in ,

Egyszer s mindenkorra kivetné soraiból Dombóvári Zalánt az Orvosi Kamara

Egy hete hoztuk nyilvánosságra egy aneszteziológus orvos megbotránkoztató megnyilvánulásait

Egy hete hoztuk nyilvánosságra egy aneszteziológus orvos megbotránkoztató megnyilvánulásait, ahogy Facebook-oldalán jobboldali embereket és kormánypárti politikusokat gyaláz válogatott obszcén kifejezésekkel. Ezen túl arra is rámutattunk, hogy Dombóvári Zalán konkrétan életellenes kijelentéseket is tett, többek közt fejbe lövette volna a miniszterelnököt, és azzal is poénkodott, hogy altatóorvosként túlaltatná a fideszeseket. Azóta tömegek követelik, hogy Dombóvári Zalán soha többé ne praktizálhasson, az Orvosi Kamarából való kizárásáért aláírásgyűjtés is indult az interneten. A MOK szombaton egy közleményt tett ki saját honlapjára, amiben elhatárolódnak az orvostól. Azt írják, soraikból egyszer s mindenkorra kivetnivalónak tartják az ilyen viselkedést. Ugyanakkor joghézagra hívják fel a figyelmet és a hatóságok, valamint a törvényalkotó közreműködését kérik.

FÜSSY ANGÉLA, BÁLINT BOTOND

 

 

Dombóvári Zalán, ahogy azt megírtuk, az egyike azoknak az aneszteziológus orvosoknak, akik felmondtak az ajkai kórházban. A doktor még júniusban indította el a lavinát, amikor egy fegyelmi eljárás helyett választotta a felmondást. Két és fél hónap elteltével léptek kollégái, akikkel 2004-ben együtt, egy csapatban érkeztek Székesfehérvárról Ajkára. Azzal zsarolták meg a kórház főigazgatóját, hogy vagy 50 százalékos béremelést ad nekik a havonta számlázott 1,4-2 millió forinton felül, vagy mindannyian felmondanak. Ugyan az intézményben a csoportos felmondás nem okozott zavart, és felmondási idejük alatt megkezdődött az anesztesek pótlása, de Dombóvári ügye itt nem állt meg.

Nyilvános bejegyzései, melyeket bemutattunk korábbi cikkünkben, közfelháborodást keltettek. Ezekben Dombóvári Zalán többek közt arról írt, hogy szebb lenne a világ, ha Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek “az anyjába szakadt volna a feje”. Orbán Ráhel kisbabájának megszületése kapcsán megjegyezte, hogy “megellett a koca és most még egy embert kell a saját lábára állítani” Kerényi Imre és kollégánk, Máté T. Gyula halálhírén is örömködött, míg a veszprémi érseket szerette volna “pofán veretni”.

 

Obszcén, gyomorforgató megnyilvánulásai mellett túlment egy olyan határon, ami már konkrétan bűncselekmény elkövetését is felvetheti. Orbán Viktor miniszterelnököt 8 kilométerről szerette volna egy íjásszal fejbe lövetni. A fideszesekről pedig úgy nyilatkozott, hogy könnyedén elbánhat velük, ha túladagolja az altatógázt.

A doktor orvoshoz méltatlan viselkedése pár nap alatt bejárta a világhálót.

A PestiSrácok már egy hónapja megtette a bejelentést a Magyar Orvosi Kamaránál, etikai vizsgálatot kérve. Úgy tudjuk, Dombóvárit hetek óta próbálják elérni, keresték az ajkai kórházban is, ahol július elseje óta nem dolgozik. Az etikai bizottság elé való idézését több címre is elküldték, de nem vette át. Azóta többen megismételték a bejelentést, és az interneten is aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy Dombóvári Zalánt végérvényesen kizárják a Magyar Orvosi Kamarából. A MOK most közleményben reagált az ügyre.

A közeli napokban kamaránk tagja a közösségi média útján nemcsak az orvosi magatartás írott és íratlan szabályait, de az általános társadalmi normákat is súlyosan sértő, a közbizalmat aláásó módon szólalt meg, viselkedett. Köztestületünk a magyar orvoskar nevében elítél minden ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulást, elkövetőit pedig egyszer s mindenkorra soraiból kivetni valónak tartja

– írják honlapjukon. Hozzáteszik, hogy ugyanakkor a jelenleg hatályos törvények nem teszik lehetővé a kamarák számára, hogy az egyébként elég hosszadalmas etikai eljárásokon túl hasonló ügyekben vizsgálódjanak, a társadalom védelme érdekében rapid döntést hozhassanak. Ezért arra szólítják fel a hatóságokat, hogy jog- és hatáskörükben maradéktalanul eljárva lépjenek fel minden ilyen esetben. Illetve arra kérik a kormány illetékeseit és az Országgyűlést, hogy módosítsák a hatályos törvényeket oly módon, hogy a köztestületek hasonló esetekben haladéktalanul eljárhassanak.

