in ,

DÖBBENET – Apáti Bence gyermekei halálát kívánják

Rendhagyó beszélgetés Apáti Bence, publicista, balettművésszel

 

Rendhagyó beszélgetés Apáti Bence, publicista, balettművésszel a jobboldalról, az értelmiség helyzetéről, a migrációról, a magyar ellenzék jövőjéről és a folyamatos fenyegetőzésekről.

 

Megmondóembernek tartja magát?

Ha egy ilyen kifejezés már bekerült a köztudatba, akkor rám ezt lehet mondani. Szeretném megmondani, de nem mindig sikerül és nem mindig tudom megfogalmazni.

 

Miért érezte fontosnak, hogy kiálljon a jobboldal mellett?

Mert az a meggyőződésem, hogy nekünk van igazunk. Egy frusztráltság, egyfajta düh volt bennem, meg egy mérhetetlen igazságérzet. Rengeteget vitatkoztunk, gyakorlatilag az egész színház ahol dolgoztam liberális volt, és nagyon komoly hendikeppel indultam, mert az én ismerőseim 10-15 évvel idősebbek voltak, ráadásul ők a rendszerváltás utáni SZDSZ közeli Élet és Irodalommal, Magyar Naranccsal jöttek be és nagyon rutinosak vitáztak. Sokszor alulmaradtam, főleg azért, mert egyedül voltam.

 

Gondolom megkapja sokszor, hogy Orbán és Habony saját zsebből vásárolja meg a publicisztikáit.

Természetesen. Az egy dolog, hogy 200-300 komment folyamatosan arról szól, hogy eladtam magam, de ezzel nem foglalkozom. Az viszont más kérdés, hogy magukat újságírónak tartó liberális propagandisták is ezzel támadnak. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mikor elkezdtem nem kaptam pénzt. Az Iwiw-en később a Facebookon írtam politikái gondolatokat, amiket aztán felkaptak. Ma már természetesen kapok pénzt. Tudom, hogy egyesek szerint az lenne a normális, ha ezt én visszautasítanám, de akkor fizessék ők ki a számláim, meg a gyerektartásom vagy vigyék el a gyerekeim nyaralni. Szerintem mi jobboldaliak nem gondoljuk azt, hogy Hajós Andrást vagy Alföldi Róbertet megvásárolták. Soha az életben nem gondoltam, hogy ezek az emberek alattomos, gusztustalan módon vannak azon az oldalon, amelyiken vannak.

Fotó: Mészáros Diána

 

Sok támadás éri?

Persze. Nap mint nap fenyegetnek akasztással. Egyszer egy internetes kommentelő azt írta az egyik cikkem alá, hogy „remélem látod meghalni a gyerekeid”. Az szörnyű történet volt. Névvel, arccal írta. Újságíróktól is megkapom a magamét. Ez is egy különbség köztünk és köztük, hogy én sem, mint magánember, nemhogy mint publicista nem venném magamnak a bátorságot soha, hogy olyanokat mondjak, hogy ki fogjuk irtani a családotokat, vagy lámpavasra fogunk akasztani titeket.

 

A liberális sajtóban sem írnak kesztyűs kézzel önről. Szinte már szitokszóként írják le, hogy balettos.

Újságíróktól is megkapom, hogy így, meg úgy kéne minket fideszeseket lámpavasra akasztani és kardélre hányni. Több cikk is megjelent azzal kapcsolatban, hogy én uszítok a bevándorlók ellen. Valószínűleg, ha a liberális narratívát erősíteném akkor a hátukon vinnének körbe a városon.

 

Ha jól sejtem ezeknek a cikkek hatására komoly gondjai lettek.

Így van. Egy adott pillanatban a leszervezett haknik, celebmegjelenések elvágódtak. Volt egy német autógyár, amelyik még a Nagy Duett után elkezdett velem tárgyalni, hogy nagykövet leszek és kapok egy autót. Amikor kérdeztem, hogy mi a helyzet azt mondták, hogy ez a cikk nem tett jót és túl sokat politizálok. És mondtam hogy egy másik közszereplőnek is van egy ilyen autója és ő is politizál. Az volt a válasz, hogy az a baj, hogy te a jobboldal mellett teszed. Most is a tizedét keresem annak, amit korábban.

 

Hogyan élte meg április 8-át?

Én a választások előtt hónapokkal azt írtam, hogy ellenzékváltó hangulat van és kilátásba helyeztem, hogy a Fidesz akár 4/5-el is nyerhet. Onnan tudtam, hogy nyerni fogunk, hogy az Index és 444.hu lelkesedett, hogy már reggel magas a részvételi arány, de azt elfelejtették, hogy aki reggel 7-kor elmegy szavazni az nem a fiatalság. Nyugodt voltam. Meg se vártam, míg bejelentik az eredményeket este.

Fotó: Mészáros Diána

 

Hogy látja az ellenzék jövőjét?

