in

Eddig közel háromszáz alkalommal intézkedtek az iskolaőrök – Nagyon beváltak az iskolaőrök – Az ellenzék hallgat

Az iskolaőri rendszer idén szeptember elsején indult

Az iskolaőri rendszer idén szeptember elsején indult, és ettől a dátumtól kicsit több mint két hónap alatt, december 9-ig 278 alkalommal intézkedtek az iskolaőrök Magyarországon. A legtöbb esetben bűnmegelőzési célú figyelemfelhívásokról volt szó. Az őrök ez idő alatt tizenháromszor használtak kényszerítő eszközt – írta meg cikkében a napmintnap.com.

Az ORFK (Országos Rendőr-Főkapitányság) tájékoztatása szerint ebben a pillanatban 452 intézményben vannak iskolaőrök. A tendencia növekvő, október elején 422, november hónap kezdetén már 443 intézményben találkozhattunk velük. Szeptemberben komolyabb incidensek nem történtek, iskolaőri intézkedésre 190 esetben volt szükség. Most nincsenek folyamatban újabb iskolaőr képzések, de az ORFK szerint a jövőben várható további tanfolyamok indítása is.

A parlament idén júliusban szavazta meg nagy többséggel az iskolaőrség intézményét. Ez azt jelenti, hogy gumibottal, gázspray-vel és bilinccsel felszerelt biztonsági emberek akadályozhatják meg az iskolai erőszakot azokban az iskolákban, ahol ezt kérik. Az iskolaőr sajátos jogokkal felruházott személy, aki kényszerítő eszközzel rendelkezik, közfeladatot lát el és rendőrségi alkalmazott. Ahhoz van joga, hogy leállítson egy veszélyesnek ítélt diákot, természetesen, rendőrt is hívhat rá, és egyes esetekben testi kényszert vagy bilincset is alkalmazhat. Az iskolaőrök csak az iskolák területén, tanítási időben intézkedhetnek.

 

(pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Rengetegen megnézték! Nagyon izgalmas animációs film lett a Pozsonyi csata! – Itt meg lehet nézni! Videó

Feri 14 pontja után itt az ellenzék 13 pontja – Nem ismerős ez valahonnan?