in ,

Érdet is tönkretette a baloldal! Tornyosul Érd szemete Csőzik László polgármester alatt

Hónapok óta botrányos mértékben akadozik a hulladékelszállítás a 70 ezres lélekszámú Érden

 

Hónapok óta botrányos mértékben akadozik a hulladékelszállítás a 70 ezres lélekszámú Érden, a lakosok felháborodása egyre növekszik. Csőzik László polgármester a Mandinernek azt ígérte, a város tulajdonában lévő közszolgáltató cég rövidesen rendezi sorait. A helyi Fidesz szerint a baloldali városvezetés figyelmét a kampányolás köti le.

„Éppen most fogjuk kisimítani az elmaradásainkat. Mindenképp elkerüljük, ami a gödöllői térségben korábban történt, hogy a katasztrófavédelmet kelljen bevonni a szolgáltatásba” – nyilatkozta lapunknak Csőzik László baloldali független polgármester. Azért kerestük meg a Pest megyei, 70 ezres lélekszámú város első emberét, mert mind a kommunális, mind a zöld-, mind pedig a szelektív hulladék megbízható, rendszeres elszállítása több hónapja gondot okoz az Érd és Térsége Hulladékkezelési (ÉTH) Nonprofit Kft-nek, de a hulladékudvar működésével is méltán elégedetlenek a lakosok.

Az utcára vagy az iroda elé szórnák…

Sokan valósággal dühöngenek, amire bizonyíték az ÉTH hivatalos Facebook-oldala is. Egyik utóbbi, tipikus bejegyzés így szól: „Tisztelt Érdi lakosság! A mára meghirdetett zöldjárat munkaerőhiány miatt nem tudott elindulni. Az elmaradást jövő héten folyamatosan pótoljuk. Megértésüket és türelmüket köszönjük!” A több mint hatvan panaszos hozzászólás egyikét is idézzük: „És akinél 2 hete várakoznak a zöldhulladékos zsákok? Oda mikor ér? Jövő kedden 5 hete kinn a műanyagos kukánk. Kedden jön, vagy szórjuk szét az utcán, mert a kukába természetesen sokaknak nem fér már? Szedő utca.” Némelyek azt követelik, legalább adjanak nagyobb űrtartalmú kukát, ha késnek az elvitellel és ezért összecsúsznak a kijelölt időpontok. Van, aki pedig ezt írja önnön bosszúságairól: „Meg fog érni annyit, hogy az iroda elé kiszórom a rothadó nyesedéket és füvet.

A polgármester neje, Bősz Anett is mérkőzik

T. Mészáros András, aki 2006-tól egészen 2019-ig volt Érd polgármestere, jelenleg az Érdi Fidesz elnöke, az utóbbi, szemétbe fulladós időkben többször felvetette: a baloldali városvezetés a mindenkit érintő szolgáltatási terület elhanyagolásával netán privatizálni kívánja a hulladékkezelési közszolgáltatást. Azzal érvelt T. Mészáros, hogy 2005 során az akkori baloldali-liberális helyi hatalom, Csőzik László akkori alpolgármestersége idején egyszer már eladta az összes közművet. Ezeket a Fidesz korszakában szerezték vissza nagy erőfeszítések árán.

A jobboldali ex-polgármester azt is hangoztatta, hogy a város mostani baloldali vezetésének tevékenysége kimerül a folyamatos kampányolásban. Egy ideje például a 2022-es parlamenti választásokat megelőző, idén őszi ellenzéki előválasztásra gyúrnak, egymással vetélkedve. Ennek levét isszák szerinte az érdiek, beleértve, hogy Csőzik László T. Mészáros szerint „gyurcsányista feleségének politikai céljait segíti elő”. Ismert, hogy a jelenlegi polgármester felesége Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt elnöke, aki 2019-ben beült a DK parlamenti frakciójába. Ennek megfelelően Gyurcsány pártja indítja a Pest megye 1-es számú, Érd központú egyéni választókerületében (evk) az előválasztáson. Vele szemben indul el egyik alpolgármestere, Tetlák Örs (LMP), akinek a feladatkörébe tartozik a hulladékkezelés felügyelete is.

