in ,

Budapesten máris fosztogatnak!

Illem és illetmény

Az önkormányzati választások előtt a korrektséget, az átláthatóságot zászlajára tűző balliberális oldal újdonsült városvezetői még nem csillogtatták meg erényeiket, pedig a választások óta eltelt egy hónap. A Momentum kispesti átláthatósági és egyenjogúsági biztosa például első és legfontosabb feladatának egy egyenjogúsági nap megszervezését tekintette, miközben a XIX. kerületben a régi-új városvezetésre éppen rásül az elmúlt harminc év legjobban dokumentált korrupciós botránya. Az önkormányzatnál egyébként is sorakoznak a megválaszolatlan közérdekű adatigénylések.

Akadnak ugyanakkor olyan baloldali városvezetők is, akik kifejezetten pitiánerségről tettek tanúbizonyságot. Pikó András, a VIII. kerület új vezetője például minősíthetetlen szavakkal fejezte ki abbeli véleményét, hogy Tarlós István korábbi főpolgármesternek nem lenne szabad sem egy korrekt végkielégítést, sem pedig díszpolgári címet adni – utóbbiról egyébként később lesz döntés.

Pikó olyan szavakat használt nyilatkozatában, amelyekkel akár korrupciógyanús ügyekre is utalhatott, habár ez a vád még legvérmesebb ellenfelei részéről sem hangzott el a korábbi főpolgármesterrel kapcsolatban.

A pitiánerség másik eklatáns példáját Baranyi Krisztina szállította a Ferencvárosból, aki például üres dossziékról és egy iratmegsemmisítő vállalkozás utcán megálló autójáról tett ki posztokat a közösségi oldalára, azt sejtetve, hogy elődje, Bácskai János polgármester bűncselekményeket követett el. Az üres irattartókkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy abban a polgármester napi intézendő, aláírandó dolgait tartotta, és a fotók tanúsága szerint már Baranyi korábbi látogatásakor is üresek voltak. A vádak komolyságát mutatja, hogy feljelentés azóta sem történt.

A példákat sajnos lehetne sorolni még egy darabig, de már ezek alapján is megállapíthatjuk, hogy az új városvezetők részéről illemről, korrektségről nincs szó. Ellenben az illetményekről annál több szó esik. A baloldali városvezetés két kerületben is méltatlan helyzetbe hozta a jobboldali politikusokat.

A Horváth Csaba (MSZP) által vezetett Zuglóban 15 baloldali önkormányzati képviselő kapott tanácsnoki vagy bizottsági elnöki posztot és ezzel minimum bruttó 540 ezer forintos fizetést. A függetlenek és a fideszes képviselők bruttó 180 ezer forintos fizetésért dolgozhatnak.

Hasonló a helyzet a Gajda Péter (MSZP) által vezetett Kispesten is. Míg ott a baloldali politikusok bruttó 300 ezer forintot, a függetlenek és a fideszes képviselők bruttó 200 ezer forintot keresnek a következő időszakban, valamint a KDNP valószínűleg búcsút inthet az egyetlen irodahelyiségének is, ahol a párt a fogadóórákat és a taggyűléseket tartja.

A kispesti eset azért is tűnik visszatetszőnek, mert úgy látszik, hogy a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott, korrupciógyanút felvető hangfelvételek miatti pitiáner bosszúról van szó. Soroksáron az ellenzéki szivárványkoalíció már a független polgármester, Bese Ferenc illetményét sem volt hajlandó megszavazni, ami pedig törvényben előírt kötelezettségük.

Mindeközben zajlik a pozíciók osztogatása, Budapesten sosem látott mennyiségű főpolgármester-helyettes kaphatott kinevezést, és a tanácsadói helyekkel sem spóroltak. Kálmán Olga például kulturális főtanácsadó lesz. A korábbi műsorvezető számtalanszor panaszolta el, hogy nem szakembereket tesznek pozícióba, erre olyan területen vállal posztot, amelyikbe korábban alig szagolt bele.

A baloldal az átláthatóságot, a korrektséget és a szabadságot tűzte a zászlajára, de máris visszaéltek a választók bizalmával.

(Bácskai Balázs, magyarnemzet.hu)

Oszd meg másokkal is!

Hadházyt a belga parlament már rég kitiltotta volna a parlamentjükből!

„Károlyi Mihályné” Cseh Katalin