in , ,

Döbbenet – A Budapesten őrizetbe vett ISIS-terrorista gond nélkül járt ki-be Belgiumba

Kedden újabb fejlemények derültek ki a Budapesten tavaly év végén elfogott szír terrorista, Hasszán F. ügyében

Kedden újabb fejlemények derültek ki a Budapesten tavaly év végén elfogott szír terrorista, Hasszán F. ügyében: a húsz ember kivégzésével megvádolt férfi őrizetbe vétele előtt legalább háromszor járt Belgiumban, és egy “védett tanú” szerint tíz családtagját gyilkolta meg azért, mert nem voltak hajlandóak csatlakozni a terrorszervezetéhez. Ez nem kevesebbet jelent, minthogy egy gyilkológép a magyar hatóságok közbelépéséig szabadon járt-kelt Európa különböző országaiban.

 

Tegnap beszámoltunk róla, hogy a jelenleg rendelkezésre álló statisztikák szerint egyre komolyabb biztonsági problémát jelent Európa számára, hogy az Iszlám Állam (ISIS) totális veresége után a terrorszervezet tagjai minden eddiginél nagyobb számban szöknek át Szíriából és Irakból a kontinensre. Meglehetősen riasztó adat: ezeknek a terroristáknak a jelentős része az Európai Unió valamelyik országában született, és miután kiképezték őket, nagyrészt visszatérnek az öreg kontinensre. Az ISIS-nek természetesen nemcsak európai kötődésű terroristái vannak, hanem olyanok is, akik a migrációs válság kirobbanását követően jutottak a kontinensre – menekültnek feltüntetve magukat. Ez utóbbi csoportba tartozik a tavaly év végén Magyarországon elfogott szír terrorista, Hasszán F. is. Vele kapcsoltban olyan új információk láttak napvilágot, amelyek teljesen más megvilágításba helyezték a történetet, valamint a magyar hatóságok munkáját.
Szabadon járt egy tömeggyilkos Európában

Eddig két dolgot lehetett tudni róla: egy valóságos gyilkológépről van szó, aki sokáig szabadon utazott a kontinensen.

Miután Budapesten elfogták, a magyar hatóságok kérték a férfi kitoloncolását, csakhogy időközben a terrorelhárítás szakemberei kiderítették: nem mást, mint az Iszlám Állam egyik terroristáját fogták el. A gyanú szerint a terrorszervezet emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított, emellett legalább húsz ember kivégzésében is rész vett, valamint szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is. A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleményében pedig azt írta, hogy korábbi fogva tartási helyén, a nyírbátori migránstáborban Hasszán F. demonstratívan fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, és összeverekedett más migránsokkal. A TEK feljelentése alapján az ügyészség kérte az előzetes letartóztatását, amelyet a bíróság egyelőre egy hónapra el is rendelt.

 

Iszlám terrorista pere a Fő utcai bíróságon
Forrás: Origo

A tömeggyilkos történetében az is fontos szál, hogy a kontinensre érkezése után több európai országban is felbukkant, ami a külföldi titkosszolgálatok munkájának eredménytelenségét mutatja. Mint kiderült, Hasszán F. 2016-ban hagyta el Szíriát, Görögországban menekültkérelmet nyújtott be, amit a hatóságok elfogadtak. A szír férfi a Görögországban kiállított menekült úti okmány felhasználásával érkezett hazánkba, ahol hamis okmányokkal próbált bejutni az ország területére. A terroristával kapcsolatban számos kérdőjel merült fel, a Magyar Nemzet most egyet megválaszolt.

Belgiumba ki-be utazott, Magyarországon elfogták

A belga hatóságok szerint, miután Hasszán F. Görögországban menedéket kapott, legalább háromszor járt Belgiumban – írja a konzervatív napilap. Ez nem kevesebbet jelent, minthogy

egy veszélyes terrorista, aki feltehetően több mint húsz ember haláláért felelős, a magyar hatóságok közbelépéséig szabadon járt-kelt Európa különböző országaiban. 

A Magyar Nemzet forrásai szerint a szír férfit azonosító belga titkosszolgálat adta át a TEK-nek az Iszlám Állam propagandavideóját, amelyen embereket nyakaznak le terroristák, miközben Hasszán F. – az ügyvédje szerint egy hozzá nagyon hasonlító férfi – az ISIS-t élteti. A lap elérte Hasszán F. kirendelt védőjét, Kelen Lászlót, aki arról beszélt, hogy a „különleges bánásmódban részesülő feljelentő” valójában egy védett tanú, aki terhelő vallomást tett a szír férfira. A tanú elmondta a belga titkosszolgálat tisztjének, hogy  Hasszán F. a szíriai Homsz városához közel, egy faluban rá akarta venni rokonait, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez, majd miután megtagadták ezt, saját kezűleg vett részt legalább tíz családtagjának a lemészárlásában. A szír férfi ügyvédje úgy védekezik, hogy védence a vérengzés idején máshol tartózkodott. A vele kapcsolatos vizsgálatnak tisztáznia kell, hogy ki ő és mit tett Szíriában, valamint Európában. A TEK álláspontja szerint a magyar hatóságok által őrizetbe vett férfi több uniós országban is megfordult a menedékes úti okmányával.

Az ügy precízen megmutatja, hogy Magyarországot sem kerüli el az egész kontinenst rettegésben tartó terrorizmus, így a terroristák azonosításában és elfogásában meghatározó szerepe van az országnak.
(Bordács Bálint, origo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hivatalos: 50%-on a Fidesz – Az ellenzék a futottak még kategóriában

Bannon: Orbán és Salvini a két legfontosabb európai politikus