in , , ,

És akkor Orbán Viktor megérkezett Brüsszelbe – Videó

Nem közelednek az álláspontok az uniós költségvetés vitájában

Több állam vezetője bírálta a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamok költségvetési álláspontját a brüsszeli EU-csúcson. A cseh kormányfő szerint ha a befizetések nagysága nem éri el a nemzeti össztermék egy százalékát sem, akkor nincs miről tárgyalni. Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb országok GDP-arányosan kevesebbet fizessenek a közös kasszába, mint a szegényebb államok.

 

A hazánkat képviselő Orbán Viktor miniszterelnök szintén céltudatosabb büdzsét sürgetett.

„Összeült ma reggel a kohézió barátai 17 miniszterelnökkel, egy ellenajánlatot tettünk, azt mondtuk, ez nem fogadható el. A parlament által javasolt összeghez kell viszonyítani mindent, és … az 1,3 százalékos arány irányoz elő… úgy döntöttünk, mert evés közben jön meg az étvágy, és úgy gondoljuk a 17 több mint 4, hogy átalakulunk az ambiciózus EU-költségvetés csoporttá… Ha ambiciózus Európát akarunk, ahhoz olyan költségvetés kell… a parlament általihoz közelinek kell lennie. Sztem nincs lehetőség a kompromisszumra. Ha nincs megegyezés, mennyi legyen a költségvetés befizetési oldala… akkor nem tudjuk, hogy osszuk szét. Tehát nagyon messze vagyunk a megállapodástól, 2 távoli álláspont van, és vmikor a jövőben folytatni fogjuk a megbeszéléseket.”

A kormányfő hozzátette, nem fogadható el, hogy gazdagabb országok GDP-arányban számolva kevesebbet fizessenek be, mint a szegény országok.

„Ha valóban akarunk valamit csinálni Európában. határvédelem, digitalizáció, iparpolitika, mezőgazdaság, kohézió, infrastruktúrafejlesztés, akkor nem állhatunk meg egynél, akkor vállalni kell, hogy 0,3 százalékkal, tehát 100 forintból 30 fillérrel többet kell mindenkinek befizetnie.”

– folytatta.

Komoly vitát váltott ki Charles Michel azon javaslata is, amely szerint a jogállamiság kritériumainak betartásához kötnék az uniós pénzek kifizetését. A költségvetés ezen elemét a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja.

Korábban arról adtunk hírt, hogy ismét összeültek az állam-és kormányfők megvitatni a keretköltségvetés számait. Brüsszelben van tudósítónk, Zöldhegyi Katalin, aki élőben jelentkezett a helyszínről.

 

(hirtv.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

A BKV szakszervezet becsicskult Karácsonynak! Nem lesz sztrájk. Karácsony embere ülhet a szakszervezet élén is

Kovács László: egy nagyváradi magyar sorsa nem ugyanaz, mint egy kisvárdaié – Videó