in , ,

Erdélyi focilegenda: „nem értem az ellenzéket, miért másoknak nyitna kaput a magyarok helyett”

Bölöni László, 101-szeres román válogatott, európai szinten elismert szakember a Székelyhon című lapnak nyilatkozott.

Az interjúban a magyar klasszis sokat beszél a pályafutásáról, azonban politikai és közéleti kérdéseket is érint.

Bölöni László úgy látja, hogy a magyar viszonyok sokkal átláthatóbbak és rendezettebbek, mint a román politika. A korábbi labdarúgó egyébként a magyar és a román mellett francia állampolgár is. Eddig a francia és a román választásokon vett részt, de mint mondta:

természetesen az április 8-i magyarországi választáson is jelen leszek.”

Arra a kérdésre, hogy milyen a világnézete, frappánsan úgy felelt, hogy a pályán ballábas volt, de az ellentétek vonzzák egymást. Az erdélyi magyarok értékrendjéről általánosságban is beszélt.

Azt vallom, hogy a választó nem naiv, égből pottyantott figura: családja van, gyermekei, tapasztalatokkal és elvekkel rendelkezik. Érez és mérlegel, és ha a többségük Fidesz-párti, annak megvan az előélete, magyarázata. A 2004. december 5-i elutasító népszavazást követően közel két éven át románul válaszoltam bármelyik magyarországi újságíró első két kérdésére: ha elutasítottatok, akkor tessék, itt vagyok nektek románként. De ezzel azt is jelezni akartam, hogy nem az a legény, aki adja, hanem aki állja”

— fogalmazott.

Bölöni nem tudja megérteni, hogy lehetnek olyanok, akik 2004-ben a „nem”-re buzdítottak, de még most is politizálnak, ráadásul most másoknak kinyitnák a kaput, míg a magyaroknak akkor nem akarták.

Nyilván azt is kérdem ezzel az erdélyi nemzettársaimtól: ti értitek ezt? És nem szégyellek arra buzdítani mindenkit, hogy akinek jogában áll, április 8-án menjen el választani”

— emelte ki.

A szakember kitért arra is, hogy élete nagy részét multikulturális környezetben élte le, így nagyon jól ismeri annak előnyeit és hátrányait. Szerinte a legnagyobb probléma jelenleg az, hogy Európában nem lehet a kérdésről rendesen beszélni.

Európában egyelőre beszélni sem tudunk róla, s ha megpróbáljuk, akkor vagy hazudunk vagy durvák, szalonképtelenek vagyunk. És ez nem jó sem a migránsoknak, sem az érkezésüket ellenzőknek, de a támogatóiknak sem”

— vélekedett Bölöni, majd hozzátette:

a multikulturalitással kapcsolatban pedig bárkinek azt javaslom, hogy menjen el Párizsba, és beszéljen azzal az anyával, aki a férjével folytatott nagy vita után elengedte a lányát a Bataclanba. És aki soha többé nem mehetett haza. Na, annak az anyának próbálja elmagyarázni a multikulturalitást.”

A teljes interjú a Székelyhon oldalán olvasható.
(Pörge Béla, 888.hu)

Agyhalál – Külföldről behívott migránspárti propagandistákkal erősít az Együtt

Soros György célja, hogy politikai káosz alakuljon ki elemzők szerint