in ,

Ebből baj lesz: a Pentagon speciális csapatokat küldene Ukrajnába

Az amerikai védelmi minisztérium újra elküldené a speciális csapatait Ukrajnába, hogy megfigyelhessék az orosz katonák mozgását és több hírszerzési információt gyűjthessenek.

Az amerikai védelmi minisztérium egy javaslaton dolgozik, amelynek kongresszusi elfogadását követően, 2024-től visszatérnének az amerikai speciális műveleti csapatok – kommandósok és hírszerzők – Ukrajnába – hívta fel a figyelmet a Pentagon terveire a The Washington Post amerikai napilap.

Az orosz–ukrán háború kirobbanásával Washington felfüggesztette az Ukrajnában futó, úgynevezett 1202-es programját, lévén ilyen speciális csapatok nem használhatók „hagyományos fegyveres konfliktus esetén”.

A háború kirobbanása előtt az amerikai csapatok feladata

az orosz propaganda megcáfolása és ukrán felderítők kiképzése” volt.

A program kezdete előtt Kelet-Ukrajna tele volt orosz katonai hírszerzőkkel, mindenhol ott volt az orosz befolyás. Erre pedig fel kívántuk hívni a figyelmet, de csak a háttérből  – idézte a lap Mark Schwartz nyugalmazott háromcsillagos tábornokot.

A tisztek „alig várják”, hogy újraindulhassanak az ilyen jellegű programok és a speciális csapatok „visszatérhessenek a terepre”, meggátolva a nehezen szerzett kapcsolatok elvesztését a háború előrehaladtával.

 

(mandiner.hu)

 

 

 

Nem stadion: megháromszorozódott a minimálbér 2010 óta

A saját életüket kockáztatják: nem áll le a túlélők utáni kutatással a HUNOR