in ,

Dübörög a turizmus is – Létrejön a legnagyobb nemzeti turisztikai vállalat

Megalakul a legnagyobb hazai tulajdonú, Kelet-Közép-Európában is meghatározó szállodavállalat jövő tavaszra: összesen 18 magyarországi és öt külföldi hotel tulajdonosa lesz a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., az egységek a Hunguest Hotels üzemeltetésébe kerülnek.

Megalakul a legnagyobb hazai tulajdonú, Kelet-Közép-Európában is meghatározó szállodavállalat jövő tavaszra: összesen 18 magyarországi és öt külföldi hotel tulajdonosa lesz a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., az egységek a Hunguest Hotels üzemeltetésébe kerülnek. Ehhez több lépcsőben megvalósuló tőkeemelésről határozott tegnap a tőzsdei társaság, aminek eredményeként a Konzum saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot.

 

Jelentős döntéseket hozott a szállodaiparban is nagybefektetőnek számító Konzum Nyrt. igazgatósága kedden, amelyek a jövő év február végéig a kelet-közép-európai turisztikai piac meghatározó szereplőjévé emelik a tőzsdei cég érdekeltségében lévő Hunguest Hotels Zrt.-t.

A Konzum a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé azokat a határozatokat, amelyek több magyarországi és külföldi szálloda megvásárlásáról is szólnak – ezek egy része jelenleg is az nyrt. közvetett érdekeltségében áll.

A tőzsdei társaság vezetőinek friss döntése olyan tőkeemelésről szól, amelyet a Konzum PE Magántőkealap hajt végre úgy, hogy a KZBF Invest Kft.-ben lévő 10 százalékos, illetve a KZH In­vest Kft.-ben meglévő 100 százalékos, továbbá a Holiday Resort Kreischberg-Murau GmbH-nál jegyzett 100 százalékos üzletrészét apportálja a Konzum Nyrt.-be. A vagyon nemzetközi szakértők által megállapított értékét bevált tőzsdei mechanizmus alapján új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki a társaság, amelyek kibocsátási értékét a BÉT-en közzétett adatok szerint a hétfői záró árfolyamon, azaz 3141 forintban határozták meg.

Fotó: MTI/Jászai Csaba

Jövő tavaszra tizennyolc hazai és öt külföldi hotel tulajdonosa lesz a Konzum

További szállodák is a nagybefektető érdekeltségébe kerülnek az elkövetkező hónapokban: hasonló feltételek mellett a jelenleg a Wellnesshotel Építő Kft. tulajdonában lévő egerszalóki, négycsillagos Hotel Saliris Resort, valamint a muraui Ferien Hotel apportként ugyancsak az összesen megközelítőleg 30 milliárd forintos tőkeemelés részét képezik majd. Ugyancsak a Konzum érdekeltségébe kerül a Leisztinger Tamás üzletemberhez köthető Arago Zrt. tulajdonában lévő Ligetfürdő Kft., amely a szegedi négycsillagos Forrás Hotelt és Magyarország legnagyobb gyógy-, wellness- és élményfürdőjét, a Napfényfürdő Aquapolist birtokolja, továbbá a montenegrói négycsillagos Sun Resort és két, Ausztriában, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban fekvő szálloda (a Hotel Heiligenblut, illetve a Post Hotel) tartozik hozzá.

A csaknem 14 milliárd forintos tranz­akció ellenértékét a Konzum PE Magántőkealap készpénzben, illetve a tulajdonában lévő Konzum és Opus Global Nyrt. részvényeivel egyenlíti ki a tőzsdei társaság helyett, majd az eladók felé teljesített vételár-követeléssel tőkét emel a Konzum Nyrt.-ben, amit szintén 3141 forint értéken meghatározott részvényekkel egyenlítenek ki – áll az igazgatósági döntésekben.

A szállodavásárlásokat, tőzsdei ügyleteket a Gazdasági Versenyhivatal és a jegybank felügyeli, a folyamat várhatóan 2018. február végéig zárul. Jövő tavaszra a legnagyobb belföldi vendégforgalmat bonyolító Hunguest Hotels-lánc régiós szinten is az élre kerül: a közvetlen és közvetett formában a Konzum Nyrt. tulajdonába kerülő szállodaportfóliót ugyanis a turisztikai vállalat üzemelteti tovább.

Az egyik legjelentősebb, befektetéssel és vagyonkezeléssel foglalkozó nagyvállalat saját tőkéje az előzetes számítások szerint a tranzakciók végére elérheti az 50 milliárd forintot, a forgalomban lévő összes Konzum-részvény száma pedig körülbelül 30 millióra nő majd.
(Thurzó Katalin, magyaridok.hu)

Megint magyar siker! – Határozott magyar fellépés eredményeként sikerült megakadályozni, hogy Brüsszel a vidékfejlesztési támogatások terhére kezelje a migráció okozta válsághelyzeteket

Remélem érthető, libsik! KKV, és kétmillió – Kétmillióan dolgoztak tavaly a kkv-k világában