in

Egyre forróbb a helyzet – Börtönt is kaphatnak a katalán vezetők

Carles Puigdemont Belgiumban kérhet menedékjogot

Lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárást kezdeményezett a spanyol állami főügyész a volt katalán kormány, illetve a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. „Döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, ami a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött, az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én” – indokolta a döntést José Manuel Maza hétfői sajtóértekezletén. Bár az esetleges kényszerintézkedésekről egyelőre nem esett szó, a spanyol jogszabályok értelmében a lázadás miatt kiszabható maximális börtönbüntetés 30 év, míg a zendülés 15 évnyi szabadságvesztéssel is büntethető.

Közben Carles Puigdemont menesztett katalán elnök – sokáig ismeretlen okokból – Brüsszelbe utazott. Spanyol sajtóforrások szerint nem véletlen az időzítés, ugyanis a katalán szeparatizmus arca a börtönbüntetés elkerülése végett Belgiumban készül politikai menedékjogot kérni. A VRT flamand közszolgálati televízió névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Puigdemont – aki egykori kabinetjének öt tagjával érkezett a belga fővárosba – ügyvédekkel is találkozott Brüsszelben.

ÜGYVÉDJÉVEL TALÁLKOZOTT BRÜSSZELBEN A MENESZTETT KATALÁN ELNÖK

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök hétfőn Belgiumban tartózkodott, ahol ügyvédjével, Paul Bekaerttel is találkozott – jelentette a Belga hírügynökség a jogászra hivatkozva. „Igen, én vagyok Carles Puigdemont ügyvédje. Ha védelemre lesz szüksége, én fogom képviselni” – jelentette ki Bekaert, aki azt mondja magáról, hogy „jól ismeri a spanyol törvényeket”.

Az El Periódico című katalán napilap azt is tudni véli, hogy a katalánok a nacionalista Új Flamand Szövetség vezetőivel tárgyaltak. A politikai menedékjogról szóló találgatások semmiképp sem légből kapottak, múlt vasárnap épp Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár fogalmazott úgy: Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban, ha kérelmezné. A belga miniszterelnök szóvivője a Le Soir című belga napilap kérésére nem kommentálta az egykori katalán elnök brüsszeli útját. Madrid ugyanakkor úgy vélekedett: a Belgiumba utazás is Puigdemont kétségbeesettségét jelzi.

Akadtak olyan katalán politikusok, akik a kilátásba helyezett büntetőintézkedések és a kormány felfüggesztése ellenére is munkába indultak hétfőn. Őket a barcelonai kormányzati épületeknél katalán zászlókat lengető tömeg várta, adták hírül helyi források. Az El País szerint a kezdetben lelkes vezetők java idő előtt maga mögött hagyta irodáját, hiszen a madridi belügyminisztérium utasításba adta: a menesztett kormánytagoknak rendőri kísérettel kell elhagyniuk az épületeket.

Fotó: Reuters

Továbbra is a győzelmet hirdetik a barcelonai kormányépületeknél

A vasszigor ellenére a leváltott katalán kormány valamennyi pártja indul a decemberi előre hozott választásokon. Ezt a szeparatista tömörülések tegnap jelentették be. Egyelőre nem tudni, hogy a pártokat tömörítő Együtt az Igenért (Junts pel Sí) szövetség újra összeáll-e, hiszen ehhez az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) egyik vezetőjére, Carles Puigdemontra is szükség lehet.

Mindenesetre árulkodó, hogy Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter a minap közölte: a volt katalán elnök indulhat a választásokon, már ha addig nem kerül börtönbe.

Megúszhatja az elnök?

Elméletileg nem lehetséges, hogy Carles Puigdemont lázadás vádja miatt börtönbe kerüljön, ugyanis a spanyol büntető törvénykönyvet néhány éve módosították, így a mostani szabályozás értelmében az erőszakot is magába foglaló esemény jelent lázadást – érvelt a The New York Times spanyolországi tudósítója hétfőn a Sky News csatorna hírműsorában.
– A katalán függetlenségi mozgalomról pedig sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy erőszakos lett volna – szögezte le Raphael Minder. Szerinte amennyiben Puigdemont menedékjogot kér Belgiumban, elképesztő nyomás alá helyezi az EU-t.

 

 

(Judi Tamara, magyaridok.hu)

Fake News – Már megint helyreigazít a hivatalosan is hírhamisító Index

Mivel ez a hír a liberális médiában nem fog lejönni, mi most leközöljük – Rétvári Bence: több, állam által nyújtott támogatás és ösztöndíj válik adómentessé