in ,

Döbbenet! Ezt is a magyarok fogják gyártani! Ez már a XXI. század! Videó

Magyarországon fogják gyártani a világ egyik legmodernebb harcjárművét

Gyalogsági harcjárművek gyártására alapít vegyesvállalatot egy német céggel Magyarország. Ezzel hazánk az első olyan NATO- és EU-tagállam, amely a düsseldorfi székhelyű cég új fejlesztésű, innovatív terméke mellett döntött az előzetes piackutatások után. Ezek a gépek tényleg a gyalogsági harcjárművek csúcsát jelentik.

 

 

 

A jelenleg elérhető információk szerint a csaknem 700 milliárd forintos gyalogsági harcjármű programban egy lánctalpas, páncélozott harcjárműcsaládot fog gyártani és rendszeresíteni Magyarország. Az elérhető adatok szerint a Lynx – magyarul Hiúz – alapjárművét két méretkategóriában fejlesztette ki a Rheinmetall AG. A KF31-es változat mintegy 38 tonnás, a kezelőszemélyzeten kívül hat lövészkatonát szállíthat. A KF41 súlya eléri az ötven tonnát, ebben a kezelőkön túl további nyolc katona foglalhat helyet. A járművek meghajtásáról változattól függően egy 755 vagy 1140 lóerős dízelmotor gondoskodik, amellyel a Hiúz akár 65-70 kilométeres sebességet is elérhet. A harcjármű Lance fantázianevű forgatható tornyában változattól függően egy 30 vagy 35 milliméteres nehézgépágyú, illetve egy 7,62 milliméteres géppuska kapott helyett. A Hiúz ezenkívül irányított páncéltörő rakétákkal is felfegyverezhető, valamint korszerű felderítő és célkijelölő optikája és elektronikája van.

A Hiúz járműcsaládba a gyalogsági harcjármű (IFV), páncélozott szállítójármű (APC), felderítő, parancsnoki, egészségügyi és műszaki mentő jármű is tartozik, de lehetőség van további speciális eszközök – légvédelmi fegyverek, aknavetők stb. – hordozásának kialakítására is. A hivatalos közlemények nem szólnak arról, hogy a mintegy 700 milliárd forintos programba hány harcjármű szolgálatba állítása fér bele, de a korábban elindított cseh tenderen ekkora összegből mintegy kétszáz IFV rendszeresítését tervezte Prága, amelyre már megéri helyi gyártást is alapozni.

A Hiúz nemcsak Csehország tenderén szerepel, a német gyártó helyi vállalatokkal együttműködve mind az Egyesült Államok szárazföldi haderejének, mind az ausztrál fegyveres erők pályázatán is eséllyel indul. A harcjármű iránt Katar is érdeklődik, ahol már 2018-ban részt vett egy katonai díszszemlén a német cég terméke. Arra nézve, hogy mikor jelenhet meg az új német–magyar gyártású harcjármű a Magyar Honvédség csapatainál, az ország NATO-nak tett szövetségesi kötelezettségvállalása ad iránymutatást, mely szerint 2023-ra egy közepes dandárt, majd 2028-ra egy nehézdandárt kell kiállítani.

 

(magyarnemzet.hu, mandiner.hu, mindenszo.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Az egyszerű magyar állampolgárok sem értik, miért rabosították Novák Elődöt! A fideszesek is ki vannak akadva…

Orbán Viktor humora a régi: “EU-csúcs, kormányülés, estebéd”