in , ,

ERŐS SZÖVETSÉG A visegrádi országok történelmi kézszorítása megerősítette Európa közepét

Hajrá V4-ek!

Csütörtökön ünnepelte 27. születésnapját a visegrádi együttműködés, amelyet a szovjet érdekszférából frissen szabaduló kelet-közép-európai országok vezetői hoztak létre 1991. február 15-én. Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia összefogása fontos szerepet játszik a régió nyugati integrációjában. A V4 néven ismertté vált multilaterális platform több hullámvölgyet is átélt az elmúlt évtizedek alatt, de az utóbbi időszakban egyre szorosabbá vált az együttműködés a részt vevő országok között. Képösszeállításunk a visegrádi négyek közötti összefogás történetének jelentősebb eseményeit veszi sorba.

Visegrád, 1991. február 15. Václav Havel (b) csehszlovák államfő, Antall József (k) magyar kormányfő és Lech Walesa (j) lengyel államfő a visegrádi Mátyás Múzeumban aláírják a hármas csúcstalálkozó dokumentumait. Az Együtműködési Nyilatkozatot Antall József miniszterelnök, Václav Havel, a csehszlovák tárgyalócsoportot vezető köztársasági elnök, Lech Walesa lengyel államfő, az együttműködés alapgondolatait megfogalmazó ünnepélyes nyilatkozatot Göncz Árpád, Václav Havel és Lech Walesa után a kormányfők is ellátták kézjegyükkel.  MTI Fotó: Soós LajosVáclav Havel csehszlovák államfő, Antall József magyar kormányfő és Lech Walesa lengyel államfő a visegrádi Mátyás Király Múzeumban aláírják a hármas csúcstalálkozó dokumentumait Visegrádon, 1991. február 15-én. Az együttműködési nyilatkozatot Antall József miniszterelnök, Václav Havel, a csehszlovák tárgyalócsoportot vezető köztársasági elnök, Lech Walesa lengyel államfő írta alá, az együttműködés alapgondolatait megfogalmazó ünnepélyes nyilatkozatot pedig Göncz Árpád, Václav Havel és Lech Walesa után a kormányfők szintén ellátták kézjegyükkel (MTI-fotó: Soós Lajos)

Visegrád, 1991. február 15. Václav Havel csehszlovák államfő, Göncz Árpád magyar államfő, Marian Calfa csehszlovák kormányfő, Antall József magyar kormányfő, Krzysztof Bielicki lengyel kormányfő (takarásban) és Lech Walesa lengyel államfő (b-j) koccintanak az aláírás után a visegrádi Mátyás Múzeumban, ahol a hármas csúcstalálkozó dokumentumait hitelesítették.  MTI Fotó: Soós LajosVáclav Havel, Göncz Árpád, Marian Calfa csehszlovák kormányfő, Antall József, Krzysztof Bielicki lengyel kormányfő (takarásban) és Lech Walesa koccintanak az aláírás után a visegrádi Mátyás Király Múzeumban (MTI-fotó: Soós Lajos)

Visegrád, 1991. február 15. Krzysztof Bielecki lengyel miniszterelnök, Václav Havel, a cseh-szlovák tárgyalócsoportot vezető köztársasági elnök, Antall József miniszterelnök, Lech Walesa lengyel államfő és Göncz Árpád köztársasági elnök (b-j), a visegrádi csúcstalálkozón résztvevő állam- és kormányfők az 1335-ös visegrádi magyar-cseh-lengyel királyi kongresszus emlékét megörökítő táblánál. MTI Fotó: Soós LajosA visegrádi csúcstalálkozón részt vevő állam- és kormányfők az 1335-ös visegrádi magyar–cseh–lengyel királyi kongresszus emlékét megörökítő táblánál koszorúztak is. 1335 őszén azért a Duna-kanyarban jött létre a történelmi nemzetközi konferencia, vagyis a visegrádi királytalálkozó, mert a 14. században itt volt a magyar királyi udvarnak, I. Anjou Károly királynak – a találkozó kezdeményezőjének – székhelye. A képen: Krzysztof Bielecki lengyel miniszterelnök, Václav Havel, a csehszlovák tárgyalócsoportot vezető köztársasági elnök, Antall József miniszterelnök, Lech Walesa lengyel államfő és Göncz Árpád köztársasági elnök (MTI-fotó: Soós Lajos)