Miközben az Orvosi Kamara elhatárolódik Dombóvári Zalántól, sőt, örökre kizárná soraiból – sőt, még a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa, Dr. László Imre is azt mondta a PestiSrácoknak, hogy aki ilyet tesz, nem orvosnak való -, Rig Lajos jobbikos képviselő a védelmébe vette régi ismerősét és hosszasan méltatta, egekig magasztalta a tudását. Kérdésünkre azt mondta, hogy a viselkedése és a megnyilvánulásai esetleg vita tárgyát képezhetik – de ettől még szakmai tudására, mely mindenek felett áll, nagy szüksége van a magyar egészségügynek.

A MOK – nagyon helyesen – úgy ítéli meg, hogy ennek az embernek soha többé nincs helye a tagjai között. Úgy gondolják azonban, hogy nekik nincs meg a jogi lehetőségük arra, hogy az illetőt egyéb hatósági, állami beavatkozás nélkül kizárják maguk közül, illetve jogi értelemben eltiltsák a foglalkozása gyakorlásától.

Ez egy olyan jogi szakkérdés, amelynek megválaszolása valóban az illetékesek dolga és nem a laikusoké. De miután ez az ember jelenleg még praktizálhatna, minden potenciális betegnek, aki a kezei közé kerülhetne, fel kell tennie a kérdést, hogy ez hogy lehetséges?

Mi a véleményünk arról az emberről, aki ilyesmit tesz? Ez nyilván az orvosi eskü egyértelmű és tudatos megszegése. Alkalmas-e mentálisan egy ilyen cselekmény lehetőségét kommunikáló ember orvosnak? Laikusként egyértelműen az a véleményünk, hogy nem.

Az egészségügyi rendszert, az egészségügyi kormányzatot, a benne dolgozó szakembereket az elmúlt hónapokban rengeteg támadás érte. Ez a személyes inszinuációtól a rémhírterjesztésig terjedt, ami mögött rendszeresen feltűntek az ellenzéki pártok. A nyilvánvaló közveszély-okozáson túl, ami az ellátásbiztonsághoz szükséges közbizalom megingatásában nyilvánul meg, hasonló nagyságrendű probléma, hogy a folyamatos hazudozás ellehetetleníti a valódi problémákról szóló diskurzust, a valóban kétes esetek egyedi objektív kivizsgálását, valamint a rendszerszintű problémák hisztériamentes feltárását.

Az egészségügyi rendszerben folyamatosan menedzselni kell olyan helyzeteket, amelyek veszélyeztethetik emberek életét, megfelelő ellátását. A gépek elromolhatnak, az orvosok túlterheltek lehetnek, folyamatosan olyan döntéseket kell meghozni, sokszor szűkös időkeretben, nem teljes körű információk birtokában, amelyen emberéletek múlhatnak. Minden olyan tevékenység, amely feleslegesen terheli a szakembereket, amely szándékosan nehezíti a munkafeltételeket, a munkahelyi viszonyokat, hangulatot, az nemcsak felelőtlenség, hanem egyenesen bűncselekmény is.

Ha egy „orvos” megengedheti magának, hogy a betegeit politikai alapon halállal fenyegesse és azt a rendszer – bármelyik rendszer, az egészségügyi, a jogi, a rendészeti – nem tudja kezelni, akkor azonnal változtatni kell a jogi környezeten és az összes illetékes hozzáállásán.

Egy jogállamban egy őrült nem dolgozhat olyan helyen, ahol veszélyeztetheti más emberek életét, olyan ember nem mehet más emberek közé, aki abban leli örömét, hogy a többieket életveszélyesen megfenyegeti.

Itt az ideje, hogy felvegyük a harcot az egészségügy szétverésével szemben, és a közbizalom rombolásának, a rémhírterjesztésnek végre büntetőjogi következményei legyenek.

(forrás: Füssy Angéla, pestisracok.hu)

 

 

A mindenszo.hu kapcsolódó cikkei:

 

Egy nap alatt több mint 2 ezer aláírás a Fideszeseket elaltatni akaró orvos ellen!

 

FORDULAT! – Az altatóorvos ellen szólaltak meg orvosok a MOK.hu -n

 

Bayer Zsolt – Két orvosi eset

 

 

Pánikban a hazai Soros-világ, miután Sargentinivel lebukott a főszerkesztő

Mégsem rossz a magyar oktatás! – Kilenc magyar érem az EuroSkills versenyen