Be kéne fejezzék már azt, hogy mindenféle külső tényezőre fogják a vereséget, mert így szétesnek. Aztán mikor majd belátják, hogy hülyék voltak akkor még jobban szétesnek majd. Én azt látom, hogy 2-3 évig még romokban lesznek és párszor még neki kell menjenek a falnak, hogy össze tudják szedni magukat. Nagyon nehéz lesz, mert komoly gondjaik vannak. Tök jó lenne, ha kialakulna egy normális ellenzék. Amíg arról hazudoznak, hogy a választás el lett csalva, hogy az MTVA miatt hülyültek meg az emberek meg, hogy vidéken nincs internet, addig nem lesz változás.

 

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely álfüggetlen polgármestere az egyik fővárosi tüntetésen kiállt és azt mondta a tömegnek, hogy ti vagytok az új ellenzék.

Vele az van, mint az összes felkapott ellenzéki jelölttel. Messiást akarnak csinálni belőle. Ő elhitte, hogy a fantasztikus karizmája miatt nyert, de valójában az egész kampányát az ellenzéki média csinálta és beállt mögé az összes ellenzéki párt. Adtak alá pénzt, fegyvert, paripát. Még egy ideig bohóckodik majd, de aztán eltűnik. Vicces egyébként, hogy kiáll a tömeg elé és arról beszél, hogy le kell váltani az ellenzéket, miközben a tömegben ott van Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és egy csomó jobbikos, akik testületileg álltak be mögé. Minden esetre szerintem az ő győzelme Vásárhelyen hozzájárult a Fidesz kétharmadához, mert felrázta az embereket.

Fotó: Mészáros Diána

 

A migráció visszatérő témája a publicisztikáinak már a kezdetektől fogva. Hogyan látja Európa jövőjét?

A napokban Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy fel kell számolni az illegális bevándorlást és legális csatornákon kell behozni a migránsokat. A legnagyobb problémám ezzel az, hogy nincs társadalmi vita erről és egyszerűen nem lehet kritizálni a migrációt. Főleg Nyugat-Európában nem, ahol komoly politikai nyomás nehezedik az újságírókra, hogy ne írják meg az igazságot. Elhallgattatják, megbüntetik, bebörtönözik a kritikusokat. Ezek a tömegek integrálhatatlanok, nekem egy liberális se próbálja meg elmagyarázni az ellenkezőjét. No-go zónákat alakítanak ki, ahova nem engednek rendőröket, mentősöket. Zsákokba kényszerítik a nőket, a férfiak nem fognak kezet velük, fel vannak háborodva, hogy zsidók is élnek a nagyvárosokban, terrorizálják őket. Voltam Párizsban, ahol a szállásadóm mutatta, hogy bizonyos helyeken a Szajna két pártjától két saroknál beljebb ne menjek, mert nem biztonságos. Az Indexen remek cikkek jelentek meg arról, hogy Svédországban vannak olyan negyedek ahol tombol a zsidógyűlölet. Akkor nem kellett még szembemenni Orbán narratívájával. Amióta a miniszterelnök is ezt mondja, azóta kussolnak és hülyének nevezik. Kiröhögik, ha no-go zónáról beszél, minket meg gyűlöletkeltéssel vádolnak, miközben ők egy szóval sem számolnak be arról, hogy öreg zsidó nőket a saját lakásukban ölnek meg. Azok akik az utcán üvöltik, hogy sajtószabadság, azok menjenek és kopogjanak be a haladó sajtó szerkesztőségeibe és kérdezzék meg tőlük, hogy miért nem számolnak be ezekről a hírekről.

 

A Facebook-ról is ejtsünk pár szót. Egyre jobban tombol a cenzúra az oldalon.

Tudni kell, hogy a társadalmi viták 90 százaléka a Facebookon zajlik. Azt is tudni kell, hogy a Facebook a multikultiban hisz és ezt erősíti. Egyszerűen nem lehet vitát folytatni rajta, ugyanis hónapokra letiltanak, már akár csúnya szavakért is. A magyar hírportálok az olvasóik 80-90 százalékát a Facebookról szerzik. Olyan nincs, hogy ezeket a fórumokat letiltják. Ezt nem lehet engedni és remélem, hogy az Orbán-kormány tesz majd lépéseket ez ellen. Ha a németek és a franciák képesek szabályozni a közösségi oldal működését, akkor Magyarország is megteheti.

 

Nem csak hírportálokat, hanem véleményformálókat, így önt is letiltották többször is.

Nemrég engem szidalmaztak a kommentekben és odaírtam, hogy ne buzizzatok már. Persze én lettem letiltva, mert használtam a szót. Előkerültek házmester csoportok, amelyek tagjai olvasgatják a kommenteket és, ha valami nem tetszik nekik, akkor jelentik. És az a borzalmas, hogy írok valamit és elkezdtek öncenzúrát alkalmazni, mert tudom hogy le fognak tiltani. Ez nem normális.

Fotó: Mészáros Diána

(forrás:Filipp Dávid, lokal.hu)

50%-os reálkereset növekedés? Lehetséges

Orbán Viktor átvette mandátumát