in ,

Döntöttek – Az adófizetők állják az SZDSZ 500 milliós adósságát

Megszüntette az SZDSZ csalási ügyében évekkel ezelőtt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)

Ennyi volt: megszüntették a nyomozást az SZDSZ csalási ügyében

 

Megszüntette az SZDSZ csalási ügyében évekkel ezelőtt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – tudta meg a PestiSrácok.hu. A korábbi gyanú szerint az Országgyűlésből 2010-ben kiesett liberális párt csaknem félmilliárd forint adósságot halmozott fel, amit aztán nem fizettek vissza. Gyanúsítottat a rendőrség négy év alatt sem talált, így ez az ügy is a kukában landolt. A felelősök pedig köszönik, jól vannak.

 

Megszüntette azt a különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt folyó nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), amit még az egykori SZDSZ tartozásai ügyében rendeltek el négy és fél évvel ezelőtt – tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t a Fővárosi Főügyészség. Ezzel az úgynevezett „elszámoltatás” újabb emblematikus ügye hasalt el, a felelősök pedig köszönik, jól vannak.

Ahogy azt már többször megírtuk, az SZDSZ még 2008-ban vett fel hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) ingatlanvásárlásra. A pártnak a pénzintézet csaknem 415 millió forintot folyósított állami kezességvállalással, ám a szabaddemokraták szinte egyáltalán nem törlesztették a kölcsönt. Az MFB 2010 végén mondta fel a fizetni elfelejtő párt szerződését, ezután került végrehajtás alá 26 ingatlan. Kiderült az is, hogy a liberálisok az elemi ingatlanvásárlási szabályokat sem tartották be, ezért az állam nem érvényesítette kezességvállalását. A párt az állami hitel mellett komoly közüzemi tartozásokat is felhalmozott, de nem fizetett a politikai hirdetésekért sem. Lázár János, egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015 márciusában számolt be róla, hogy addig az SZDSZ 14 ingatlanját értékesítették összesen 211 millió forintért, és további 12 ingatlan vár eladásra, becsült értékük akkor 329 millió forint volt. Később az egykori kormánypárt tartozása felkúszott csaknem 500 millió forintra.

Négy és fél éve indult a nyomozás

Az SZDSZ tartozásai ügyében 2014 márciusában indult nyomozás különösen nagy kárt okozó csalás miatt. Az eljárás megjárta a BRFK-t, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egyszer már lezárta az ügyet, ám a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 2015 áprilisában felülbírálta a megszüntető határozatot, mert úgy találták, a nyomozás lezárása idő előtti és megalapozatlan volt. Az ügyészség egy korábbi tájékoztatása szerint különösen gyanús körülmény, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2012 augusztusában az SZDSZ gazdálkodásának ellenőrzésekor készített jelentésében megállapította, hogy a hitellel érintett ingatlanok közül négy olyan településen található, ahol a liberálisok pártszervezete nem is működött.

Fotó: nol.hu

(Pámer Dávid, pestisracok.hu)

Mindenki nyugodjon le a p***ba – Jön a nyugdíj – Ahogy eddig is

Hoppá! – G. Fodor Gáborral indul a Nyolcas az Echo Tv-n – Vasárnap elindul a NYOLCAS