in ,

Egy libsi oktató megalázott egy hallgatót – Vajon mit fog tenni az ELTE?

felháborító

Vajon mit fog tenni az ELTE?

 

Egy oktató visszaélt a hatalmával.

 

Adott egy elsőéves egyetemista, aki nagy reményekkel és telve illúziókkal vágott neki az egyetemnek, hogy ott aztán értékes tudást és mély gondolatokat tegyen magáévá. E helyett mit kap? Az oktató, a szaktekintély nettó politizálását, véleményfröcsögést a katedráról. Majd, amikor elmondja ő is a véleményét, a tanár bosszút áll.

Visszaél helyzetével és meg akarja alázni a hallgatót.

A helyzet tehát világos: ha más a véleményed, mint a tanárodé, jobb, ha csendben maradsz. Ez az egyetem ma.

Egy egyetemi tanár-diák viszony aszimmetrikus, a tanár kinyilatkoztat, a diák hallgat. A végén pedig mégiscsak a diáknak kell teljesítenie. Ráadásul mindenki tud legalább egy olyan esetet, amikor ment a pofára osztályozás, a kedvencek átcsúsztak könnyen, a kevésbé szimpatikusak meg szenvedhettek a kettesért. Sokkal kisebb „bűn” is elég ahhoz, hogy mínuszról induljon egy hallgató, a politikai nézetkülönbség viszont egyértelműen hátrány. Hát még, ha egy hallgató munkája politikai újságírás.

 

Az egyetem a tudomány helye. A politizálás pedig nem kaphat helyet a tudományban. A vélemény szabad, a termékeny viták – természetesen politikai kérdésekben is – előre visznek. De az asszimetriában, a katedráról kapott szűrt politikai vélemény, csak kiszolgáltatott helyzetet teremt.

Ami az említett elsőéves hallgatóval történt, egyértelmű abúzus.

Az abúzus visszaélés, a tanár pedig visszaélt a helyzetével és abból eredő hatalmával. Kihasználta pozícióját, hogy megalázzon egy diákot. Bár az ellenzéki függetlenobjektív sajtó segítségével próbálja politikai síkra terelni az esetet, teljesen egyértelmű, hogy etikai vétség történt. Vajon mire képes még, ha a hallgató folytatja a munkáját, újabb cikkeket ír, amikben véleménye újra szembe megy a tanáréval? Valószínűleg újabb abúzus történne, ezt pedig jobb nem meg várni.

Aki a hatalmával visszaél, abúzust követ el, azt felelősségre kell vonni.

Egy egyetemi autonómiára hivatkozó intézmény ilyenkor általában etikai eljárást szokott kezdeményezni. A szerepéből kilépő, a hatalmával visszaélő, az egyetemi normákat semmibe vevő oktatóval szemben. Vajon mit fog tenni az ELTE?

 

(forrás: Horváth Zsófia, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Integrálódnak – Újból öltek a migránsok – 21 éves fiatalt szúrt halálra két afgán Ausztriában

Bomlik az EU – Bevégeztetett – Aláírták a megállapodást a brit kiválás feltételeiről