in ,

Deutsch Tamás cáfolja Ujhelyit – Egy fillér plusz forrást nem kapunk az EU-tól!

„Nekünk, magyaroknak, Magyarországnak egyetlen egy fillér plusz európai uniós forrást nem jelent ez a bizottsági javaslat” – írja a fideszes politikus.

„Az MSZP utolsóként megmaradt EP-képviselője, Ujhelyi István az Európai Uniónak a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében a tagállamok számára javasolt pénzügyi támogatásaival kapcsolatban sorozatosan téves és valótlan állításokat fogalmaz meg” – írja vasárnapi Facebook-bejegyzésében Deutsch Tamás, aki ezután tizenegy pontban sorolja fel a tényeket.

Hangsúlyozza, a sokat emlegetett úgynevezett uniós mentőprogram 37 milliárd eurós keretében semmilyen új forrás, plusz pénz nincs, ezek az összegek ugyanis a tagállamoknak a 2014-2020-as időszakra már korábban, hét évre előre megítélt „tagállami uniós pénzügyi borítékjaiban” benne vannak.

„Ahogy ezt Andrej Babis cseh kormányfő saját twitter oldalán megfogalmazta, a koronavírus elleni küzdelemre jóváhagyott 37 milliárdos csomag nem plusz támogatás, »az a pénz már régen a miénk« (…) »Szeretnék figyelmeztetni arra, hogy a COVID-19 elleni küzdelemre az EU egy koronával sem ad többet, mint amit az egyes országok már a járvány előtt igényeltek. A jóváhagyott 30 milliárd, ami miatt a sajtó az európai intézményeket ajnározza, nem plusz pénz.« 

Deutsch Tamás arról is ír, hogy az EU késlekedett a döntéseivel, annak ellenére, hogy a járvány példátlanul súlyos, és rendkívül komolyak a már érezhető költségvetési, gazdasági és szociális következményei.

„Markus Söder bajor miniszterelnök a Spiegelnek adott interjújában egyenesen így fogalmaz: »Most lenne itt az ideje Európa és a Bizottság fellépésének. De feltűnően nagy a csend Brüsszel körül.« A Bizottság javaslatai pedig végül sajnos senkinek, egyetlen tagországnak sem biztosítanak több pénzt, csupán a tagállamok alig egyharmadának előbb fogják odaadni azokat a fejlesztési forrásokat, amiket már egyébként is elkülönítettek az adott ország számára az európai régiók felzárkóztatását szolgáló pénzekként az EU költségvetésében.”

„Nekünk, magyaroknak, Magyarországnak egyetlen egy fillér plusz európai uniós forrást nem jelent ez a bizottsági javaslat.

Magyarország és számos további tagállam esetében a regionális fejlesztési források már nem átcsoportosíthatóak. Görögország, Horvátország, Írország, Ciprus, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia ugyanis hazánkhoz hasonlóan, jól teljesítő tagállamokként, az uniós fejlesztési forrásokat már teljes egészében vagy a 100%-hoz közeli mértékben lekötötték. A 2014-2020-as hét éves keretköltségvetési ciklus vége felé a tagállamok többsége uniós jóváhagyás mellett már időben eldöntötte, leszerződte/lekötötte és többségében elköltötte a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat.

Ezek a felzárkóztatási források az uniós szabályokkal összhangban olyan gazdaságfejlesztési célokra, programokra kerültek elkülönítésre/elköltésre, amelyek megszakítása, a gazdaságfejlesztési programokra fordítható források elvonása nemhogy enyhítené a koronavírus okozta gazdasági károkat, hanem még inkább mélyítené azokat.”

 

(demokrata.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Magyar összefogás! Így szólt ma a Nélküled az erkélyekről! – VIDEÓ

Hoppá! A magyarok összefogását dicséri a The New York Times