in

Elfogadták a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását – Az ellenzék eközben ekézi a kormányt a devizahitel miatt (amikor pont a szocik a felelősök)

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítását kezdeményezi a KDNP által benyújtott törvényjavaslat, amelyet kedden tárgyalt az Országgyűlés. Az indítvány értelmében a december 1. és március 1. közötti időszak helyett november 15. és április 30. között nem lehet végrehajtáskor egy magánszemély lakóingatlanát kiüríteni.

Elfogadták a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítását kezdeményezi a KDNP által benyújtott törvényjavaslat, amelyet kedden tárgyalt az Országgyűlés. Az indítvány értelmében a december 1. és március 1. közötti időszak helyett november 15. és április 30. között nem lehet végrehajtáskor egy magánszemély lakóingatlanát kiüríteni.

 

Két és fél hónappal meghosszabbodik a moratórium

A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításának általános vitájában Harrach Péter (KDNP), az egyik előterjesztő közölte, a bajba jutott családok számára nyújt védelmet a kilakoltatási moratórium kiterjesztése két és fél hónnappal. Hozzátette: a végrehajtás sok ezer családot érint, nagyrészt közüzemi tartozás miatt.

Rögzítette: a mostani módosítás tüneti kezelés, nem jelent végleges megoldást. A következő parlamenti ciklusban egyértelmű, egyszeri és radikális megoldásra van szükség – mondta. A kormánypárt politikus szerint hitelezésre szükség van, és ehhez meg kell őrizni a jelzálog intézményét.

Harrach Péter felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket az állam az eladósodott családok érdekében tett: 170 ezer szerződést végtörlesztettek, a Nemzeti Eszközkezelő 35 ezer esetben nyújtott 150 ezer embernek segítséget. Elmondta, az árfolyamgátat 172 ezer szerződő választotta, a bankok 1000 milliárd forintot voltak „kénytelenek” visszaadni az adósoknak. Szólt a magáncsőd intézményéről is, amely 1056 családnak, 2700 embernek jelentett megoldást. Közölte, a családi csődvédelem intézményét is módosítani kell, ezt átgondolva, általános törlesztési könnyítéssel együtt fogják megtenni.

A KDNP-s politikus beszámolt frakciója eddigi, a végrehajtást érintő törvényjavaslatairól. Elmondta, ennek révén megújult a bírósági végrehajtók vizsgálati rendszere, megszüntek a szabálytalan inkasszók, csökkent a végrehajtók behajtási jutaléka és a felszámítható költségátalány. Megjegyezte, kormányzati intézkedések is voltak a végrehajtók ellenőrzésére, maga a szervezet is átalakult: a kinevezésük meghatározott időre, 7 évre szól, 2022-ig meg kell szerezniük a jogi végzettséget. Mindez átláthatóbbá, rendezettebbé teszi a végrehajtás folyamatát – értékelt Harrach Péter.

Felidézte azt is, hogy idén kezdeményezték azt a törvénymódosítást, hogy ne lehessen becsérték alatt értékesíteni az ingatlanokat.

Ismertetése szerint a módosítás után 1014 ingatlan értékesítettek bírósági árverésen, ennek 50 százaléka a becsértéken kelt el, a másik felét pedig átlagosan 135 százalékon értékesítettek. Harrach Péter úgy látta, ezen a területen van még mit tenni.

A kormány nevében Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, támogatják a javaslatot.

Egyhangúlag fogadták el a javaslatot

A KDNP-s Harrach Péter, Hollik István és Szászfalvi László javaslatát egyhangúlag, 176 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

A moratórium november 15-től április 30-ig tart abban az esetben, ha a kötelezett magánszemély. Eddig ez az időszak december 1-től március 1-ig tartott.

A változtatás célja a javaslat indoklása szerint, hogy a lakóingatlanukat elveszítő adósoknak – illetve az önkormányzat jegyzőjének – több ideje legyen a lakhatás biztosítására. A javaslat benyújtói emellett indokoltnak tartották, hogy a téli időszakon túl a hűvös őszi, tavaszi időszakra is kiterjedjen a kilakoltatási moratórium.

A rendelkezést a hatálybalépése napján folyamatban lévő azon végrehajtási eljárásoknál is alkalmazni kell, amelyeknél a módosítás hatálybalépésének napján a lakóingatlant még nem ürítették ki. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 KDNP: a kiszolgáltatott helyzetben lévőket segíti a javaslat

Szászfalvi László (KDNP) szerint a törvényjavaslat is mutatja, hogy nem vádolható a KDNP szociális érzéketlenséggel, hiszen az előterjesztés a kiszolgáltatott helyzetben lévőket segíti. Lehet azt mondani, hogy tüneti kezelés, de mégis sok ezer családnak segít – tette hozzá.

Úgy folytatta: a magáncsődöt lehet ostorozni, de mégiscsak egy új és fontos jogintézményről van szó, amit Korózs Lajosék a saját kormányzásuk idején bevezethettek volna, illetve segíthettek volna a devizahiteleseknek, vagy kiterjeszthették volna a kilakoltatási moratóriumot.

 Fidesz: nem a mostani kormány idézte elő a jelenlegi helyzetet

Turi-Kovács Béla arról beszélt, hogy bár az ellenzék támogatja a javaslatot, de eközben szakmaiatlanul, a tényeknek nem megfelelő módon ostorozzák a kormányt. Ezt a helyzetet nem a mostani kabinet idézte elő – hangoztatta a kormánypárti politikus, aki szerint a pénzügyi, gazdasági egyensúly fenntartása mellett kellett segítséget biztosítani az érintett családoknak.

Ez egy jó javaslat, amit a Fidesz is támogat – jelezte hozzászólásában képviselőtársa, Répássy Róbert.

Mint mondta, a végrehajtási moratórium mindenféle tartozásra vonatkozik. Hozzátette: a devizahiteles adósok jelentős része vitatja a szerződés érvényességét, azaz megtámadták ezeket a szerződéseket. Amikor pedig a szerződés, vagy a tartozás jogalapját támadják, kérhető a végrehajtás felfüggesztése – jegyezte meg a fideszes politikus, aki szerint azokról van szó, akik elfogadják, valóban tartoznak a bankoknak, illetve másoknak. A jelenlegi kormány intézkedéseinek köszönhetően több százezer ember menekült meg az adósságcsapdától – mondta.

 

(magyaridok.hu)


Mivel ez a hír a liberális médiában nem fog lejönni, mi most leközöljük – Rétvári Bence: több, állam által nyújtott támogatás és ösztöndíj válik adómentessé

Az orosz elnök kimondta – Putyin: nincs mentség Sztálin vérengzéseire