in ,

Deák Dániel: azok aggódnak most a közvagyonért, akiknek a kormányzása idején közel 190 céget privatizáltak.

A jobboldali kormányok gyarapították az állami vagyont

 

Azok aggódnak most a közvagyonért amiatt, hogy alapítványi fenntartásba kerül számos egyetem, illetve hogy létrejöttek a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokok, akiknek a kormányzása idején közel 190 céget privatizáltak a nemzeti vagyonból, amelynek kiárusítása és privatizálása mindenféle koncepció nélkül zajlott. Ezzel szemben 2010 óta másfélszeresére nőtt a közvagyon!

A részletek:

👉Az egyetemi fenntartóváltás, azaz a modellváltás nem új dolog, egy 2016-os stratégiát hajtanak végre. A versenyképesebb, a gazdasághoz közelebb álló működési forma az államtól függetlenebb, autonóm szervezeti struktúrát teremt, a vagyon pedig garantálja a pénzügyi autonómiát. Az alapítványi vagyont kizárólag közcélokra lehet felhasználni, a cél pedig a magyar oktatás versenyképessé tétele, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek.

👉A jobboldali kormányok gyarapították az állami vagyont, ami másfélszeresére nőtt 2010 óta. Ez nem mindig volt így: a 2002 és 2010 közötti időszakban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kimutatása szerint közel 190 céget privatizáltak a nemzeti vagyonból a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányok, amelyből csupán 756 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, miközben ennek ellenére is óriási maradt az államháztartás hiánya – rendre meghaladta a 3 százalékot, 2006-ban például 9,3 százalék volt –, illetve nőtt az államadósság is ezekben az években, miközben nem volt gazdasági válság, a nemzetközi gazdaságban konjunktúra volt.

👉A nemzeti vagyon kiárusítása a baloldali kormányok idején mindenféle koncepció nélkül zajlott, ráadásul sehol sem volt ennyire drasztikus a kiárusítás mértéke a környező régióban, mint nálunk. Eladták többek között a Postabankot, amelyet az osztrák Erste Bank vett meg, de egymás után hirdette meg eladásra a még megmaradt magyar tulajdonú pénzintézeteket, így ekkor adták el a Konzumbankot és indították el az FHB Bank értékesítését is. Értékesítették emellett a Mol részvénypapírjait, megváltak az Antenna Hungáriától és a Budapest Airporttól, és magánosították a Malévot is.

 

(Deák Dániel, Fb)

 

 

mindenszo.hu

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Kötter Tamás: inkompetens figura vezeti Budapestet

Szabad a sör – facebookos keret lett Orbán Viktor elhíresült bejelentkezéséből