in , ,

Brutális rezsinövekedéssel indult az év Közép-Európában, kivéve Magyarországon: Lengyelországban például a gázszámlák 54 százalékkal emelkednek január elsejétől

Óriási rezsinövekedést hozott az új év Közép-Európában

Óriási rezsinövekedést hozott az új év Közép-Európában, írja a G7 gazdasági hírportál. Az energiaárak növekedését a Magyarországon élők jobbára csak közvetve érzékelhetik, a környező országokban azonban a rezsiszámlán is meglátszódnak a világpiaci trendek – olvasható a Forbes cikkében.

A lap szerint a visegrádi térségben a lengyelek szenvedték meg a legjobban az áremelkedést, a 38 milliós országban becslések szerint 24 százalékkal emelkednek a villanyszámlák, míg a gázszámlák 54 százalékkal január elsejétől. Szlovákiában a lakosság által fizetett áram- és földgázárakat a kormány szabályozza: előbbinél 15, utóbbinál 24 százalékos növekedésre számíthatnak a szlovákok.

Csehországban kevésbé szabályozott az energiahordozók lakossági piaca, a fogyasztók emiatt különböző ütemben szembesülhetnek az áremelkedéssel. Az árak emelkedését az osztrákok sem ússzák meg, Bécsben a villanyszámla átlagosan 18 százalékkal emelkedik változatlan fogyasztás mellett, de a fővárosi szolgáltató 2022 végéig garanciát vállalt az új árak érvényben tartására.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Kamu Geri szerint Homonnay demokrata volt és hazafi – Akkor nézzük ki is volt ő…

Ezt kell tudni a Szilágyi-Liliána ügyről – Az egész egy ócska színjáték