in ,

Egyik iskolában sem marad következmények nélkül a tanórai politizálás

Válaszoltak a PestiSrácok.hu megkeresésére azok a középiskolák

Válaszoltak a PestiSrácok.hu megkeresésére azok a középiskolák, amelyeknek egy-egy tanáráról írtuk meg a napokban, hogy tanári minőségükben politizáltak, uszították a diákokat a kormány ellen.

A győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola figyelmeztetésben részesítette Bagó István informatikatanárt, aki egyébként az Együtt önkormányzati képviselőjelöltje is volt, amiért, ahogy írják, helyettesítő pozícióban, az intézmény vezetése és a szülők tudta nélkül vitt ki tanórán tüntetni egy osztálynyi tizenéves diákot még két éve a kockás inges lázadások idején.

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum, amelynek egyik tagintézményének magyartanára nyelvtanórán a 24.hu miniszterelnököt gyalázó cikkét adta fel órán, hogy elemezzék a diákok, azonnali belső vizsgálatot rendelet el az ügyben. 

 

A győri kereskedelmi szakközépiskola informatikatanára, mint megírtuk, azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy O1G profilképet állított be a Facebook-oldalán, amit elárasztottak a gyűlölködő, kormányellenes bejegyzések. Kiderült, hogy Bagó István, aki egyébként diákköri vezető is és így több napos kirándulásokra is elviheti a rábízott gyerekeket, 2016-ban a kockás inges tanárlázadás idején egy egész osztályt vont be politikai akciójába és tizenéves gyerekekkel együtt tüntetgetett az iskola előtt. Az esetet a megyei napilap meg is örökítette, megjegyezve, hogy ez az iskola volt az egyetlen, ahol a diákokat sem hagyták ki az ellenzéki politikai megmozdulásból. A fotó a tanár-diák közös tüntetésről az országos médiát is megjárta – arról mégis csak most, két évvel később, portálunktól értesült az iskola vezetése. De legalább utólag vizsgálatot indítottak.

Még a helyi újságba, majd az országos sajtóba is bekerült, hogy a tanár úr fiatalkorú diákokkal együtt tüntetett a tanórán – Fotó: Kisalföld/Facebook

Cikkünk a közösségi média virtuális terében is megtette a hatását. Százak osztották meg írásunkat és fejezték ki tiltakozásukat az ellen, hogy pedagógusok iskolai keretek között traktálják politikai nézeteikkel és így uszítsák a fiatalokat. Ezt ráadásul a köznevelési törvény is szigorúan tiltja. Mégis több jelzést is kaptunk a napokban, hogy sajnos nem egyedi esetről van szó, hanem egyre gyakoribb jelenség pedagógusok részéről, hogy munkahelyükre, az iskolákba, sőt, az osztálytermekbe is beviszik a napi politikát. 

Bagó tanár úr – akinek a nevét azért hoztuk nyilvánosságra, mivel az Együtt-PM volt képviselőjelöltjeként közszereplő – cikkünk hatására ahelyett, hogy elgondolkodott volna tettén, az egyik Facebook-csoportban szidalmazta azokat, akik szerint nem megengedhető, amit tett. Ráadásul portálunkat vádolta meg hazugsággal, miközben az iskolában lefolytatott belső vizsgálat is megállapította, durván törvényt sértett. Csak annak köszönheti, hogy egy figyelmeztetéssel megúszta a dolgot, hogy 28 éve problémamentesen látja el tanári feladatait az intézményben.

Két napja még így vélekedett saját tettéről Bagó István a Facebookon

A kérdésében megjelölt időpontban Bagó István helyettesítő tanárként látta el feladatát, amikor önhatalmúlag politikai akció részvételére buzdította az osztály tanulóit. Tervéről sem az intézmény vezetését, sem a szülőket nem tájékoztatta. Az esetet kivizsgálva a vezetőség a pedagógust figyelmeztetésben részesítette és felhívta a figyelmét arra, hogy a tanulók semmilyen körülmények között nem vonhatók be aktuálpolitikai kérdésekbe.  Ahogy korábban is tájékoztattuk Önöket, Bagó István 28 éve intézményünkben dolgozó pedagógus, akivel kapcsolatban sem tanári, sem diák, sem pedig szülői panasz nem érkezett. A pedagógusnak is magánszemélyként joga a véleménynyilvánítás. Mindazonáltal intézményünk nem kíván teret adni aktuálpolitikának

– válaszolta a vizsgálatot követően kérdéseinkre a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola tagintézmény-vezetője.

Nem sokkal később derült ki egy másik kirívó eset az egyik fővárosi szakképző intézet magyartanáráról. A tanárnő a minap a 24.hu nem gyengén antiszemita, Orbán Viktor miniszterelnök állítólagos gyűlöletpropagandájáról szóló cikket osztotta ki a 11. osztályos tanulóknak nyelvtanóra keretében, hogy elemezzék azt. Az esetet nekünk jelző diák szerint ez már csak a hab volt a tortán, a pedagógus ugyanis állítólag rendszeresen politizál tanórán. Irodalom vagy nyelvtan oktatás helyett alkalmanként 10-15 perces kiselőadásokat tart arról, hogy diktatúra van Magyarországon, tombol a korrupció, vagy például arról, hogy Románia mennyivel jobb gazdasági helyzetben van, mint hazánk, ott ugyanis hamarabb bevezetik majd eurót, mint itthon.

Az egyik fővárosi szakképző iskolában 11. osztályos tanulóknak osztották ki a 24.hu cikkét, hogy elemezzék

Az ügyben a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatójához fordultunk, aki közölte, nem megengedett intézményükben a tanórák politikai töltettel való terhelése és amennyiben a köznevelési törvény megsértése valóban megtörtént, az nem marad következmények nélkül. A kérdés tisztázására azonnali belső vizsgálat lefolytatását rendelte el az érintett tagintézményben.

A cikkben leírt eseményekről a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum nem rendelkezett tudomással, panasz ezzel kapcsolatban eddig nem érkezett. Általánosságban elmondható, hogy tagintézményeink vezetői az oktatási tevékenységük során a kollégákkal és az egyéb munkatársakkal betartatják, a kollégák és a munkatársak pedig betartják a nemzeti köznevelési törvény és az egyéb vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit. Ez a konkrét esetre vonatkozva azt jelenti, hogy nem megengedett az oktatási tevékenység bármilyen irányú vagy tartalmú politikai töltettel terhelése. Amennyiben ez mégis megtörténne, úgy a jogszabályokban meghatározott következmények alkalmazandók

– fogalmazott dr. Molnárné Rénes Éva főigazgató.

Hozzátette, hogy az érintett tagintézmény vezetőjét arra utasította, hogy az esetet teljes körűen vizsgálja ki.

(forrás: Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Hivatalos: Budapest Európa legbiztonságosabb és legsportosabb fővárosa

Hihetetlen Oscar-díjas ellenzéki pszichodráma – Bemutatkozik a kretén ellenzék – Videó