 

 

 

Készek megszüntetni a szemétbajokat

Csőzik László a Mandinernek úgy reagált: „Ócska politikai szlogennel élt T. Mészáros András, de mondjon három konkrét esetet, amikor a feleségemért kampányoltam.” Arról, hogy van-e privatizálási szándék, ezt mondta: „Szemben azzal, amit T. Mészáros állít, eltökélt szándékunk, hogy önkormányzati tulajdonban tartsuk a hulladékkezelési közszolgáltató céget.” Érvelése szerint a közszolgáltatás akadozását elsősorban forráshiány okozza, ugyanis úgy jött létre az ÉTH 2013-ban, hogy nem volt – és ma sincs – saját „végpontja”, azaz hulladéklerakója, ezért aztán az állami kukaholdingnak becézett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) nem a  legmagasabb szintű finanszírozást osztja vissza Érdnek a lakossági befizetésekből. Így a közszolgáltató a megalakulása óta veszteséget termel.

A lakossági hulladékot egyébként a Fővárosi Hulladékkezelő (FKF) Zrt. tulajdonában lévő pusztazámori tárolóba hordják. Csőzik álláspontja szerint a szemét porták előli elszállítását az is nehezítette az elmúlt időszakban, hogy volt egy sikertelen átállási próbálkozásuk: a hulladékot a távolabbi Gyálra kezdték hordani, az ottani lerakó ugyanis jóval kevesebb díjat kér. Ám kiderült, ott éppen az olcsó díj miatt nagy a sorban állás, amit az M0-ás átépítése csak fokoz.

A hulladékelszállítási helyzetet éppen most korrigáljuk – mondta Csőzik László –, sőt, mivel az anomáliák ellenére 2021 az első reményteli év, ezért arra teszünk kísérletet, hogy az év végére az egész érdi hulladékkezelés nullszaldós legyen.” Leszögezte az érdi polgármester, hogy bár tárgyaltak lehetséges integrációs partnerekkel, elvetették a bevonásukat. Sokat várnak attól, hogy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében létrejöhet a zöldhulladék-feldolgozóüzem. Ez megoldaná az ÉHT Nonprofit Kft. mint saját cég jövedelmezőséget.

Késlekedés a végpont kiépítésével

Megkeresésünkre a volt polgármester, T. Mészáros András azt mondta, a zöldhulladék-feldolgozó ügye mára már régen révbe érhetett volna, hiszen a fideszes ciklus végére, azaz 2019 őszére mindent előkészítettek, és meg is nyerték a pályázatot, csak az új önkormányzat azóta késlekedik. Ami a másik „végpontot” illeti, készen volt a megvalósíthatósági tanulmány a kommunális hulladék kezelésére alkalmas, úgynevezett optikai hulladékválogatóra is, de a jelenlegi baloldali önkormányzati vezetés ezt sem váltotta valóra.

A szemét elszállításának akadozását azért sem lehet T. Mészáros András szerint pénzhiánnyal magyarázni, mert az NHKV mint állami koordinálószerv, kellő dokumentációs alátámasztás ellenében, megtéríti a veszteségeket. „A szakembereket nem kellett volna elküldeni a cégtől, a munkásokat pedig meg kellene fizetni – toldotta meg a volt polgármester, aki végül azzal nyomatékosította mondandóját, hogy az ő 13 évében nem voltak ilyen szemétszállítási gondok, mindig áthidalták a menet közben jelentkező nehézségeket Pest megye legnagyobb városában.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

A német CSU volt elnöke: Orbán Viktornak több legitimációja van, mint az összes EU-biztosnak együttvéve

A Szabó Tímea nevű ügynök azonnal távozzon a posztjáról és a közéletből