in , ,

Csák János az Erasmusról: lesz megegyezés a kormány és a Bizottság között

A miniszter úgy látja, hogy az elmúlt öt évben elkezdődött modellváltás nyomán a felsőoktatási intézményeknél is „óriási javulás van”.

Csák János, a kultúráért és innovációért felelős miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának vendége volt. A felvétel sorántöbbek között Magyarország és Brüsszel kapcsolata is szóba került.

 

Brüsszel és a politikai korrektség

Brüsszelben a politikai korrektség jegyében bizonyos témákat, eszméket „egyszerűen le akarnak venni az asztalról”, ritkán fordul elő az a szó, hogy család vagy nemzet, helyette van egy olyan „kilúgozott felfogás, hogy […] hagyjuk el a hagyományainkat”. Mi magyarok azonban nem ilyenek vagyunk – fejtette ki a témában a tárcavezető, hozzátéve:

az elmúlt 1100 évben bármilyen viharos is volt a történelmünk, az Isten, család, haza háromszög számunkra a túlélést jelentette.

Mert családok nélkül nincs nemzet, nemzet nélkül pedig nincsenek családok. A miniszter rámutatott: a magyar kultúrában az a lényeg, hogy elfogadjuk, „nem az ember a végső ítélő, van nálunk nagyobb erő” – húzta alá.

Lesz megegyezés?

A műsorban kitértek az Erasmus ösztöndíjprogramra is. Ezzel kapcsolatban a miniszter kiemelte:

lesz megegyezés a kormány és az Európai Bizottság között az alapítványi fenntartással működő egyetemek esetében.

Ahogy a távközlési szektorban, az energiaiparban és a bankszektorban végbement változások nyomán e három terület ma már világszínvonalú szolgáltatásokat nyújt idehaza, úgy azt látja, hogy az elmúlt öt évben elkezdődött modellváltás nyomán a felsőoktatási intézményeknél is „óriási javulás van” – részletezte Csák János.

Mind a publikációk, mind a hazai és külföldi hallgatók számában és különféle nemzetközi rangsorokon is előrelépés történt – mutatott rá.

 

(mandiner.hu)

Cuki! Orbán Viktort meglátogatta az unokája a Karmelitában

Orbán Viktor: a Himnuszt sohasem térdelve, mindig emelt fővel énekeljük – Videó