in , ,

CSEH ELLENÁLLÁS – Babis: Csehország nem fogad be semmiféle migránsokat

A cseh kormányfő kitart amellett, hogy a migránsok befogadásának önkéntes alapon kell megtörténnie

Csehország nem fogad be semmiféle migránsokat – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök vasárnap Prágában.

Babist a CTK cseh hírügynökség kérdezte, mit válaszolt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felhívására, aki befogadó országokat keres annak a mintegy 450 migránsnak, akiket Linosa szigeténél vett fel az olasz parti őrség és pénzügyőrség hajója szombaton. A cseh kormányfő kitart amellett, hogy a migránsok befogadásának önkéntes alapon kell megtörténnie, s erről minden országnak szuverén módon kell döntenie. Európának jeleznie kell – szögezte le Babis -, hogy az illegális bevándorlás megengedhetetlen, és további emberek befogadása a problémát csak tovább bonyolítja.

Országunk semmiféle migránsokat nem fog befogadni. Az Európai Tanácsban keresztülvittük az önkéntesség elvét, és emellett továbbra is kitartunk”

– mutatott rá írásos válaszában Andrej Babis. “Az emberek befogadása nem megoldás, ellenkezőleg, ez csak tovább nehezíti azt a problémát, amellyel Európa küszködik” – tette hozzá a kormányfő. Hírügynökségi jelentések szerint Málta és Franciaország már jelezte, hogy befogadnának 50-50 embert. Andrej Babis elmondta, hogy Giuseppe Conte levelét Prága is megkapta, de nem ért egyet vele. “Az ilyen hozzáállás pokolba vezető út. Ez csak ösztönzést ad az embercsempészeknek és növeli nyereségüket” – véli a cseh miniszterelnök. Úgy látja: az Európai Uniónak világos jelzést kell adnia, hogy az illegális migrációnak vége, és hogy az illegális migránsokat azonnal visszaküldi származási országukba.

A migránsoknak saját országukban kell segítséget nyújtanunk, Európa határain kívül, hogy egyáltalán el se induljanak az útra”

– jegyezte meg a cseh miniszterelnök. A cseh hírügynökség emlékeztetett: Csehország álláspontja migránsügyben a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közös álláspontja is.

MTI; Vezető kép: EPA

(pestisracok.hu)

ÚJABB LMP-s ÁRULÁS – Fidesz: Az LMP-re egyszer sem lehetett számítani Magyarország védelmében

HOPPÁ! – Orbán Viktor Moszkvában találkozott Putyinnal