáson közös listát állító ellenzéki pártok” megnevezéssel kérdeztek rá.

 

 

Az elemzésben emlékeztetnek arra, hogy

a múlt héten készült felmérés értelmében egy „most vasárnapi” választáson a Fidesz-KDNP 51 százalékot szerezne listán, amely a hibahatár miatt, a tavalyi 52 százalékos rekorderedményével azonosnak tekinthető. Kijelenthető, hogy a háború okozta gazdasági kihívások ellenére és az energiaválsággal terhelt téli hónapokat követően is erős a kormány társadalmi felhatalmazása.

Hozzáteszik:

Az ellenzéki oldalon tapasztalható jelentős átrendeződés azonban tartós ellenzékváltó hangulatról árulkodik. Bár tavaly a baloldali összefogás történelmi vereséget szenvedett, egy év után további 10 százalékponttal vált népszerűtlenebbé az egykori közös lista. Ez azt jelenti, hogy a súlyos kudarc óta az egykori baloldali szövetség szavazóinak közel harmada elpártolt a közös listától.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a baloldali pártoktól eltávolodókból a többi ellenzéki párt profitált.

A Mi Hazánk Mozgalom a tavaly induló pártok és pártszövetségek versenyében ma megduplázná korábbi választási eredményét, 12 százalékos támogatottságával stabil parlamenti erőnek számítana. A korábban 3 százalékot elérő Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) pedig jelenleg a választók 8 százalékát tudná megszólítani. Nem vicc, hogy egy viccpárt is bejutna az Országgyűlésbe.

Hozzáteszik:

A tavalyi választás „most vasárnapi” megismétlése jelentős átrendeződést eredményezne a parlamentben is. A mandátumokra váltott támogatottság alapján a Fidesz-KDNP korábbi 135 mandátumos többségét 148 mandátumra növelné a fennálló erőviszonyok mellett, amely a mandátumok közel háromnegyedével (74,4 százalék) újabb rekordot jelentene. A baloldal mandátumszáma a tavaly áprilisban szerzett 57-ről 30-ra csökkenne (a mandátumok 15 százaléka), mert a főváros azon választókerületeit is elveszítené, ahol 2022 áprilisában még győzni tudott. A 106-ból mindössze 2 fővárosi körzetben maradna többsége a baloldalnak, a maradék 16-ban pedig már a Fidesz győzedelmeskedne, ahogy a Budapesten kívüli maradék 88 választókerületben is.

 

 

Az elemzésben azt írják:

A Mi Hazánk 12 mandátumával megduplázná parlamenti képviselői számát, ezáltal az ő képviselőcsoportjuk lenne a legnagyobb ellenzéki frakció, hiszen a jelenlegi csúcstartó DK-nak a 30 elérhető mandátumon osztoznia kellene a többi baloldali párttal. Az MKKP 8 mandátummal jutna be a parlamentbe

– olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében.

Módszertan
A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása március 27-29. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók. A pártok hazai listás eredményének lehető legpontosabb megállapításához a Nézőpont Intézet logisztikus regressziót alkalmaz. A mandátumbecslés a pártok legvalószínűbb országos listás eredményei alapján készült, figyelembe véve a pártok egyéni választókerületi eredményeinek és a határon túli magyarok szavazatainak választástörténeti adatait. A Nézőpont Intézet becslésében a német nemzetiségi képviselő újból mandátumhoz jutna.

“KÖSZÖNÖM A BIZALMAT!”

A miniszterelnök közösségi oldalán úgy fogalmazott az évfordulóval kapcsolatban:

Egy éve ezen a napon újra bizalmat kaptunk. Nekünk Magyarország az első! 

– írja a posztban a miniszterelnök.

 

“MÉG A HOLDRÓL IS LÁTSZIK…”

Emlékezetes: napra pontosan egy évvel ezelőtt aratott elsöprő sikert a Fidesz-KDNP, 2022. április 3-án negyedszer is kétharmados többséggel szerezték meg jelöltjeik a mandátumokat. Történelmi győzelmet arattak a kormánypártok ,a 199 „kiadó” parlamenti helyből a Fidesz–KDNP 135-öt, a baloldali összefogás 56-ot szerzett meg. Orbán Viktor akkor úgy fogalmazott:

Hatalmas győzelmet arattunk, még a Holdról is látszik, de Brüsszelből biztosan

A kormányfő mindenkinek megköszönte a győzelemhez vezető áldozatos munkát, beszédében külön köszöntötte a határon túli magyarokat. Mint mondta, így adtak egy esélyt, hogy továbbra is segíthessünk nekik. A kárpátaljai magyaroknak azt üzente, ne féljenek, tartsanak ki, az anyaország velük van.

Orbán Viktor közölte, hogy a győzelem minden lehetőségét kihasználták. Minden körülmények között nyertek az ellenzékkel szemben.

Talán meg kell kérdezni a Jóistentől, hogy mit jelent az, hogy akkor nyertünk a legnagyobb mértékben, amikor mindenki összeállt ellenünk. A végén mindig a szív győz, hiába a ravaszkodás és cselszövés

– mondta a kormányfő.

Azért nyertünk, mert van egy közös szenvedélyünk, Magyarország.  

A baloldal volt Gyuri bácsi legrosszabb befektetése, mert 12 éve csak viszi a pénzt – mondta Orbán Viktor.

Most kellett a legnagyobb túlerővel megküzdeni, ott volt a nemzetközi fősodratú média, és a végén az ukrán elnök is. Ennyi ellenfelünk még sohasem volt. Ha összefogunk, akkor nem lehet minket megállítani. Nincs annyi pénz, amivel az összefogás erejét meg lehetne állítani

– húzta alá akkor a kormányfő., hozzátéve:

Megvédtük a magyar békét és biztonságot

Orbán Viktor szerint a világban lévő barátaink mindent megtettek a sikerért.

Ez a barátaink győzelme is, mert az egész világ láthatta, hogy a kereszténydemokrata politika, a konzervatív politika és a hazafias politika győzött. Ez lesz a mi közös európai jövőnk

– fogalmazott Orbán Viktor, aki azzal zárta beszédét, hogy  “az egész világ láthatta, hogy a magyarok szeretik a hazájukat”.

A 2022-es magyarországi országgyűlési választás a rendszerváltás óta eltelt időszak kilencedik általános parlamenti választása volt Magyarországon 2022. április 3-án. A választással egy időben népszavazást tartottak. A kormányzó Fidesz–KDNP pártszövetség negyedik alkalommal szerzett kétharmados többséget a törvényhozásban.

 

 

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Kálmán (Sz)Olga kimutatta foga fehérjét: egyfolytában bekiabál mindenkinek a parlamentben – Nem tudja befogni az arcát

Agyhalál: nekünk van a legidiótább (és leghitványabb) főpolgármesterünk egész Európában – Nézzék ezt a fotót – Elemzés