in ,

Elemző: Orbán vezéregyéniség, Macron mélyponton

Salvini és Kurz is a magyar kormánypolitikát veszi mintául

A migránspárti erők élére állt francia elnök népszerűsége alacsony, a centrumpártok pedig szorulnak vissza a migránspolitikájuk miatt – mondta lapunknak Berzi Gergely, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója.

berzi

– Orbán Viktor miniszterelnök szerint Emmanuel Macron francia államfő az EU bevándorláspárti erői-nek vezetője, amivel ő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter is szembehelyezkedik. Kik a két front vezető egyéniségei?

– A bevándorláspárti politikusok vezető alakja ma kétségkívül Emmanuel Macron, aki ugyan rendszeren kívüliként és innovátorként szeretné láttatni magát, valójában a régi európai elit megtestesülése, akinek népszerűsége – európai ambíciói ellenére – még Franciaországban is folyamatosan mélyponton van. Angela Merkelt az egy évvel ezelőtti német választások, valamint az azt követő kormányalakítási válság ráébresztette arra, hogy már nemcsak Európa-szerte, hanem a saját hazájában is tarthatatlan az eddig követett migrációs politika, őt azóta a politikusi túlélésért folytatott küzdelem köti le. A bevándorlásellenes erők számos népszerű, feltörekvő politikai vezetővel gazdagították az európai politikát, ilyen Matteo Salvini és Sebastian Kurz osztrák kancellár is, azonban ők mind Orbán Viktor politikáját vették és veszik továbbra is mintául. Szellemi értelemben tehát az országok méretétől függetlenül a magyar miniszterelnök a bevándorlásellenes európai erők vezetője.

– Melyek a legmarkánsabb különbségek a két irányvonal között?

– Történelmi jelentőségű szembenállás ez, amely felülírni látszik minden egyéb törésvonalat a nyugati politikában. A valódi különbségek ennek megfelelően szinte világnézeti magasságokban keresendők: a bevándorláspárti erők a nyílt társadalmak utópisztikus, multikulturális világának megteremtését tűzték ki célul, amelyben a nemzeti keretek megszűnnek; míg a bevándorlásellenes erők a globalista elit és a liberális média ellenszelében próbálják megőrizni a saját nemzeti hagyományaikat és identitásukat. Valójában tehát olyan szembenállásról van szó, amely akár évszázadokra meghatározhatja kontinensünk és nemzeteink jövőjét.

– Hogyan alakulhatnak át az erőviszonyok a 2019-es EP-választás után?

– Valószínűsíthető a bevándorlásellenes erők komoly előretörése és az úgynevezett centrumpártok visszaszorulása. Ma még úgy tűnik, hogy az Európai Néppárt formálisan megőrizheti a legerősebb párt pozícióját, ha azonban egyetlen képviselőcsoportba tömörülnének az európai bevándorlásellenes erők, akkor ők lennének a legtöbben az Európai Parlamenten belül. Ez egy tartós, világos tendencia, amely évek óta minden egyes európai választást meghatároz, és amely mindaddig fennmarad, amíg Európa nem talál megoldást a migrációra.

(forrás:magyarhirlap.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Őszinte beismerés – Ungár szerint semmire sem jó az Orbán-fóbiás ellenzéki politika

Bekérette Szijjártó Péter a svéd nagykövetet