in ,

Ebből nagyon nagy baj lesz – Küszöbön az újabb háború: Irán hamarosan Izrael ellen indulhat

lhat Irán válaszcsapással fenyegetőzik az Izraelnek tulajdonított damaszkuszi támadás miatt

Irán válaszcsapással fenyegetőzik az Izraelnek tulajdonított damaszkuszi támadás miatt, amire amerikai tisztviselők szerint akár napokon belül sor kerülhet. Az USA izraeli nagykövetsége már kiadta a figyelmeztetést, a francia diplomaták családtagjait evakuálják.

Iráni támadástól tartva az Egyesült Államok korlátozta az izraeli nagykövetségén tartózkodó alkalmazottai mozgását; a személyzetet mindenhol arra utasították, „óvatosságból” ne utazzanak Jeruzsálem, Tel-Aviv és Beér-Seva nagyvárosi területein kívülre – írja a BBC News. Erre azért volt szükség, mert Irán Izraelt hibáztatja a szíriai konzulátusát április 1-jén ért, 13 halálos áldozatot követelt támadás miatt, és megtorlással fenyegetett. Két amerikai tisztviselő úgy nyilatkozott a CBS Newsnak, hogy a válaszcsapásra hamarosan, akár a hétvégén sor kerülhet,

és ennek során az irániak több mint 100 drónt, több tucat cirkáló- és talán ballisztikus rakétákat is bevethetnek majd izraeli katonai célpontok ellen.

Múlt vasárnap egy iráni tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy Izrael nagykövetségei „már nem biztonságosak”, és arra utalt, hogy a konzulátus épülete lehetséges célpont lehet. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter erre azt közölte amerikai kollégájával, hogy bármilyen közvetlen iráni támadás izraeli terület ellen megfelelő izraeli választ követelne Iránnal szemben.

 

Izrael tagadja, hogy ő lenne a felelős a konzulátus megtámadásáért, de ezt széles körben vitatják. Irán ugyanis támogatja az Izrael ellen Gázában harcoló Hamászt, és számos más régióbeli proxycsoportot,  többek között a libanoni Hezbollahot, amelyek gyakran hajtanak végre csapásokat az izraeliek ellen. Az április 1-jei támadásban magas rangú iráni katonai vezetők is életüket vesztették, miközben az egész egy olyan kényes időszakban történt, amikor folyamatos diplomáciai manőverek szükségesek annak megakadályozására, hogy a gázai háború az egész térségre kiterjedjen.

Joe Biden amerikai elnök szerdai beszédében „vasszigorú” támogatást ígért Izrael számára az iráni fenyegetések ellen, a közel-keleti amerikai műveletekért felelős parancsnok, Erik Kurilla „előre hozott látogatásként” Izraelbe utazott, hogy a biztonsági fenyegetésekről tárgyaljon a tisztviselőkkel. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig kijelentette, hogy kormánya védekezésben és támadásban is készen áll bármilyen biztonsági kihívásra, és arra figyelmeztetett,

hogy Izrael az összes olyan országnak visszavág, amelyik kárt okoz neki.

Az iráni külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetését követően Lord Cameron brit külügyminiszter szintén a további eszkaláció ellen szólított fel, úgy fogalmazva, hogy „Irán nem vonhatja a Közel-Keletet egy szélesebb körű konfliktusba”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kína, Szaúd-Arábia és Törökország külügyminisztereivel beszélt, ugyancsak a további eszkaláció ellen érvelve. Ezt követően Kína az Egyesült Államok sürgetésébe kezdett, felszólítva az USA-t, hogy játsszon konstruktív szerepet a Közel-Keleten, ugyanakkor elítélte a széles körű feltételezések szerint Izrael által elkövetett  damaszkuszi konzulátusi támadást.

Mindeközben a brit külügyminisztérium is frissítette Izraelre vonatkozó utazási tanácsait, bár az október 7-i Hamász-támadás óta támadás óta amúgy is óva intenek mindenkit Izrael és a megszállt palesztin területek nagy részeire való utazástól. Franciaország a britekhez hasonlóan figyelmeztette állampolgárait, hogy az elkövetkező napokban tartózkodjanak az Iránba, Libanonba, Izraelbe és a palesztin területekre történő utazástól, az Iránban tartózkodó francia diplomaták családtagjait evakuálják.
 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

     


Brüsszel megfenyegette Magyarországot: végre kell hajtanunk a migrációs paktumot

Hivatalos: csak a baloldal osztódik tovább Pszicho Petivel