Visegrád, 1991. február 15. A visegrádi csúcstalálkozón résztvevő állam és kormányfők, Lech Walesa lengyel államfő (j3) Krzysztof Bielecki lengyel miniszterelnök (j10) és Antall József miniszterelnök (bal szélen, a piros sálas férfitől jobbra) megtekintik a várat,  miután  elhelyezték a megemlékezés virágait az 1335-ös visegrádi magyar-cseh-lengyel királyi kongresszus emlékét megörökítő táblánál. MTI Fotó: Kovács AttilaA visegrádi csúcstalálkozó résztvevői a várat is körbejárták. Bár az 1335. évi királytalálkozó fontos gazdasági megállapodásokat hozott a közép-európai országoknak, de kiemelkedő katonai jelentőségű volt a cseh–lengyel békeszerződés megkötése is (MTI-fotó: Kovács Attila)

Budapest, 1991. február 15. A tárgyalóküldöttségek és a sajtó képviselői a Parlamentben: előtérben - háttal - a cseh-szlovák küldöttség, balról a lengyel, jobbra pedig a magyar küldöttség a plenáris tárgyalások előtt a Magyarország, Lengyelország és Cseh-Szlovákia állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján. A magyar tárgyalócsoportot Antall József miniszterelnök, a cseh-szlovák tárgyalócsoportot Václav Havel köztársasági elnök, a lengyel küldöttséget Lech Walesa államfő vezette. MTI Fotó: Soós LajosA tárgyalóküldöttségek és a sajtó képviselői Budapesten, a Parlamentben még mindig a történelmi napon, 1991. február 15-én. Előtérben – háttal – a csehszlovák küldöttség, balról a lengyel, jobbra pedig a magyar küldöttség a plenáris tárgyalások előtt a Magyarország, Lengyelország és Csehszlovákia állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján. A magyar tárgyalócsoportot Antall József miniszterelnök, a csehszlovák tárgyalócsoportot Václav Havel köztársasági elnök, a lengyel küldöttséget Lech Walesa államfő vezette (MTI-fotó: Soós Lajos)

Brüsszel, 1991. december 16. Antall József miniszterelnök és Hans van den Broek, az EK tanácsának soros elnöke Brüsszelben a Charlemagne-palota sajtótermében, ahol aláírták a visegrádi hármak társulási szerződését az Európai Közösségekkel. Lengyelország nevében Leszek Balcerowicz kormányfő, Csehszlovákia képviseletében Marian Calfa miniszterelnök, az EU-s Tizenkettek nevében Hans van den Broek és Frans Andriessen, az EK bizottságának alelnöke látta el kézjegyével a szerződést.    MTI Fotó: Soós LajosÚjabb fontos mérföldkő volt 1991. december 16-án Brüsszelben, amikor aláírták a visegrádi hármak társulási szerződését az Európai Közösségekkel. Lengyelország nevében Leszek Balcerowicz kormányfő, Csehszlovákia képviseletében Marian Calfa miniszterelnök, az EU-s tizenkettek nevében Hans van den Broek és Frans Andriessen, az EK bizottságának alelnöke látta el kézjegyével a szerződést. A képen Antall József miniszterelnök és Hans van den Broek, az EK tanácsának soros elnöke s brüsszeli Charlemagne-palota sajtótermében (MTI-fotó: Soós Lajos)

Krakkó, 2001. május 31.  Orbán Viktor miniszterelnök Krakkóba érkezett, ahol részt vesz a Visegrádi Csoportba tartozó négy állam kormányfői találkozóján. A csúcstalálkozó jubileumnak számít, mert tíz évvel ezelőtt, 1991. február 19-én fogadták el akkor még három ország vezetői Visegrádon az együttműködésről szóló megállapodást. A képen: Mikulás Dzurinda szlovák, Milos Zeman cseh, Jerzy Buzek lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő a krakkói királyi várra néző Sofitel Szálloda teraszán. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdJubileumi csúcstalálkozónak számított a visegrádi csoportba tartozó négy állam kormányfőinek találkozója Krakkóban, hiszen tízéves a Visegrádon kötött együttműködési megállapodás. A képen: Mikulás Dzurinda szlovák, Milos Zeman cseh, Jerzy Buzek lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő a krakkói királyi várra néző Sofitel Szálloda teraszán 2001. május 31-én (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Visegrád, 2011. október 8. Schmitt Pál  köztársasági elnök (j) fogadja Václav Klaust, a Cseh Köztársaság elnökét (j2), a királyi várban. Megkezdődött Visegrádon a V4-országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - államfőinek tanácskozása, ahol a négy köztársasági elnök két plenáris ülésen tekinti át a visegrádi együttműködés eddigi két évtizedének eredményeit és aktuális kérdéseit. MTI Fotó: Kovács TamásA 2011-es V4-találkozónak ismét a visegrádi királyi palota évszázados falai adtak történelmi hátteret. A képen: Schmitt Pál köztársasági elnök fogadja Václav Klaus cseh köztársasági elnököt (MTI-fotó: Kovács Tamás)

