in ,

Esetleg lemondhatna – Baranyi Krisztina bebukta a helyi népszavazási kezdeményezését a Fudanról

Mint ahogyan azt tegnap Orbán Viktor év végi sajtótájékoztatóján megtudhattuk, továbbra is napirenden van a Fudan Egyetem ügye

Mint ahogyan azt tegnap Orbán Viktor év végi sajtótájékoztatóján megtudhattuk, továbbra is napirenden van a Fudan Egyetem ügye. A baloldal ugyan foggal körömmel küzd a kínai egyetem budapesti létrejötte ellen, de egyelőre úgy néz ki, még népszavazást sem tudnak a témában kierőszakolni. Korábban ugyanis az Alkotmánybíróság kaszálta el az erre irányuló kezdeményezésüket, ezért országos népszavazás biztos nem lesz ebben a témában, de úgy tűnik kerületi sem, hiszen Ferencváros polgármesterét is “elgáncsolta” a Fővárosi Törvényszék.

Azt már nyár óta tudjuk, hogy biztosan nem lesz országos népszavazás a Fudan Egyetem budapesti campusát illetően, hiszen az Alkotmánybíróság májusban elkaszálta az ellenzék erről szóló kezdeményezését és fővárosi sem lesz, mivel a DK és a városvezetés is kihátrált mögüle.

Ferencváros polgármestere viszont nem adta fel, Baranyi Krisztina két népszavazásra javasolt kérdést is benyújtott szeptember végén: az egyik kérdés a kerületi ingatlanok átadását, a másik az eredeti tervtől, a Diákváros építésétől eltérő beruházás megvalósítását gátolná. Október végén a IX. kerületi helyi választási bizottság azt a kérdést minősítette népszavazásra bocsáthatónak, ami arra irányul, hogy önkormányzati terület ne kerüljön se az állam, se az egyelőre még nem is létező Fudan Egyetem fenntartására létrehozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába vagy használatába.

Ezt kaszálta most el a másodfokú fórumként eljáró Fővárosi Törvényszék, így most éppen egyetlen népszavazásra bocsátandó érvényes kérdés sincs a 2021 nyarán nagy vihart kavaró Fudan-ügyben.

A törvényszék határozata ellen további jogorvoslatnak helye nincs, viszont a közzétételt követő nyolc napon belül alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani miatta az Alkotmánybíróságnak, amelynek 30 napja van dönteni.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

Most szépen mindenki nyugodjon le – MNB-igazgató: markánsan csökken az infláció a jövő év második felétől

Na, ugye – Tanárok, nyugalom! Rétvári Bence: több mint 130 ezren küldték vissza a szülői konzultációs kérdőívet