in ,

Emberek, tényleg ezt akarjátok? Máris Gyurcsány diktál – Gyurcsány jövő őszig adott haladékot az ellenzéknek

A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ ELNÖKE MÁRIS VÁLASZTÁSI SZÖVETSÉGET VIZIONÁL

Közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, listát és egyéni jelölteket akar Gyurcsány Ferenc a 2022-es választásra. Az MSZP–Párbeszéd-szövetség támogatja a javaslatot, míg a DK jelenlegi legkomolyabb ellenzéki riválisa, a Momentum egyelőre távolságtartó. Vona Gábor volt Jobbik-elnök szerint viszont erkölcstelen és veszélyes Gyurcsány ötlete, amivel saját visszatérését készíti elő.

Nem sokat teketóriázott Gyurcsány Ferenc, aki az új év második napján közösségi oldalán adott iránymutatást az ellenzéknek, mondván, „egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt. Egy az egy ellen. Így lehet győzni”.

A DK elnöke szerint a mindehhez szükséges feladatokat már jövő őszre el kell végeznie az ellenzéknek, mint fogalmazott, „külön, de együtt, önálló pártok közös nagy ellenzéki választási szövetségeként”. – Megtanultuk, hogy csak együtt lehetünk sikeresek. Persze van, aki liberálisabb, van, aki inkább nemzeti konzervatív, de ez nem fontos most ahhoz képest, hogy új polgári Magyarországot, új köztársaságot kívánunk – hangoztatta.

– Tóth Bertalan pártelnök, Kunhalmi Ágnes választmányi elnök és Karácsony Gergely főpolgármester már decemberben kiállt a közös indulás mellett –
mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Molnár Zsolt.

Az MSZP pártigazgatója lapunk felvetésére vitatta, hogy mindebből az következne, Dobrev Klára lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Szerinte a kérdésben teljes ellenzéki konszenzusra van szükség, vagy adott esetben előválasztáson dőlhet el a közös jelölt személye. – Évekkel az országgyűlési választás előtt nyilván nem lehet minden technikai kérdésre választ adni, az viszont biztos, hogy csak a közös indulás ad az ellenzéknek egyáltalán elvi esélyt a sikeres szereplésre, a kormányváltásra – hangoztatta Molnár.

A DK jelenlegi legkomolyabb ellenzéki riválisa, a Momentum egyelőre távolságtartóan reagált Gyurcsány javaslatára. – Jelenleg az a feladat, hogy megmutassuk: tudunk kormányozni, alternatívát mutatni – mondta lapunknak Németh Gyöngyvér arra utalva, hogy a párt számos önkormányzati képviselői, illetve városvezetői pozíciót is szerzett az őszi önkormányzati választáson.

A Momentum sajtóreferense szerint tisztában vannak azzal, hogy valamilyen ellenzéki együttműködésre, koordinációra szükség lesz, amiről nem az utolsó pillanatban kell majd megállapodni, a részleteket azonban még ráér kidolgozni.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja egyelőre szintén pártja kormányzóképességének bemutatását tartotta a legfontosabbnak, ettől függetlenül elismerte, hogy 2021-re mindenképp meg kell állapodni az országgyűlési választásokon való indulás részleteiről. Berg szerint az a lényeg, hogy bármennyi erőforrást, szervezést is igényel, a közös jelölteket előválasztás vagy valamilyen más, objektív mérce, ne pedig közvélemény-kutatások alapján válasszák ki.

A Jobbik hivatalosan nem reagált a DK elnökének ötletére. Sneider Tamás pártelnök azonban december végén három határon túli portálnak a 2022. évi esetleges együttműködésről azt mondta, ennek a technikai részleteit még nem tisztázták pontosan, de csak így van esélyünk leváltani a mostani kormányt.

Sneider azt is mondta, ha valóban veszít a Fidesz, akkor nem tud elképzelni egy olyan kormányzást, ahol nincs jelen nagyon komoly súllyal a Jobbik, és majd ők fogják féken tartani a határon túl élő magyarok ellen fellépő DK-t és Gyurcsány Ferencet.

– Erkölcstelen, rossz és veszélyes – így jellemezte Gyurcsány ötletét Vona Gábor. A Jobbikból már távozott korábbi pártelnök szerint a teljes listás összefogás nem a kormányváltás miatt fontos a DK-nak, hanem a saját hatalmi céljai miatt, hiszen valószínűleg Dobrev Klára lenne a miniszterelnök-jelölt, és ezzel Gyurcsány Ferenc surranópályán visszakerülne az ország élére.

(magyarnemzet.hu, Bákonyi-Gabay)

 

Oszd meg másokkal is!

Hoppá! Gulyás feljelentése nyomán nyomoz a hatóság a balliberális szennyportálok ellen

Pilhál nem kicsit kicikizte Cseh Katalint