Varsó, 2013. június 16. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és delegációja ül egy kávézóban a visegrádi országok kormányfőinek és Japán miniszterelnökének varsói csúcstalálkozója szünetében 2013. június 16-án. A kormányfő mellett Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (b), Gyurcsik Iván varsói nagykövet (b3), Gottfried Péter, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója (b4) és Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (b5). MTI Fotó: Koszticsák SzilárdOrbán Viktor miniszterelnök és delegációja egy kávézóban dolgozik a visegrádi országok kormányfőinek és Japán miniszterelnökének varsói csúcstalálkozója szünetében 2013. június 16-án. A kormányfő mellett Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (b), Gyurcsik Iván varsói nagykövet (b3), Gottfried Péter, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója (b4) és Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (b5) (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Wisla, 2013. július 2. Milos Zeman cseh, Áder János magyar, Bronislaw Komorowski lengyel és Ivan Gasparovic szlovák államfő (az asztalnál b-j) a visegrádi négyek kétnapos államfői találkozójának első napján a lengyelországi Wislában, az elnöki rezidencián 2013. július 2-án. MTI Fotó: Illyés TiborMilos Zeman cseh, Áder János magyar, Bronislaw Komorowski lengyel és Ivan Gasparovic szlovák államfő a visegrádi négyek államfői találkozóján a lengyelországi Wislában, az elnöki rezidencián, 2013. július 2-án (MTI-fotó: Illyés Tibor)

Budapest, 2014. június 24. Orbán Viktor miniszterelnök (j) beszédet mond A visegrádi csoport - Európa növekedési motorja című nemzetközi konferencián a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2014. június 24-én. Az asztalnál José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke (b2), Donald Tusk lengyel (b3), Robert Fico szlovák (b4) és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő (b5). MTI Fotó: Illyés TiborOrbán Viktor miniszterelnök beszédet mond A visegrádi csoport – Európa növekedési motorja című nemzetközi konferencián a Magyar Tudományos Akadémia épületében, 2014. június 24-én. Az asztalnál José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke (b2), Donald Tusk lengyel (b3), Robert Fico szlovák (b4) és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő (b5) (MTI-fotó: Illyés Tibor)

Robert Fico szlovák, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok soros elnökségének ünnepélyes átadásán Varsóban 2017. június 18-án. Magyarország Lengyelországtól veszi át, és júliustól 2018 júniusáig tölti majd be a V4 országcsoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdRobert Fico szlovák, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a visegrádi országok soros elnökségének ünnepélyes átadásán Varsóban 2017. június 18-án. Magyarország Lengyelországtól veszi át, és 2018 júniusáig tölti be a V4-országcsoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Budapest, 2018. február 11. Hagyományőrzők a visegrádi négyek (V4) megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett V4 karneválon a fővárosi Várkert Bazárnál 2018. február 11-én. MTI Fotó: Balogh ZoltánHagyományőrzők a visegrádi négyek (V4) megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett karneválon a fővárosi Várkert Bazárnál 2018. február 11-én (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Budapest, 2018. február 11. Fényfestés a visegrádi négyek (V4) megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett V4 karneválon a fővárosi Várkert Bazárnál 2018. február 11-én. MTI Fotó: Balogh ZoltánFényfestés a visegrádi négyek (V4) megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett karneválon a fővárosi Várkert Bazárnál (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Budapest, 2018. február 11. Tűzijáték a Duna felett a visegrádi négyek (V4) megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett V4 karnevál keretében a fővárosi Várkert Bazárnál 2018. február 11-én. MTI Fotó: Balogh ZoltánTűzijáték a Duna felett a visegrádi négyek megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett karnevál keretében a fővárosi Várkert Bazárnál (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

(forrás:www.hirado.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Beszólt az ENSZ a magyaroknak – Az ENSZ szerint veszélyes a Stop Soros

Agyhalál – Forradalom és lámpavasak: így próbálkozik az összellenzéki jelölt Hódmezővásárhelyen